Siyaset

Kılıçdaroğlu sert: İstanbul’a kayyum atarsanız terör sayarız

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından İBB’ye yönelik başlatılan terör teftişi hakkında sert konuştu. İstanbul’a kayyum atanması halinde ana muhalefet partisinin durumu “diktatörün uyguladığı terör” olarak kabul edeceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “cehennemin kapılarını açarlar” ifadelerini kullandı. (Foto: CHP)

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun merkezinde olduğu İçişleri Bakanlığı incelemesi ile ilgili sert konuştu. İncelemeyi “komplo” olarak nitelendiren Kılıçdaroğlu, kayyum atanması halinde durumu “terörizm” kabul edeceklerini söyledi.

3 Ocak’ta partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri, “Ekrem başkanımıza bu komployu devam ettirirlerse allah korusun kayyum atama aptallığına girişirlerse, bunu bir diktatörün halkına uyguladığı terörizm olarak kabul edeceğiz ve öyle göreceğiz. Ve bu terörizme karşı olabilecek her türlü mücadeleyi vereceğiz,” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 26 Kasım’da yaptığı açıklamada 2019-2022 yılları arasında İBB’ye bağlı kuruluş ve şirketlere alınan 1668 personelin terör örgütleri ile ilişkili olduğu yönünde ihbar, şikayet ve tespitler olduğunu, bu sebeple konunun soruşturulması için bakanlıkça özel teftiş başlatıldığını duyurmuştu.

Soylu, işe alımlarda belediyenin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmadığını, bu konu ile ilgili “değerlendirme komisyonu” kurmadığını, ve bu sebeple “terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı olan kişilerin durumları değerlendirilmeden işe alındığını” belirtmişti.

“Diktatörün uyguladığı terörizm”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında yaptığı açıklamada İBB’ye yönelik teftiş sürecini bir “komplo” olarak nitelendirdi.

Kılıçdaroğlu, “Muhalefetin kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yaptıkları kumpaslarla ele geçirmek istiyorlar. Yeni bir saray oyunu ile karşı karşıyayız. Yargıyı sopa olarak kullanarak, milli iradeye darbe vurarak bir şekilde İBB’ye çökmek istiyorlar.
Amaçları seçime İstanbul kaynaklarını kullanarak girmek. Rantı kullanarak girmek,” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekrem başkanımıza bu komployu devam ettirirlerse allah korusun kayyum atama aptallığına girişirlerse, bunu bir diktatörün halkına uyguladığı terörizm olarak kabul edeceğiz ve öyle göreceğiz. Ve bu terörizme karşı olabilecek her türlü mücadeleyi vereceğiz.

“Bunu yapmaya kalkarlarsa kimse daha fazla bay kemalden sabır beklemesin.
Sakın bu hataya düşmesinler. Vallahi de billahi de cehennemin kapılarını açarlar. Hiçkimse için iyi olmaz.”

Bahçeli: “Erken seçime de zamanında seçime de hazırız”

MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada erken seçim tartışmalarına ilişkin konuştu.

Bahçeli, MHP’nin seçimlerin zamanında yapılması veya erken seçim yapılması seçeneklerinin ikisini de kabul ettiklerini söyledi.

MHP Lideri, “Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri ister zamanında yapılsın isterse de erkene alınsın, biz iki seçeneğe de varız ve hazırız,” dedi.

Bahçeli, “Bu kapsamda seçim kararının alınabilmesi için ya 360 milletvekilinin evet oyuyla Meclis kararı gereklidir ya da Cumhurbaşkanımızın anayasal yetkisine dayanarak Türkiye’yi seçime götürmesi lazımdır. Bahse konu bu iki yol da hukukidir, anayasal bir yetkinin kullanım hakkıdır,” ifadelerini kullandı.

Bahçeli, erken seçim için 6 Nisan tarihinden önceki seçimleri kabul edeceğini ancak sonraki seçimlere red kararı vereceğini duyuran muhalefet liderlerini eleştirdi.

“Altılı masayı oluşturan partilerin 6 Nisan 2023’ten önce yapılacak bir seçime sıcak bakıp, sonrası için ipe un sermesi demokratik ve dengeli bir siyasi tavır değildir”

HDP: “Kürtlerin olmadığı denklemi hayata geçiremeyeceksiniz”

HDP Eş başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada HDP’nin içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük Platformu’nun aday tartışmalarını demokratik zemine çekmeyi ve ittifakı genişletmeyi amaçladığını belirtti.

Buldan, “İktidarın tüm sıkıştırma politikasına karşın muhalefet alanını büyüttü ve toplumsallaştırdı. Barıştan özgürlükten ayan bir söz üretmeyi bir yol inşa etmeyi başardı. Aday tartışmalarını kişilerden çok demokratik zemine çekmeyi ve ittifakı genişletmeyi kendine bir yol edindi,” dedi.

Seçimde belirleyici olacak olan Kürt oylarına da değinen Buldan, “Kürtlerin dahil olmadığı bir denklemi bu ülkede asla hayata geçiremeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

6 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

10 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

11 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

1 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

1 gün ago