Siyaset

CHP’li Özel’in iddiası: trol ordusu Soylu’nun kontrolünde

CHP’li Özgür Özel basın toplantısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun muhalefeti trol ordusu yoluyla itibarsızlaştırmaya çalıştığını öne sürdü. CHP Soylu üzerindeki baskıyı şimdi de trol ordusu yönettiği ve Fethullahçılarla geçmiş ilişkisi iddalarıyla artırıyor. (Foto: BirGün)

CHP İçişleri Bakanı Süleyman Soylu üzerindeki baskıyı Fethullahçı geçmişi ve muhalefete karşı trol ordusu kurdurduğu iddialarıyla artırıyor. İddialar 12 Ocak’ta Meclis’te düzenlediği basın toplantısında CHP’nin Grup Başkan Vekili Özgür Özel tarafından ortaya atıldı. Özel’in bir gün önce “Başıma bir şey gelirse üç arkadaşımla paylaştım” diye duyurduğu saptama ve iddialar dokuz madde altında toplanabilir.
1- Sadece CHP değil, genel olarak muhalefeti itibarsızlaştırmaya yönelik, İçişleri Bakanlığı bünyesinden kontrol edilen organize bir tol örgütlenmesi var.
2- Bu trol ordusu Telegram haberleşme sistemi üzerinden 25 kişilik kapalı bir yorum grubu tarafından yönetiliyor. Bu yorum grubunun adı “Ebabil Harekâtı”. Aynı isim de bir de açık Twitter hesabı bulunuyor.
3- Özel “25 kurmay trol” diye adlandırdığı bu grubun, “Ebabil Harekâtı”, “Derin Kuvvetler” ve “İBB Kandil Kadrosu” adlı sosyal medya hesapları üzerinden 8 bin kişilik bir trol ordusunu yönettiğini öne sürdü.
4- Özel’e göre bu trol ordusunun yöneticisi 2016’da göreve başladığından beri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı olan Emin Şen idi.

“Trol komutanı” Emin Şen mi?

5- Özel’in belgeler ve İçişleri Kaynaklarına yaptığı atıflara göre, Bakan Müşavirlerini de kapsayan Devlet Memurları kanununa aykırı olduğu halde Emin Şen kurduğu Native teknoloji ve ortağı olduğu SM360 Ajansı şirketleri üzerinden kamu kuruluşlarıyla ihale ve “doğrudan hizmet alımı” şeklinde para ilişkisi içindeydi. Şirketlerin internet sayfasında iş yaptığı kurumlar arasında TÜBİTAK, 2019’da CHP’nin kazandığı seçim öncesinde Antalya Belediyes,, Gaziantep Belediyesi, Bilal Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı Etnospor Federasyonu, Soylu’nun bakanlık döneminden Çalışma Bakanlığı da bulunuyordu. Ama asıl önemlisi İçişleri Bakanı Soylu’ya bağlı bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı amblemlerinin de orada bulunmasıydı.
Burada bir durak verelim. İçişleri Bakanlığı daha Özel’in basın toplantısı devam ederken Emin Şen’in bakanlık memuru ya da İçişleri Bakanı danışmanı olmadığını söyledi. Toplantının soru-yanıt kısmında sorulduğunda Özel, Aydın Valisinin 2020 yılındaki Twitter paylaşımını örnek gösterdi. Vali, “İçişleri Bakanı Danışmanı Emin Şen ve beraberindeki heyeti” makamında ağırlamıştı. Basın toplantısı sürerken Şen’in @eminimsi adlı Twitter hesabını kapattığı medyaya yansıdı.

Şen: Bakanın özel danışmanıyım

Şen ise toplantı sonrasında Oda TV’ye Bakanlığın değil Bakanın danışmanı olduğunu, faturayla danışmanlık hizmeti verdiğini, avukatlarının Özel’e dava açmayı “değerlendirdiğini” söyleyecekti.
Özel’se Şen’in SM360 şirketindeki ortaklarından Turgay Oğur’un FETÖ üyeliği suçlamasıyla arandığını, bir diğer ortak Mücteba Kılıç’ın ise FETÖ üyeliğinden 2 yıl 8 ay hapis yatmasına rağmen AK Parti okuluma devam edip başarı sertifikası aldığını söyledi. Özel, Soylu’nun genel Başkanlığını yapmış olduğu Demokrat Partiden 2012’de ihraç o zaman Fethullah Gülen cemaati olarak anılan örgüt çizgisindeki faaliyeti nedeniyle ihraç edildikten sonra AK Parti’ye katıldığını da hatırlattı. Soylu AK Parti’de teşkilat başkanıyken Şen’e AK Parti Gençlik Kollarına sosyal medya eğitimi vermişti ki, Özel’e göre bu “trol eğitimi” idi.
Maddelere devam edelim.

Jandarma ve Polis adına açıklama

6- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Derin Yoksulluk Ağı yöneticisi Hacer Foggo ile uyuşturucuyla mücadele ve siyaset bağlantısı üzerine çektiği videoya AK Parti’den değil, Soylu’ya bağlı Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden, birkaç dakika arayla aynı sözcüklerle yanıt gelmesinden de Özel’e göre Ebabil Harekâtı ve Şen sorumluydu.
7- Özel, Jandarma ve Polis’in sosyal medya hesaplarının “Şen’in arka cenindeki telefonda” bulunamayacağının, bunun yanlış olduğunu söyledi. Şen’in telefonunun yanlış ellere geçmesi durumunda devlette güvenlik açığı doğacaktı. Troller kurumsallaşırken, kurumları trolleştiriyordu.
8- Özel’e göre Şen “komutanlığındaki” trol ordusunun bağlılığı AK Parti ya da MHP’ye değil, doğrudan Soylu’ya idi. Yarın rüzgâr tersine dönerse trol ordusunun ebabil kuşları “Saray üzerinde dönmeye başlardı”. Siyaset kulisindeki “Soylu’nun seçmende karşılığı var” ya da “Milliyetçiler Soylu’yu seviyor” söylemleri bu trol ordusunun marifetiyle “şişiriliyordu”. Bir muhalif siyasetçinin dil sürçmesiyse bu trol ordusu üzerinden “sosyal medya çalkalanıyor” haberine dönüştürülüp “akşam AHaber’de” halka veriliyordu.

Bilgiler “bir vatanseverden” mi?

9- Özel, demokratik bir ülkede Soylu’nun istifa etmesi ya da görevden alınması gerektiğini öne sürerek, Erdoğan’dan -moda deyimle- affını kabul etmesini beklediğini söyledi.
CHP’nin Ülkü Ocakları önceki başkanı Sinan Ateş cinayetiyle sıkıntılı günler geçiren Soylu üzerindeki baskıyı şimdi de Fethuhçılarla geçmiş bağlantıları ve trol ordusu suçlamalarıyla artırmak istediği en çok bu sözlerle kendini açığa vuruyor.
Ancak bu baskının Soylu’nun görevden istifası ya da alınmasını getireceğini beklemek pek gerçekçi olmaz. Öncelikle seçim sürecinde Erdoğan’ın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ gibi İçişleri Bakanı Soylu’ya da had safhada ihtiyacı var. İkinci olarak da muhalefet bu kadar istedikçe Erdoğan’ın bakanlarına daha da sahip çıkacağı tecrübeyle sabit. Belki de CHP aslında Soylu’nun istifasını değil, bu yolla görevde kalarak AK Parti’yi yıpratacağı hesabını yapıyor.

Önemli bir ayrıntı da bu kadar kapalı bir grup çalışmasından bilgilerin CHP’ye nasıl ulaştığı. Özel bu soruya belki de grup içindeki “bir vatanseverdendir” yanıtını verdi.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

22 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 gün ago