Hayat

Depremde refakatsiz kalan çocuklar için çağrı merkezi kuruldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, depremde refakatsiz kalan çocuklar için çağrı merkezi kurulduğunu açıkladı. (Foto: Derya Yanık)

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde ailesine veya yakınlarına ulaşamayan, refakatsiz çocukların gündeme gelmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde çocuklar için çağrı merkezi kuruldu.

Türkiye’de 10 ilde büyük yıkıma sebep olan iki depremde arama kurtarma çalışmaları sürerken, gönüllü sivil toplum çalışanları ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi sosyal medya paylaşımlarını tarayarak ve teyit ederek kayıp çocukların izini sürdü.

Ekip, depremin ardından yaptıkları sosyal medya taramaları sonucunda şimdiye kadar 150’nin üzerinde arama ilanı tespit etti. Bu çocukların sevk edildiği hastanelerde ise en az 50 kimliksiz çocuk bulunuyordu.

Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, yayınladığı bildiride, doğru kayıt ve takip sürecinin önemine dikkat çekerek “çocukların resmi kurumlara ve görevlilere teslim edilmesi çok önemli” uyarısında bulundu. Uyarı sosyal medyada kısa sürede yayıldı.

Çocuklar için çağrı merkezi kuruldu

Refakatsiz çocuklarla ilgili uyarıların gündeme taşınmasının ardından açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içinde olduklarını, hastanelerde olan refakatsiz çocukların Bakanlık personeli dışında kimseye teslim edilmediğini belirtti.

Yanık, “Refakatsiz çocuklarımıza bakanlık olarak deprem bölgemizde kuruluşlarımıza aldığımız, gözetimini yaptığımız çocuklarımızın sorumluluğu şu anda bizde. Bunun dışında, enkaz altından çıkarılıp hastanelere götürülmüş ve tedavisi tamamlanan çocukları da Sağlık Bakanlığımızla yaptığımız çalışma çerçevesinde bakanlığımız personelinin dışında herhangi bir üçüncü şahsa “komşusuyum, yakınıyım,” diyen herhangi birine teslimi söz konusu değil,” dedi.

Yanık’ın açıklamasının ardından bakanlık tarafından ailesi veya yakını yanında olmayan çocuklar ile ilgili aranabilecek kurumların numaraları yayınlandı. Bakanlık, bu konu ile ilgili bir de çağrı merkezi kurduğunu açıkladı.

Görevliler ne yapmalı?

Bir çocuğun enkazdan çıkarılmasını ve/veya hastaneye götürülmesini sağlayan bir görevli veya çocuğa sağlık hizmeti sunan bir uzman neler yapmalı?

  • Çocuğun birinci veya ikinci dereceden yakınının orada olup olmadığını kontrol edin.
  • Çocuğu tanıyanlardan veya (kendisini sözle ifade edebiliyorsa) çocuğun kendisinden isim/soyisim, yaş, ebeveyn ismi gibi bilgileri alın ve kaydedin.
  • Çocuğun enkazdan çıkarıldığı veya bulunduğu tarih, saat, bölge, mahalle, apartman bilgisini tespit edin ve kaydedin.
  • Çocuk hastaneye götürülürken veya farklı bir yere sevk edilirken tarih, saat, hastane adı, sorumlu kişi gibi bilgileri kaydedin ve ulaşabiliyorsanız mutlaka yakınlarına bilgi verin.

Biz ne yapmalıyız?

Siviller olarak refakatsiz bir çocuk bulursak dikkat etmemiz gerekenler neler?

  • Yakınlarına ulaşamadığınız bir çocuğu kesinlikle o anda ilk gördüğünüz, görevli olup olmadığını teyit etmediğiniz kişilere teslim etmeyin.
  • Görevlinin olmadığı durumlarda çocuğa başka bir yetişkinin refakat etmesi gerekiyorsa bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini kaydederek, yer, tarih, saat ve çocuğa dair bilgilerle birlikte hızla resmi kurumlara bildirim yapın ve kayıtlara geçmesini sağlayın.

Bu tür durumlarda iletişime geçilebilecek kurumlar ve görevliler ise: Alo 183 hattı, kolluk kuvvetleri ve sosyal hizmetler il müdürlüğü görevlileri.

Bakanlık tarafından belirtilen, il il irtibat kişileri ise şöyle:

Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi ayrıca afet bölgesinde, sahada çocuklarla “ilk” temas halinde olan veya olacak yetişkinler için,çocuklarla iletişimde gözetilmesi ve sakınılması gereken noktaları içeren bir metin paylaştı. Metinin ayrıntıları için instagram hesabını ziyaret edebilirsiniz. 

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

İki Toplantıdan Üç Fotoğrafla Terörsüz Türkiye Sürecinin Hâl Özeti

DEM Parti 27 Ocak’ta CHP Genel Merkezini ziyaret etti. Ziyarette Suriye ordusunun harekatıyla, kısmen dağılıp…

2 saat ago

AB’nin Stratejik Körlüğü: Made in Europe ve Türkiye

Avrupa Birliği artık ticaret politikasını “serbestleşme” dilinden çıkarıp ekonomik güvenlik ve stratejik özerklik sözlüğüne taşıyor.…

4 saat ago

Barışın Geleceği: Büyük Güçler mi, Orta Güçler mi?

Son yıllarda uluslararası siyasete dair giderek daha sık dile getirilen bir tespit var: Dünya değişiyor…

1 gün ago

Kobani’de Başladı, Kobani’de Bitecek Gibi

Rivayete göre, Halife ordularının Kürt komutanı Selahaddin Eyyubi, Türk yardımcısı Nureddin Zengi ile Kudüs’ü Haçlı…

2 gün ago

ABD İran’ı Vuracak mı? Rejim Değişecek mi?

Gerilim artık sadece bir “kriz” değil; somut askerî eyleme geçiş öncesi bir kırılma eşiğine gelmiş…

2 gün ago

Miçotakis Erdoğan’la Görüşmeye Gelirken Casus Belli mi?

  “Casus belli” Latincenin uluslararası hukuk diline kazandırdığı yüzlerce kelimelerden biri. Türkçede yazıldığı şekilde telaffuz…

3 gün ago