İYİ Parti lideri Meral Akşener, Afganistan’daki Taliban yönetiminin kadınların üniversitelere girişini yasaklamasına tepki gösterdi.
Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kadınları insan değil köle olarak gören ucube bir anlayışın, Afganistan’da kız çocuklarının okula gitmesini yasaklaması ve bunu yüce dinimizi alet ederek meşrulaştırmaya çalışmasını en sert şekilde kınıyorum. Bu insanlık suçunu asla kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.
İran rejiminin şiddetini arttıran baskılarına karşı protesto zincirini başlatan İranlı kadınlara da destek mesajı veren İYİ Parti lideri, “Çünkü; İran’da Mahsa Amini kızımızın katledilmesine verilen toplumsal tepki de göstermektedir ki; hürriyet kadınların omuzlarında yükselir. İstibdat ise kadınların acılarından beslenir. İşte bu zulme karşı kadınların yanında dimdik durmak, bir medeniyet vazifesidir,” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’dan birliklerini geri çekmesinin ardından Ağustos ayında ülke yönetimini ele geçiren Taliban güçleri, 19 Aralık’ta kadınların üniversitelere gitmelerini ikinci bir emre kadar yasakladı.
Konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmasa da, yasak kararı protestolarla karşılandı. Başkent Kabil’de kadınların öncülüğünde yürüyüşler düzenlendi. Üniversite yönetimleri yasağa karşı çıkarken, erkek öğrenciler boykot kararı aldı.
Protestolar sürerken 24 Aralık’ta bir karara daha imza atan Taliban yönetimi, kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını da yasakladı.
Yönetime geldiğinde kadınlara ve azınlıklara karşı ılımlı bir tavır sergileyeceği yönünde telkinlerde bulunan Taliban yönetimi kız öğrencilere ortaokul ve lise eğitimini yasaklamıştı. Ülkede kadınların parklara ve spor salonlarına gitmesine izin verilmiyor.
Mevlüt Çavuşoğlu Yemenli mevkidaşı Ahmet Avad bin Mubarek ile 21 Aralık’ta düzenlediği ortak basın toplantısında Taliban rejimini eleştirerek “Kız öğrencilerine yönelik eğitim yasağı gerçekten bizleri derinden üzdü. Ciddi bir endişe kaynağıdır,” demişti.
Çavuşoğlu, “Bu yasak İslami de değil insani de. Biz bu kararı reddediyoruz. Kadınların eğitiminin Afganistan’a ne zararı ve bu yasağın ne faydası var? Mantıklı bir açıklaması olsun. Dinimiz İslam, eğitime karşı değil, tam tersine eğitimi destekliyor. Taliban’ın bu kararından vazgeçmesini bekliyoruz,” ifadelerini kullanmıştı.
Suudi Arabistan ve Katar da Taliban’ın bu kararına tepki göstermişti.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 30 Haziran Pazartesi günü Ankara’daydı. Önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la…
CHP lideri Özgür Özel partisinin sadece terörsüz değil, terörsüz ve demokratik bir Türkiye istediğini söyledi.…
Bilimsel bilgi kamuya nasıl ulaşır? Yalnızca akademik dergilerle değil; onu sadeleştiren, çoğul seslere alan tanıyan,…
MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın 29 Haziran’da Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindekiler…
Ankara 42’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, 30 Haziran duruşmasında CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te yapılan 38’inci Kurultayının…
Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci dairesi, 20 Haziran 2025 tarihinde adli yargıda 3 bin…