Siyaset

İmamoğlu Soylu tartışması büyüyor: “İstifa ederim”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İBB’ye teftiş başlattıklarını açıklamasının ardından basının karşısına geçen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP belediyelerine karşı sistematik bir saldırı olduğunu belirterek, Soylu’nun suçlamalarını reddetti. (Foto: İBB)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı başlatılan terör teftişi ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki tartışma alevlendi.

Süleyman Soylu’nun, 28 Aralık’ta İmamoğluna cevaben düzenlediği düzenlediği basın toplantısında, İBB Başkanı’nın kendisini şahsen arayıp ricada bulunduğunu söylemesinin ardından İmamoğlu, Soylu’nun suçlamalarını ispat etmesi durumunda istifa edeceğini açıkladı.

Tartışma, İçişleri Bakanlığı’nın, İBB’ye karşı, terör ile iltisaklı kişilerin işe alındığı suçlamasıyla teftiş başlattığını açıklamasının üzerine başladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 26 Kasım’da yaptığı açıklamada 2019-2022 yılları arasında İBB’ye bağlı kuruluş ve şirketlere alınan 1668 personelin terör örgütleri ile ilişkili olduğu yönünde ihbar, şikayet ve tespitler olduğunu, bu sebeple konunun soruşturulması için bakanlıkça özel teftiş başlatıldığını duyurmuştu.

Soylu, işe alımlarda belediyenin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmadığını, bu konu ile ilgili “değerlendirme komisyonu” kurmadığını, ve bu sebeple “terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olan kişilerin durumları değerlendirilmeden işe alındığını” belirtmişti.

Soylu: İmamoğlu beni aradı

İmamoğlu 28 Aralık sabah saatlerinde Soylu’ya cevaben bir basın açıklaması yaptı, iddiaları yalanladı.

Açıklamanın ardından kameraların karşısına geçen Süleyman Soylu, İBB Başkanı’nın sözlerinin “soruşturmaya konu olan suçlamaları ikrar ettiğini,” söyledi.

Soylu, İmamoğlu’nu “ikiyüzlülük” ile suçlayarak, İBB Başkanı’nın daha önce belediye tarafından yapılan bir yardımda toplanan paraya içişleri bakanlığı tarafından el konulduğunu, İmamoğlu’nun kendisini aradığını ve bu konuda kişisel ricada bulunduğunu iddia etti.

Soylu, “Imamoğlu saygılarını sunarak beni aramıştır, belli bir konuda ‘chp merkezi zaten beni sevmiyor bu konuda bana yardımcı olur musunuz?’ diye bir ricası da olmuştur. Ama ben kanun ne gerekiyorsa biz onu yaparız dedik ve onu yaptık,” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya hesabından Soylu’ya cevap veren İmamoğlu, iddiayı yalanlarken, İçişleri Bakanı’nın bu iddiayı ispatlaması durumunda istifa edeceğini duyurdu.

İmamoğlu, “Bu kuyruklu bir yalan! İstihbarat sende, telefon takibi sende, tüm bilgilere erişme gücün var. Bunu ispat edersen ben, edemezsen sen istifa etmelisin,” ifadelerini kullandı

İmamoğlu: İçişleri Bakanlığından engel

İstanbul’da CHP Genel Başkan Yardımcıları’nın katılımıyla düzenlediği basın açıklamasında İBB’ye yönelik teftiş kararını değerlendiren İmamoğlu, CHP belediyelerine karşı “belirli bir takvim ve disiplin içinde” yürütülen sistematik bir saldırı olduğunu belirtti.

İBB Başkanı, iddiaların ardından İçişleri Bakanlığı’na ve İstanbul Valiliğine yazı gönderdiklerini, yasal işlem başlatmak için bahsi geçen 557 personelin isimlerini istediklerini, ancak olumsuz yanıt aldıklarını söyledi.

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar uyarınca Belediyelerdeki sakıncalı personellerin işten çıkarılma yetkisinin İçişleri Bakanlığı’na verildiğini belirten İmamoğlu, “Bakanın İBB’de teröristler olduğunu iddia ettiği 9 Aralık 2021 gününden 31 Temmuz 2022 tarihine kadar yani tam 8 ay boyunca bu yetkiyi kullanmadı” dedi.

İmamoğlu “Bakan Soylu sayı ve örgüt ismi vererek terörist tespiti yapmış ama 8 ay boyunca terörist diye iddia ettiği kişileri işten çıkarmamıştır. Burada Bakan Soylu, görev suçu işlemiş midir?” ifadelerini kullandı.

Anayasa mahkemesi soruşturmayı yasakladı

İmamoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin 28 Kasım 2019 tarihinde aldığı kararla, kamu kurumlarında işe alınacak personel için güvenlik soruşturması arşiv araştırması talebini kaldırdığını, yeni yasa çıkana kadar bu evrakı talep etmenin yasaklandığını belirtti. İmamoğlu, yasak kararı olan 17 ayda 13 bin kişinin işe alındığını belirterek, “bizzat kendisi bu evrakları istemeyin diye resmi yazı yazdı. Bu evrakları isteyemezdik, istediğimizde de zaten verilmedi,” dedi.

İmamoğlu, yasak kararı öncesi işe giren 7500 kişi için güvenlik soruşturması talep ettiklerini, eski İBB yönetiminin 6 ayda işe aldığı 4116 çalışan ile ilgili de soruşturma istediklerini sözlerine ekledi. İmamoğlu “660 kişinin arşiv araştırması için 1 yılı aşkın bir süredir cevap bekliyoruz” dedi.

“Müfettiş raporuna göre kurumlarımıza alınan 25,361 kişiye arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılmış. Yani Anayasa Mahkemesi’nin yasakladığı dönemde işe aldığımız 13 bin civarındaki personele de bu araştırmayı yapmışlar. Şimdi bize o dönemde niye yapmadınız diye savcılığa veriyorlar,” ifadelerini kullandı.

Kayyum döneminde FETÖ iltisaklı personel alımı

Göreve geldiği Haziran 2019 tarihinden önce İstanbul yönetiminin Mevlüt Uysal ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya altında olduğunu belirten İmamoğlu, 6 aylık süreç için de çalışma yürüttüklerini söyledi.

İmamoğlu, “Yerlikaya İBB Kayyum Başkanı iken işe alınan, arşiv araştırması yapılmayan, biz gelince fark edip arşiv araştırması talep ettiğimiz ve FETÖ iltisakı ortaya çıkan 6 personeli nasıl değerlendirmek gerekir?” dedi.

İBB Başkanı, ayrıca kendi dönemlerinden önce sabıka kayıtlarında “terör örgütü üyeliği, bombalı terör eylemi ve bunun gibi suçları olanların” istihdam edildiğini tespit ettiklerini söyledi.

İmamoğlu, “2018 yılı Kasım ve Aralık ayında işe alınan 3 terör örgütü İBDA-C üyesi sabıkalı personelin iş akiltlerini biz feshettik,” dedi.

İmamoğlu, belediyede soruşturma yürütmek için atanan 8 kişilik Mülkiye Müfettişlerinin başındaki ismin de inceleme sürerken görevinden alındığını, yerine daha önce AK Parti’den milletvekili adayı olmuş olan Arif Yıldırım’ın başmüfettiş olarak getirildiğini söyledi.

İmamoğlu, “herkes iyi bilsin bu kişi adil ve tarafsız bir müfettiş değildir, bunu ispat etmiştir” dedi.

Soylu: “Suçlamaları ikrar etti”

Ankara’da düzenlediği basın toplantısında İBB Başkanına yanıt veren Süleyman Soylu, “İmamoğlu bizim 9 Aralık 2021 tarihinde dile getirdiğimiz ve soruşturmasını başlattığımız iddiayı ikrar etmiştir,” dedi.

Soylu, İmamoğlu’nun konuşmasında söz konusu personelin işe alımını veya terör örgütleri ile ilişkilerini inkar etmediğini aksine bunu kabul ederek güvenlik soruşturmasının yürütmeme gerekçelerini sıraladığını savundu.

Teftişe konu olan araştırma için gereken dosyaları İBB’den temin ettiklerini belirten Soylu, işe alınan kişilerin “İBB’nin bilgisi dahilinde” işe alındığını belirtti.

Soylu, “505 kişi İmamoğlu döneminde alınmış ve bunların bizatihi işe girmelerinde engel durum söz konusu. Bu kadar açık ve net,” dedi.

Soylu, daha önceki İBB yönetimlerinde işe alınan kişilerin terör örgütleri ile bağlantıları veya sabıkaları sebebiyle İBB tarafından işten çıkarıldıklarını, aynı işlemin neden diğer personel için yapılmadığını sordu.

Soylu, İmamoğlu’nun konuşmasında değerlendirme komisyonu kurulmaması ile ilgili iddiayı da kabul ettiğini, belediyelerde bu komisyonun teftişten sonra kurulduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı, teftiş için görevlendirilen Mülkiye Müfettişlerinden oluşan 8 kişilik takımın değişmediğini, iddiaya konu olan Arif Yıldırım’ın teftiş sürecinin başından beri takımda olduğunu söyledi. Soylu, görevden ayrılan müfettişin ise sağlık gerekçesiyle görevden kendisinin çekildiğini söyledi.

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

44 dakika ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

20 saat ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

23 saat ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında öldü

İran devlet medyası, İran'ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kendisini ve beraberindekileri taşıyan helikopterin ülkenin kuzeybatısındaki…

2 gün ago