Siyaset

Erdoğan 14 Mayıs dedi, geri sayım başladı: 114 gün

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin meclisteki grup toplantısında erken seçim için 14 Mayıs tarihini işaret etti. Eğer meclis oylarsa Türkiye 114 gün sonra sandığa gidecek. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti TBMM grup toplantısında yaptığı açıklamada, seçim için 14 Mayıs’ı işaret etti. Erdoğan’ın sözlerinin ardından açıklama yapan muhalefet liderleri seçime hazır oldukları mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Ocak’ta Meclis’te yaptığı açıklamada “Rahmetli Menderes 14 Mayıs 1950’de ‘Yeter söz milletindir’ diyerek milletin gönlüne girmiş ve sandıktan ezici bir zaferle çıkmıştı. Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, altılı masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, bu kifayetsiz muhterislere, bu müstemleke heveslilerine ‘yeter’ diyecektir,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklaması ile uzun süredir devam eden erken seçim tartışmalarında ilk defa bir tarih verilmiş oldu. Eğer mecliste seçimlerin yenilenmesi için yeterli oy verilirse Türkiye 114 gün sonra seçime gidecek.

Meclisin erken seçim kararı vermemesi durumunda Erdoğan’ın meclisi feshetme yetkisini kullanıp kullanmayacağı tartışılııyor. Fesih tartışmalarıyla birlikte Erdoğan’ın tekrar aday olup olamayacağı da bir başka tartışma konusu.

MHP lideri Devlet Bahçeli meclisteki grup toplantısında yaptığı açıklamada fesih olasılığına işaret etmiş, partisinin her iki senaryoda Erdoğan’ı destekleyeceğini belirtmişti.

Muhalefet liderleri ise daha önce yaptıkları açıklamada 6 Nisan’dan sonra yapılacak herhangi bir seçime oy vermeyeceklerini açıkladı.

Muhalefetten Mayıs için “hazırız” mesajı

Erdoğan’ın 14 Mayıs 1950 tarihinde Adnan Menderes’in liderliğini yaptığı Demokrat Parti’nin zaferine işaret etmesinin ardından ilk mesaj Altılı Masa’daki Demokrat Parti’den geldi.

DP Lideri Gültekin Uysal, sosyal medyadan paylaştığı mesajında “Erdoğan 14 Mayıs’ı işaret etmiş Biz Demokrat Parti olarak buradayız, aynı yerdeyiz, bekleriz. Yerli ve milli Şef’e karşı Yeter Söz Milletindir diyeceğimiz bir gün olacaktır” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sosyal medya paylaşımında “Mayıslar bizimdir” ifadesini kullandı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise “Onlar hangi planları yaparlarsa yapsınlar; biz her daim seçime hazırız! Kararlıyız! Yapılacak seçimlerin ardından, bugünkü ucube sistemi ve bu yozlaşmış siyasi dili güncelleyeceğiz!” mesajını paylaştı.

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü İdris Şahin, Twitter’dan “Demokrasinin şerefi sandıktır. 14 Mayıs hayırlı olsun” ifadeleriyle mesaj paylaştı.

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

16 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

18 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

3 gün ago