Ekonomi

TCMB 2023 enflasyon tahmini yüzde 23, BM tahmini yüzde 42

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda TCMB’nin 2023 yılı enflasyon tahminlerini değiştirmediğini, yüzde 23’te sabit tuttuğunu açıkladı. (Foto: Dünya Gazetesi)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılının ilk enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmeyerek yüzde 22,3’te sabit tuttuğunu açıkladı. TCMB 2024 yılı yıl sonu enflasyon beklentisini ise yüzde 8 olarak açıkladı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu 26 Ocak’ta düzenlenen Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nda TCMB’nin 2023 yılı enflasyon tahminlerini değiştirmediğini, yüzde 23’te sabit tuttuğunu açıkladı.

Kavcıoğlu, “İthalat fiyatlarında küresel talep görünümü ile uyumlu olarak 2023 yılı için aşağı yönlü beklentimiz devam etmektedir. 2024 yılında ise küresel iktisadi faaliyetle uyumlu olarak sınırlı bir oranda artış bekliyoruz. Gıda fiyatlarının, 2023 yılında, önceki tahminimizle uyumlu olarak yüzde 22, 2024 yılında ise yüzde 11,5 oranında artacağını varsaydık,” ifadelerini kullandı.

BM tahmini yüzde 42

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (World Economic Situation and Prospects) raporunda Türkiye ekonomisi için 2023 yılı enflasyon beklentisi yüzde 42,4 olarak belirlendi.

25 Ocak’ta yayımlanan raporda BM’nin Türkiye için 2023 büyüme tahmini yüzde 3,7; 2024 yılı için büyüme tahmini yüzde 3,5 olarak belirtildi.

2023 yılı ortalama enflasyon beklentisi ise yüzde 42,4, 2024 yılı enflasyon beklentisi ise yüzde 13,5 olarak belirlendi.

Dövizlerini TL’ye çeviren firmalara destek

Şahap Kavcıoğlu, TCMB’nin liralaşma stratejisine öncelik vermeye devam edeceklerini açıkladı. Kavcıoğlu, bu kapsamda yeni bir uygulama başlattıklarını duyurdu.

Merkez Bankası tarafından 26 Ocak’ta duyurulan uygulama ile firmalar yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TCMB’ye satışı sırasında TL’ye çevrilen tutarın yüzde ikisi kadar döviz dönüşüm desteği alacak.

Firmalar yurda getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını TCMB’ye sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

Açıklamaya göre, TCMB’ye satışı yapılacak dövizlerin ve Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun tespiti bankalarca yapılacak.

KKM hesapları için faiz sınırı kaldırıldı

TCMB tarafından bankalara gönderilen özel yazıya göre Kur Korumalı Mevduat hesabı işlemlerindeki faiz sınırı kaldırılıyor.
Bu yazıya göre vadeli TL mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranı, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli faiz oranının altında olmamak koşuluyla bankalar tarafından belirlenebilecek.

KKM hesaplarında faize politika faizinin üstünde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu. TCMB politika faizi yüzde 9 seviyesinde olduğu için KKM mevduatlarında üst sınır yüzde 12 idi.

Nebati: Türkiye Ekonomi Modeline yoğun ilgi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Avrupa Parlamentosu’nda “Küresel Belirsizlik Döneminde, Yeni Olanaklar ve Çözümler: Türkiye Ekonomi Modeli” konulu panelde konuşma yaptı.

Sosyal medya hesabından bir mesaj yayımlayan Nebati, “Panelde, Modelimiz ile dünyada oldukça zorlu geçen bir yılda ulaştığımız başarıları katılımcılarla paylaştık. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki tahıl koridoru girişiminin dünya gıda arz güvenliğine sağladığı katkıyı vurguladık” ifadelerini kullandı.

Nebati, “Ülkemize özgü dinamikleri gözeterek devreye aldığımız modelimizin, Avrupa Parlamentosu’nda detayları ile ele alınması, AB Komisyonu yetkilileri ve parlamenterler tarafından yoğun ilgi görmesi bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

13 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

16 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

18 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

2 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

2 gün ago