Siyaset

Kılıçdaroğlu: “Erdoğan seçilemeyeceğini anlarsa seçime girmeyebilir”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, internet medyası ve yabancı medya temsilcileri ile CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz ve Genel Başkan İletişim Koordinatörü Ömer Topsakal eşlik etti. (Fotoğraf: Alp Eren Kaya/CHP)

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü dönem aday olması yönündeki anayasal engelin erken seçim tartışmaları ile yürüdüğünü belirterek, CHP’nin Nisan’dan önce yapılacak bir erken seçime onay vereceğini belirtti.

26 Aralık’ta Ankara’da internet üzerinden yayın yapan gazetecilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu Erdoğan’ın “seçilemeyeceğini anlarsa seçime girmeyebileceğini” belirterek, Cumhurbaşkanının bu hamlesini Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı vasıtasıyla yürürlüğe koyabileceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Erdoğan seçilemeyeceğini anlarsa seçime girmeyebilir. Seçim kaybetmek istemez. Seçimi kaybettiğini anladığı an, ben girecektim ama YSK onaylamadı diyecek. Ama bu halkta bir mağduriyet (hissi) yaratamayacak. Çünkü biz YSK’nın onun emrinde olduğunu biliyoruz,” dedi.

Erdoğan’ın üçüncü dönem cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için meclis’in erken seçim kararı alması gerekiyor. Seçimlerin yasal tarihinde gerçekleşmesi durumunda Anayasa değişikliği uyarınca Erdoğan tekrar aday olamıyor.

6 Nisan’dan sonraki erken seçime “hayır” oyu

Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Faik Öztrak, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada CHP’nin 6 Nisan’dan sonra yapılacak her türlü erken seçim önerisine mecliste hayır oyu vereceğini belirtmişti.

Öztrak, “Nisan başından itibaren yapılacak seçim yine kanaatimizce artık erken seçim değil siyaset mühendisliğidir. Biz böyle bir senaryonun içinde yer almayız. Cumhurbaşkanı’nın yetkisi vardır, kendi göbeklerini kendileri keserler,” dedi.

AK Parti ve MHP’nin oylarıyla Meclis’te kabul edilen yeni seçim yasası, 6 Nisan 2023 sonrası yapılacak seçimler için geçerli olacak. Bu sebeple CHP, erken seçimin yeni yasa altında gerçekleşmesine onay vermeyeceğini açıkladı.

Kılıçdaroğlu, CHP’nin duruşunu bir kez daha tekrar ederek Nisan başından önce yapılacak erken seçimlere onay vereceklerini ancak sonrası için hayır oyu vereceklerini açıkladı.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın iki senaryoya göre adaylık yarışına girip girmeyeceğini belirleyeceğini, bu kararını da YSK yoluyla alacağını belirtti.

İstanbul için seçim çağrısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı açılan soruşturmalara ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılanması sürecine değinen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a İstanbul’da erken seçim çağrısı yaptı.

“Erdoğan’a şu çağrıyı yapıyorum: eğer sen gerçekten millet iradesine inanıyorsan ve güveniyorsan, gerçekten demokrasiye inanıyorsan kurşun askerlerini geri çek. Etkilediği yargıcından bürokratına kadar hepsini bir sefer geri çek. Anayasayı süratle değiştirelim. Biz size destek vereceğiz. Derhal İstanbul Büyükşeyir Belediye Başkanlığı ve İstanbul’daki bütün belediyeler için hemen seçime gidelim. Yüreği varsa cesarei varsa açıkça meydan okuyoruz,” ifadelerini kullandı.

6’lı masada aday konuşulmadı

CHP lideri Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayını henüz konuşmadığını. 5 Ocak’ta yapacakları toplantıda hükümet sistemi ve parlamenter sistemi konuşacaklarını, isim üzerine henüz konuşmayacaklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu, “İsim konuşulmaması handikap mı? Her kafadan ses çıkmaması için bekliyoruz. İsim telaffuz edilmesini Erdoğan istiyor. Ancak onun ne istediğini biz de biliyoruz. İsmin gecikmesi konusunda negatif baskıyı basın yaratıyor. Algı ‘biri gitsin diğeri gelsin’ bunu değiştiriyoruz. Önemli olan sistemi değiştirmektir” dedi.
Kılıçdaroğlu, “biz kural diyoruz, siz kral diyorsunuz,” sözleriyle basın mensuplarını eleştirdi.

Kılıçdaroğlu: “Akşener ile sorunumuz yok”

Başörtüsü ile ilgili Anayasa değişikliğinin Altılı Masada görüşüleceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, teklif için “sorunlu bir teklif” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, “Verilen teklifin çok sorunlu bir teklif olduğunu biliyoruz. Zaten bu değişik şekillerde de yansıdı. Bugün grup başkanvekilimizin arkadaşımız AK Parti’nin tekrar bütün grupları ziyaret edeceği yönünde bir ifadesi oldu. Biz grup başkanvekilimiz ile geldikleri zaman düşüncelerimizi onlarla paylaşacağız,” dedi.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in İBB Başkanı İmamoğlu’nu ziyareti sonrası yöneltilen eleştirilere değinen Kılıçdaroğlu, “Sayın Akşener’le Ekrem Bey arasında zaten eski bir dostluk da var,” dedi.

Kılıçdaroğlu,”Yani Sayın İmamoğlu Akşener’e abla diye hitap ediyor. Dolayısıyla böyle bir olay karşısında Akşener’in oraya gitmesi bizim açımızdan hiçbir sorun değil. Hiçbir sorun da yaratmaz Orada bir tepkimiz de olmadı. Gidildi ve Ekrem Bey’e sahip çıkıldı. İki belediye başkanı arkadaşıma zaten biz sadece CHP’nin değil, Millet İttifakı’nın belediye başkanları olarak bakıyoruz. Ben mitinglerde de söylüyorum. Yani sadece İstanbul da değil. Yani ittifakla ilgili Saraçhane olayı, mitingi vesaire doğru. Ben sosyal medyadan öğrendim, Almanya’daydım. Onun dışında başka bir sorun yok yani,” dedi.

Çoklu aday tartışması

CHP Lideri, cumhurbaşkanlığı seçimleri için çoklu aday tartışması ile ilgili Altılı Masanın bir görüşmesi olmadığını belirterek, kişisel olarak tek adayı tercih ettiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Benim düşüncem, tek adayla seçime gitmek lazım, seçimi almak ve bitirmek lazım. Çok da olur. Tartışılabilir. Şu ana kadar 6’lı masada böyle bir tartışma hiç olmadı. Gündeme de gelmedi. Şimdi çoklu adaya hiç olmaz dersem diğerlerine ipotek koymuş olacağım. Özgürce tartışacağız,” dedi.

Kılıçdaroğlu seçim güvenliği konusunda şu açıklamada bulundu:

“Seçim güvenliği için çok iyi hazırlıklar yapıyoruz. İllerden ve ilçelerden gelen sandık görevlileri için bu binanın alt katında gönüllülerden oluşan bir ekibimiz var. Bunlar her bir diyelim ki Şırnak’ın bir ilçesinde liste gönderiliyor, bunların her biri tek tek aranıyor siz hangi sandıkta görevlisiniz diye. Biliyor mu bilmiyor mu? Görevli olduğunu biliyorsa yanına bir artı koyuyoruz. Bilmiyorum, haberim yok diyorsa yanına bir eksi koyuyoruz. İl, ilçe başkanını arıyoruz, yeni bir kişi bulacaksın diye… Dolayısıyla bunun yüzde 76’sı bitti. Yüzde yüzünü tamamlayacağız sandık güvenliği açısından. Ayrıca parça parça eğitiyoruz Türkiye genelinde. Nasıl davranmaları gerektiğini, tutanakları nasıl imzalamaları gerektiğini, elektrik söndüğü zaman ne yapmaları gerektiğini, büyük kentlerin tümünde barolarla da ortak bir çalışma yaptık. Her okulda gönüllü bir avukat olacak. Sorun çıktığı zaman müdahale edecek. Böyle bir çalışmamız var. Bu sadece bizim diğer partiler de benzer çalışmalar yapıyorlar. Sandık başındaki kişi tutanağı imzaladıktan sonra telefonla fotoğrafını çekip bize gönderecek. Ondan sonra bir sorunumuz olmayacak.”

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

24 dakika ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

2 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

3 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

21 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago