Hayat

Haberleşme için TSF Türkiye’ye geldi. Hani nerede Türksat?

“Telekom sektörünün yardım kuruluşu Télécoms Sans Frontières (TSF) depremin ardından yardım sağlamak üzere bugün Türkiye’ye bir ekip gönderiyor.” (Foto: CapacityAlan Burkitt-Gray)

Telekomünikasyon alanında 20 yıldır palavra ve engelleme duyuyoruz. Geçen hafta katıldığım bir toplantıda 3 operatörün yetkilileri aynı şekilde masallar anlattılar. Ama sonucu görüyorsunuz.

Hükümet, Elon Musk’ın ilk dakikalarda yaptığı yardım teklifini “bizim Türksat’ımız var, Starlink’e ihtiyaç yok” diyerek reddetti. Ama bölgeden mesaj atan futbolcu Gökhan Naz’ın mesajından ya da bölgeye giden İsmail Saymaz’dan ve diğerlerinden öğreniyoruz; bölgede internet zor.

Hani hizmet nerede?

Türksat yetkilileri, bahsettiğiniz “Starlink’e ihtiyaç olmayan” hizmet HANİ nerede?

Bakan koltuğunda 3 yılı dolmak üzere olan ve İBB ile metro yarıştıran Adil Karaismailoğlu 2 yıl önce uydudan 56GB vereceğinizi söylüyordunuz. HANİ nerede bu 56 GB?

Ta 2018’lerde DroneCell diye uygulama yaptık diyen Turkcell HANİ nerede bu dronecell’riniz? (şu olay geçsin DroneCell’i Reklam Etik Kuruluna şikayet edelim hep birlikte)

Açıklama yapan “Mobil Telekomünikasyon Operatörleri (m-Tod)” halkın hatlarını ücretsiz açmanız tamam ama hala bölgede telefon ve internet hizmetleri kötü durumda. 3 gün geçti. Yurtdışından hizmet vermeye gelenler var siz HANİ 3 gün sonra bile yurtiçinden hizmeti düzeltemiyor musunuz?

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, lokal haberleşme yoğunluğundan etkilenmeyen, uydu üzerinden iletişim sağlayan ve etrafa Wi-Fi veren güçlü mobil internet sistemleri Türksat ile kuramıyor musunuz? HANİ siz ne iş yapıyorsunuz?

Depremde haberleşme çalışmıyorsa

2019’da İstanbul’da meydana gelen 5,8’lik deprem sonrası kesilen haberleşme üzerine yazmıştık. Depremde haberleşme çalışmıyorsa, esas sorumluları BTK ve Ulaştırma Bakanlığı’dır.

Neden?

Cevabı 20 yıldır yazdıklarımızdan okuyun. Altyapı engelleniyor, firmalar tekelleşmeye (duopolleşmeye) doğru zorlanıyor. 3G ve 4G altyapısı sadece büyük merkezlerde mevcut. Ülkenin kapsama alanı 3G’de yüzde 40’larda, 4G’de ancak yüzde 15’lerde. Yani dünya ileri giderken, Ulaştırma Bakanlığı ve BTK eliyle haberleşmemiz kötü durumda bırakılıyor. Çünkü AKP haberleşmemizden hoşlanmıyor, kontrol altına aldıkları ana akım medyada sakladıklarının sosyal medyadan yayılmasını istemiyor.

Bu nedenle de yabancılara mecbur kalıyoruz.

TSF ilk ekibini deprem bölgesine gönderdi

Telekom sektörünün yardım kuruluşu Télécoms Sans Frontières (TSF) 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından yardım sağlamak üzere bugün Türkiye’ye bir ekip gönderiyor. TSF’nin direktörü Monique Lanne-Petit, dün gece Capacity’ye şunları söyledi:

“Tüm bağlantılarımızı seferber ediyoruz. BM kuruluşları ve diğer STK’lar ile iletişim halindeyiz. Yarın bir ekip Türkiye’ye gelecek ve sahaya vardığımızda ihtiyaçlar hakkında daha iyi fikir sahibi olacağız.”

Lanne-Petit, TSF ekibinin etkilenen bölgenin kalbindeki Türkiye’nin Gaziantep kentine doğru yola çıktığını söyledi. Kapasite de dahil olmak üzere sektördeki birçok kuruluş tarafından desteklenen hayır kurumu, afet bölgelerindeki yardım kuruluşlarına telekom desteği sağlamakta ve aynı zamanda bu afetlerden etkilenen insanların aile üyeleriyle iletişime geçerek durumu bildirebilmeleri için tesisler sağlamada uzmanlaşmıştır.

“Umarım TSF çalışmaları engellenmez”

Birkaç yıl önce TSF’nin Gaziantep’te Suriye’deki savaştan kaçan mülteci çocuklara eğitim veren bir projesi vardı. Ancak Nisan 2020’de bildirdiğimiz gibi , Covid-19 nedeniyle oradaki mevcut okullarındaki faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı – ancak onları uzaktan eğitim sistemleriyle değiştirdi.

Lanne-Petit, “Artık bu projeye adanmış ekiplerimiz yok,” dedi. “Onlarla iletişim halindeyiz ama tahmin edebileceğiniz gibi şu anda çok meşguller.”

TSF blogunda destekçilerini deprem bölgesindeki çalışmaları hakkında güncelliyor. Sayfayı kontrol ettik, 6 Şubat’tan bu yana bir gelişme notu belirtilmiyor. Aynı şekilde Twitter hesabında da belirtilen bir gelişme yok. Umarız bu ekibin çalışmalarını engellemezler. Engellerlerse halkın gazabı büyük olur.

TSF’nin endüstri destekçileri arasında Inmarsat, Eutelsat, AT&T, PCCW Global, Thales, Digital Bridge, Exa Infrastructure, Evox Trading ve IT Cup’ın yanı sıra uzun yıllardır Capacity Media bulunmaktadır.

Kaynak: https://turk-internet.com/hani-nerede-56-gb-dronecell-turksat-telekom-destegi-tsfden-geliyor/

Füsun Sarp Nebil

Teknoloji stratejisti - Yazar

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

10 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

1 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago