Siyaset

Erdoğan ilk kez açıkladı: Seçim tarihini öne çekeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan erken seçim tartışmaları ile ilgili ilk defa açıklamada bulunarak, seçim tarihini “öne çekerek güncelleyeceklerini” belirtti.

5 Ocak’ta AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında konuşma yapan Erdoğan, “Mevsim şartlarını dikkate alarak belki birazcık öne çekerek tarihini güncelleyeceğimiz 2023 seçimlerinin önemini sizler de biliyorsunuz,” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması, Altılı Masa liderlerinin toplandığı saatlerde geldi.

Erken seçim tartışması

18 Haziran olarak belirlenen 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin tarihinin hem cumhurbaşkanlığı adaylığı hem de AK Parti’nin seçim stratejileri tartışmaları sebebiyle öne alınması ve erken seçim yapılması bir süredir Türkiye’nin gündemindeydi.

AK Parti içinde bu konuda değerlendirmelerin olduğu parti yetkilileri tarafından dillendirilmiş olsa da Erdoğan erken seçim ile ilgili bir açıklamada bulunmamıştı.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, seçim ile ilgili özellikle 14 Mayıs tarihinin ön plana çıktığını belirtmişti.

Seçim tarihinin “birazcık öne çekileceğini” belirten Erdoğan, “Milletin kurduğu, iktidara getirdiği ve her mücadelesinde yanında yer aldığı bir siyasi teşekkül olarak tarif ettiğimiz AK Parti’nin bu imtihanı da başarıyla geçmesini sağlamak öncelikle bizlerin, buradaki heyetin sorumluluğundadır,” dedi.

Muhalefetin desteği gerekiyor

AK Parti’nin Cumhur İttifakı ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli, erken seçim kararını da seçimlerin tarihinde yapılmasını da destekleyeceklerini açıklamıştı.

CHP yetkilileri ise seçim kanununda yapılan değişikliğin uygulamaya gireceği 7 Nisan 2023 tarihinden önceki erken seçimler için mecliste evet oyu vereceklerini, ancak bu tarihten sonraki seçimler için oy vermeyeceklerini açıklamıştı.

Seçimlerin erkene alınabilmesi için iki seçenek bulunuyor. Birinci seçenek meclis tarafından 360 oy ile seçimlerin yenilenmesi kararı verilmesi. Bunun için AK Parti ve MHP oyları yeterli değil. Cumhur İttifakının muhalefetten destek alması gerekiyor.

İkinci seçenek ise Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi. Bu durumda ise Erdoğan’ın bir kez daha aday olup olamayacağı tartışması başlıyor.

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

8 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

9 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

11 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

13 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

14 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago