Ekonomi

Hükümet devlete olan borçları silme hazırlığında

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin 23 Ocak’ta yapacağı toplantıda vergi ve sigorta primi borçları ve idari cezalar gibi devlete olan borçlar için geniş kapsamlı yapılandırma paketini gündeme alması bekleniyor.

Önümüzdeki hafta pazartesi günü toplanacak olan kabine toplantısının başlıklarından biri devlete olan borçlarda yapılandırma olacak. Paketi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor.

Pakete göre, 31 Aralık 2022 tarihine kadar vergi, sigorta primi borçları, adli ve idari cezalar gibi devlete olan tüm borçlar için yapılandırılmaya gidilecek. Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanının yanı sıra, belediyelere olan borçlar, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak.

Peşin ve taksitli ödeme imkanı getirilirken, peşin ödemelerde yüzde 90’a kadar borç silinmesi, düşük borçlarda ise tamamen borç silinmesi gibi seçeneklerin masada olduğu belirtildi.

Devlete olan hangi borçlar yapılandırılacak?

Yapılandırma işleminin vergi borçları; maliyeye olan vergi borçları henüz kesinleşmemiş veya dava sürecinde olan idari para cezaları, Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri, motorlu taşıt vergileri, trafik cezaları, nüfus cezaları, askerlik cezaları, otoyol ve köprülerden kaçak geçiş ücretleri ve cezaları, gümrük cezaları ve sosyal güvenlik kurumu tarafından takip edilen sigorta primlerini kapsaması bekleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yılın belirli dönemlerinde vergi ödemelerinde yapılandırmaya gidiyor. Meclis kararıyla sağlanan bu ödeme kolaylığı, vergi borcu bulunan tüm vatandaşları ve tüzel kişileri ilgilendiriyor.

Pazartesi günü açıklanacak paketin miktar olarak Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı paketi olması bekleniyor. 2020 yılındaki paket 244.5, 2020’deki paket ise 500 milyar liralık borç ve cezaları kapsamıştı.

TÜSİAD’dan yapısal reform vurgusu

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “2023 yılında Türkiye Ekonomisi” başlıklı seminerinde yaptığı açıklamada seçimlerin önemine dikkat çekerek seçim öncesi ve sonrasında “ekonomik koşullarda ve politikalarda farklılaşma” öngördüklerini belirtti.

Seçim öncesinde “iç talebe bağlı büyüme sürecinin destekleneceğini” belirten Orhan, sonrasında ise “makro ekonomik istikrar ve yapısal reformların” ön plana çıkacağını belirtti.

Orhan Turan, yapısal reformlar vurgusu yaparak “Çok konuştuğumuz ama şimdiye kadar ertelediğimiz yapısal reformları bir an önce tamamlamamız gerekiyor. Bu reformlar, istikrarsızlığın adeta yeni normal haline geldiği küresel düzeyde hem rekabetçiliğimizi korumak açısından hem de özlemini çektiğimiz refah seviyesine ikinci yüzyılda ulaşmak açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

22 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 gün ago