Siyaset

Erdoğan 14 Mayıs dedi, geri sayım başladı: 114 gün

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin meclisteki grup toplantısında erken seçim için 14 Mayıs tarihini işaret etti. Eğer meclis oylarsa Türkiye 114 gün sonra sandığa gidecek. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti TBMM grup toplantısında yaptığı açıklamada, seçim için 14 Mayıs’ı işaret etti. Erdoğan’ın sözlerinin ardından açıklama yapan muhalefet liderleri seçime hazır oldukları mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Ocak’ta Meclis’te yaptığı açıklamada “Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter söz milletindir’ diyerek milletin gönlüne girmiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, altılı masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, bu kifayetsiz muhterislere, bu müstemleke heveslilerine ‘yeter’ diyecektir,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklaması ile uzun süredir devam eden erken seçim tartışmalarında ilk defa bir tarih verilmiş oldu. Eğer mecliste seçimlerin yenilenmesi için yeterli oy verilirse Türkiye 114 gün sonra seçime gidecek.

Meclisin erken seçim kararı vermemesi durumunda Erdoğan’ın meclisi feshetme yetkisini kullanıp kullanmayacağı tartışılııyor. Fesih tartışmalarıyla birlikte Erdoğan’ın tekrar aday olup olamayacağı da bir başka tartışma konusu.

MHP lideri Devlet Bahçeli meclisteki grup toplantısında yaptığı açıklamada fesih olasılığına işaret etmiş, partisinin her iki senaryoda Erdoğan’ı destekleyeceğini belirtmişti.

Muhalefet liderleri ise daha önce yaptıkları açıklamada 6 Nisan’dan sonra yapılacak herhangi bir seçime oy vermeyeceklerini açıkladı.

Muhalefetten Mayıs için “hazırız” mesajı

Erdoğan’ın 14 Mayıs 1950 tarihinde Adnan Menderes’in liderliğini yaptığı Demokrat Parti’nin zaferine işaret etmesinin ardından ilk mesaj Altılı Masa’daki Demokrat Parti’den geldi.

DP Lideri Gültekin Uysal, sosyal medyadan paylaştığı mesajında “Erdoğan 14 Mayıs’ı işaret etmiş Biz Demokrat Parti olarak buradayız, aynı yerdeyiz, bekleriz. Yerli ve milli Şef’e karşı Yeter Söz Milletindir diyeceğimiz bir gün olacaktır” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal medya paylaşımında “Mayıslar bizimdir” ifadesini kullandı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise “Onlar hangi planları yaparlarsa yapsınlar; biz her daim seçime hazırız! Kararlıyız! Yapılacak seçimlerin ardından, bugünkü ucube sistemi ve bu yozlaşmış siyasi dili güncelleyeceğiz!” mesajını paylaştı.

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü İdris Şahin, Twitter’dan “Demokrasinin şerefi sandıktır. 14 Mayıs hayırlı olsun” ifadeleriyle mesaj paylaştı.

YetkinReport

Recent Posts

Filiz Ali: Müzik ve müzik eğitimine adanmış bir ömür

Türkiye’nin değerli bilim, sanat, eğitim ve kültür insanlarıyla, çalışmaları ve dünyaya bakışları üzerine sohbetleri Murat…

47 dakika ago

Erdoğan’dan Trump’a “İsrail’i durdurun” ve “savaştan kaçmayız” mesajları

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 17 Ağustos akşamı ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin İletişim…

7 saat ago

Özel’i alacaklar mı? Demirtaş’ı salacaklar mı? Neye hizmet edecek?

TİP Milletvekili Sera Kadıgil, hafta sonu Bodrum’da halka hitap ediyor: “Her gittiğim yerde soruyorlar: Özgür…

1 gün ago

Erdoğan AK Parti’nin 25 yılını böyle özetledi: Yapamaz dediler, yaptık!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurucusu ve lideri olduğu AK Parti’nin 24 yılı iktidarda geçen 25…

4 gün ago

Yeni bir kapı açıldı: Türkiye şimdi nereye gidiyor?

Falcı değiliz. Geleceği bilemeyiz. Ama siyaset zaten geleceği bilme sanatı değildir. Atılan ilk adımın ardından…

4 gün ago

Asteriks’in, Red Kit’in, Pıtırcık’ın Babası René Goscinny 100 Yaşında

Bir şehrin simgesi üzerinde, gecenin karanlığında Astérix beliriyor ardından Obélix. Birkaç saniye sonra Romalılar. 14…

4 gün ago