Siyaset

AK Parti’nin toplantı talebine CHP ve İYİ Parti’den ret

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) başörtüsü ile ilgili Anayasa değişikliği önerisi için toplantı talebine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’den ret cevabı geldi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti ve MHP’nin desteklediği Anayasa değişikliği teklifini İYİ Parti ile değerlendirdiklerini belirterek, “AKP’nin teklif için ziyaret talebini reddediyoruz. Yeniden randevu talep ederlerse yeniden değerlendiririz,” dedi.

10 Ocak’ta açıklama yapan Özel, “İttifak ortağımız ile biz görüşme talebini reddetmek durumundayız” dedi.

CHP’nin toplantı talebini reddetmesinin ardında İYİ Partili Lütfü Türkkan ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında hazırlanan dokunulmazlık dosyalarının meclis gündemine alınması olduğu belirtildi.

Altılı Masa kendi teklifini mi hazırlıyor?

CHP ve İYİ Parti’nin içinde bulunduğu Altılı Masa, 5 Ocak’ta Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiği toplantıda başörtüsü ile ilgili Anayasa değişiklik teklifine değinmiş, muhalefet ortaklığının “hukuki bir teminat konusunda tam bir mütabakata sahip” olduğunu belirtmişti.

Toplantı ardından açıklanan mutabakat metninde AK Parti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu konuya yaklaşımı eleştirilerek, “insan hakları ve inanç özgürlüğü ile ilgili bir konuyu ve başörtüsü gibi bir sembolü “gollük pas” olarak gören zihniyete de esastan karşıyız” ifadeleri kullanılmıştı.

Aynı metinde “muhalefetten gelecek önerilere” vurgu yapılması, Altılı Masa’nın bu konuda ayrı bir çalışma yürüteceği yorumlarına sebep olmuştu.

Metinde, “İktidar samimi ise, bu düzenlemeler konusunda muhalefetten gelecek önerilere önyargısız şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşı ile çıkmasını desteklemelidir,” ifadesi yer alıyordu.

Toplantı talebini HDP de reddetti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 8 Ocak’ta yaptığı açıklamada, AK Parti’nin başörtüsü ile ilgili anayasa değişiklik teklifi ile ilgili partisinden randevu talep ettiğini, HDP’nin bu talebi reddettiğini belirtmişti.

Oluç, “Mevcut Anayasa’nın her gün çiğnendiği süreçte Anayasa görüşmeyi samimi ve inandırıcı görmüyoruz,” demişti.

AK Parti, Anayasa değişikliği teklifi için mecliste grubu bulunan tüm partilerden toplantı talep etti. Parti yetkilileri 11 Ocak’ta MHP temsilcileri ile görüşecek.

YetkinReport

Recent Posts

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Trump analizi ve artan savaş tehdidi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan 23 Kasım’daki basın toplantısında Donald Trump’ın 20 Ocak 2025’te başlayacak ikinci…

4 saat ago

Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum, muhalefet ayakta

İçişleri Bakanlığı'nın tartışmalı bir kararla Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum ataması,…

1 gün ago

Yargı reformu için tek hedef: Tek celse yargılama hem âdil hem kolay

Kendimden korkuyorum artık. Bıkkınlık gelip Stockholm Sendromuna yenik düşmekten, sahte mutluluk yaşayıp adalet mücadelesini bırakmaktan…

2 gün ago

Netanyahu ve Gallant’a Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden tutuklama emri

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında…

3 gün ago

Kılıçdaroğlu davası, siyasete yargı baskısı ve CHP’nin durum

CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün 22 Kasım'da Ankara’da yargılanmaya başlaması Türkiye’de siyaset üzerindeki…

3 gün ago

MHP’lilere dair kaçakçılık zannını Bahçeli’ye Erdoğan mı söyledi?

Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…

3 gün ago