Yetkin Report

  • English
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Hafıza Kartı
  • Hayat
  • Yazarlar
  • Arşiv
  • İletişim

AYM HDP’nin kapatma davasının ertelenmesi talebini reddetti

Yazar: YetkinReport / 25 Ocak 2023, Çarşamba / Oda: Siyaset

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görülen kapatma davası ile ilgili yargı sürecinin seçimlerden sonraya ertelenmesi talebinini inceleyen AYM, talebi oy birliği ile reddetti.

HDP, partileriyle ilgili AYM’de süren kapatma davası ile ilgili işlemlerin 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin sonrasına bırakılması talebiyle AYM’ye başvurmuştu.

26 Ocak’ta yapılan duruşmada AYM üyeleri oy birliğiyle HDP’nin talebini reddetti.

25 Ocak’ta yüksek mahkemeye görüşünü bildiren AYM raportörü, HDP’nin bu talebinin reddedilmesini istemişti.

Kapatma davası

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin 17 Mart 2021 tarihinde HDP ile ilgili kapatma davası açmıştı.

Dava kapsamında AYM, 5 Ocak’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine partinin Hazine yardımı aldığı hesaplarına bloke konulmasına karar vermiş, partiye bununla ilgili bir aylık savunma süresi vermişti.

Bu sırada AYM’ye başvuran HDP, davada tüm yargılama faaliyetlerinin Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri sonrası bir tarihe ertelenmesini, savunma hazırlanması için de ek süre verilmesini talep etmişti.

26 Ocak’ta talepleri karara bağlayan AYM, ertelenme istemini reddederken tedbire ilişkin savunmanın yapılması için 15 gün ek süre verilmesine, 14 Mart Salı günü partinin esasa ilişkin savunmasını yapmasına kararı verdi.

Kapatma davası ise sürüyor. HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından AYM raportörü kapatma davası ile ilgili esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Ardından dava ile ilgili bir gün belirlenecek ve kapatma istemi görüşülecek.

AYM’nin erteleme kararını iptali ile HDP’nin parti olarak seçime girmesinin önünde bir engel olabilir. Eğer kapatma kararı seçim öncesi çıkarsa HDP adaylarını ittifak listesi ile gösterme seçeneği doğuyor.

Yeni yazılardan haberdar olun! Lütfen aboneliğinizi güncelleyin.

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

Etiketler: AYM, HDP, kapatma davası, raportör

OKUMAYA DEVAM EDİN

Cumhuriyetin 100. yılı etkinliklerle kutlandı
Trump: kendi gidiyor, ismi kalıyor yadigâr
Ankara’da PKK öfkesi: İsveç’le NATO pazarlığı başa dönebilir
  • Erdoğan, Miçotakis’le Ege konuşurken, Libya’yla Petrol Anlaşması Yapıldı12 Şubat 2026
  • DEM Parti–Erdoğan Görüşmesi: Süreç Kurumsallaşıyor mu?12 Şubat 2026
  • Akın Gürlek Ataması Meclis’i Karıştırdı: İlk Skandal, İlk Kavga11 Şubat 2026
  • Erdoğan’ın Adalet ve İçişleri’ne İki Şahini Ataması Ne Anlama Geliyor?11 Şubat 2026
  • İstinaf Mahkemeleri Savunma Hakkını Kısıtlamamalı11 Şubat 2026
  • Japonya’da İlk Kadın Başbakan Takaichi’nin Tarihi Zaferi10 Şubat 2026
  • Akran Zorbalığı Sicili ve Üniversiteye Kabulde Güney Kore Örneği10 Şubat 2026
  • CHP’de Özeleştiri ve Revizyon Zamanı Geldi Geçiyor10 Şubat 2026
  • Savunma Bakanı Güler: Suriye’den Henüz Çekilmiyoruz9 Şubat 2026
  • Tarım ve Hayvancılık Maliyetlerini Konuşmadan Gıda Fiyatları Konuşulamaz9 Şubat 2026
Haberler arşivinde arama yapın...

Siyaset

Ekonomi

Hafıza Kartı

Hayat

Arşiv

English

Hakkımızda

Künye

Yazarlar

Yardım

Reklam & İşbirliği

Bize Ulaşın

tbtcreative.com | UFKZDN © 2024 yetkinreport.com

Kurumsal Bilgiler     ·      Yardım     ·      Kullanıcı Sözleşmesi     ·      Yasal Çekince

TOP