Siyaset

Akşener’den Afganistan’a tepki: “Hürriyet kadınların omuzlarında yükselir”

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Afganistan’daki Taliban yönetiminin kadınların üniversitelere girişini yasaklamasına tepki gösterdi.

Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kadınları insan değil köle olarak gören ucube bir anlayışın, Afganistan’da kız çocuklarının okula gitmesini yasaklaması ve bunu yüce dinimizi alet ederek meşrulaştırmaya çalışmasını en sert şekilde kınıyorum. Bu insanlık suçunu asla kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.

İran rejiminin şiddetini arttıran baskılarına karşı protesto zincirini başlatan İranlı kadınlara da destek mesajı veren İYİ Parti lideri, “Çünkü; İran’da Mahsa Amini kızımızın katledilmesine verilen toplumsal tepki de göstermektedir ki; hürriyet kadınların omuzlarında yükselir. İstibdat ise kadınların acılarından beslenir. İşte bu zulme karşı kadınların yanında dimdik durmak, bir medeniyet vazifesidir,” dedi.

İran’ın ardından Afganistan’da kadınlardan tepki

Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’dan birliklerini geri çekmesinin ardından Ağustos ayında ülke yönetimini ele geçiren Taliban güçleri, 19 Aralık’ta kadınların üniversitelere gitmelerini ikinci bir emre kadar yasakladı.

Konu hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmasa da, yasak kararı protestolarla karşılandı. Başkent Kabil’de kadınların öncülüğünde yürüyüşler düzenlendi. Üniversite yönetimleri yasağa karşı çıkarken, erkek öğrenciler boykot kararı aldı.

Protestolar sürerken 24 Aralık’ta bir karara daha imza atan Taliban yönetimi, kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını da yasakladı.

Yönetime geldiğinde kadınlara ve azınlıklara karşı ılımlı bir tavır sergileyeceği yönünde telkinlerde bulunan Taliban yönetimi kız öğrencilere ortaokul ve lise eğitimini yasaklamıştı. Ülkede kadınların parklara ve spor salonlarına gitmesine izin verilmiyor.

Çavuşoğlu: “Bu yasak islami değil, reddediyoruz”

Mevlüt Çavuşoğlu Yemenli mevkidaşı Ahmet Avad bin Mubarek ile 21 Aralık’ta düzenlediği ortak basın toplantısında Taliban rejimini eleştirerek “Kız öğrencilerine yönelik eğitim yasağı gerçekten bizleri derinden üzdü. Ciddi bir endişe kaynağıdır,” demişti.

Çavuşoğlu, “Bu yasak İslami de değil insani de. Biz bu kararı reddediyoruz. Kadınların eğitiminin Afganistan’a ne zararı ve bu yasağın ne faydası var? Mantıklı bir açıklaması olsun. Dinimiz İslam, eğitime karşı değil, tam tersine eğitimi destekliyor. Taliban’ın bu kararından vazgeçmesini bekliyoruz,” ifadelerini kullanmıştı.

Suudi Arabistan ve Katar da Taliban’ın bu kararına tepki göstermişti.

 

YetkinReport

Recent Posts

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

7 saat ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

12 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

16 saat ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

2 gün ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

2 gün ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

2 gün ago