Siyaset

AK Parti’nin toplantı talebine CHP ve İYİ Parti’den ret

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) başörtüsü ile ilgili Anayasa değişikliği önerisi için toplantı talebine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’den ret cevabı geldi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti ve MHP’nin desteklediği Anayasa değişikliği teklifini İYİ Parti ile değerlendirdiklerini belirterek, “AKP’nin teklif için ziyaret talebini reddediyoruz. Yeniden randevu talep ederlerse yeniden değerlendiririz,” dedi.

10 Ocak’ta açıklama yapan Özel, “İttifak ortağımız ile biz görüşme talebini reddetmek durumundayız” dedi.

CHP’nin toplantı talebini reddetmesinin ardında İYİ Partili Lütfü Türkkan ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında hazırlanan dokunulmazlık dosyalarının meclis gündemine alınması olduğu belirtildi.

Altılı Masa kendi teklifini mi hazırlıyor?

CHP ve İYİ Parti’nin içinde bulunduğu Altılı Masa, 5 Ocak’ta Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirdiği toplantıda başörtüsü ile ilgili Anayasa değişiklik teklifine değinmiş, muhalefet ortaklığının “hukuki bir teminat konusunda tam bir mütabakata sahip” olduğunu belirtmişti.

Toplantı ardından açıklanan mutabakat metninde AK Parti ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu konuya yaklaşımı eleştirilerek, “insan hakları ve inanç özgürlüğü ile ilgili bir konuyu ve başörtüsü gibi bir sembolü “gollük pas” olarak gören zihniyete de esastan karşıyız” ifadeleri kullanılmıştı.

Aynı metinde “muhalefetten gelecek önerilere” vurgu yapılması, Altılı Masa’nın bu konuda ayrı bir çalışma yürüteceği yorumlarına sebep olmuştu.

Metinde, “İktidar samimi ise, bu düzenlemeler konusunda muhalefetten gelecek önerilere önyargısız şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşı ile çıkmasını desteklemelidir,” ifadesi yer alıyordu.

Toplantı talebini HDP de reddetti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 8 Ocak’ta yaptığı açıklamada, AK Parti’nin başörtüsü ile ilgili anayasa değişiklik teklifi ile ilgili partisinden randevu talep ettiğini, HDP’nin bu talebi reddettiğini belirtmişti.

Oluç, “Mevcut Anayasa’nın her gün çiğnendiği süreçte Anayasa görüşmeyi samimi ve inandırıcı görmüyoruz,” demişti.

AK Parti, Anayasa değişikliği teklifi için mecliste grubu bulunan tüm partilerden toplantı talep etti. Parti yetkilileri 11 Ocak’ta MHP temsilcileri ile görüşecek.

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetini sordu: o iki isim kim?

Sinan Ateş cinayeti davası siyasetin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP…

6 saat ago

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

13 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

2 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

2 gün ago