Hayat

Depremde refakatsiz kalan çocuklar için çağrı merkezi kuruldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, depremde refakatsiz kalan çocuklar için çağrı merkezi kurulduğunu açıkladı. (Foto: Derya Yanık)

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde ailesine veya yakınlarına ulaşamayan, refakatsiz çocukların gündeme gelmesinin ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde çocuklar için çağrı merkezi kuruldu.

Türkiye’de 10 ilde büyük yıkıma sebep olan iki depremde arama kurtarma çalışmaları sürerken, gönüllü sivil toplum çalışanları ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi sosyal medya paylaşımlarını tarayarak ve teyit ederek kayıp çocukların izini sürdü.

Ekip, depremin ardından yaptıkları sosyal medya taramaları sonucunda şimdiye kadar 150’nin üzerinde arama ilanı tespit etti. Bu çocukların sevk edildiği hastanelerde ise en az 50 kimliksiz çocuk bulunuyordu.

Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, yayınladığı bildiride, doğru kayıt ve takip sürecinin önemine dikkat çekerek “çocukların resmi kurumlara ve görevlilere teslim edilmesi çok önemli” uyarısında bulundu. Uyarı sosyal medyada kısa sürede yayıldı.

Çocuklar için çağrı merkezi kuruldu

Refakatsiz çocuklarla ilgili uyarıların gündeme taşınmasının ardından açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sağlık Bakanlığı ile koordinasyon içinde olduklarını, hastanelerde olan refakatsiz çocukların Bakanlık personeli dışında kimseye teslim edilmediğini belirtti.

Yanık, “Refakatsiz çocuklarımıza bakanlık olarak deprem bölgemizde kuruluşlarımıza aldığımız, gözetimini yaptığımız çocuklarımızın sorumluluğu şu anda bizde. Bunun dışında, enkaz altından çıkarılıp hastanelere götürülmüş ve tedavisi tamamlanan çocukları da Sağlık Bakanlığımızla yaptığımız çalışma çerçevesinde bakanlığımız personelinin dışında herhangi bir üçüncü şahsa “komşusuyum, yakınıyım,” diyen herhangi birine teslimi söz konusu değil,” dedi.

Yanık’ın açıklamasının ardından bakanlık tarafından ailesi veya yakını yanında olmayan çocuklar ile ilgili aranabilecek kurumların numaraları yayınlandı. Bakanlık, bu konu ile ilgili bir de çağrı merkezi kurduğunu açıkladı.

Görevliler ne yapmalı?

Bir çocuğun enkazdan çıkarılmasını ve/veya hastaneye götürülmesini sağlayan bir görevli veya çocuğa sağlık hizmeti sunan bir uzman neler yapmalı?

  • Çocuğun birinci veya ikinci dereceden yakınının orada olup olmadığını kontrol edin.
  • Çocuğu tanıyanlardan veya (kendisini sözle ifade edebiliyorsa) çocuğun kendisinden isim/soyisim, yaş, ebeveyn ismi gibi bilgileri alın ve kaydedin.
  • Çocuğun enkazdan çıkarıldığı veya bulunduğu tarih, saat, bölge, mahalle, apartman bilgisini tespit edin ve kaydedin.
  • Çocuk hastaneye götürülürken veya farklı bir yere sevk edilirken tarih, saat, hastane adı, sorumlu kişi gibi bilgileri kaydedin ve ulaşabiliyorsanız mutlaka yakınlarına bilgi verin.

Biz ne yapmalıyız?

Siviller olarak refakatsiz bir çocuk bulursak dikkat etmemiz gerekenler neler?

  • Yakınlarına ulaşamadığınız bir çocuğu kesinlikle o anda ilk gördüğünüz, görevli olup olmadığını teyit etmediğiniz kişilere teslim etmeyin.
  • Görevlinin olmadığı durumlarda çocuğa başka bir yetişkinin refakat etmesi gerekiyorsa bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini kaydederek, yer, tarih, saat ve çocuğa dair bilgilerle birlikte hızla resmi kurumlara bildirim yapın ve kayıtlara geçmesini sağlayın.

Bu tür durumlarda iletişime geçilebilecek kurumlar ve görevliler ise: Alo 183 hattı, kolluk kuvvetleri ve sosyal hizmetler il müdürlüğü görevlileri.

Bakanlık tarafından belirtilen, il il irtibat kişileri ise şöyle:

Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi ayrıca afet bölgesinde, sahada çocuklarla “ilk” temas halinde olan veya olacak yetişkinler için,çocuklarla iletişimde gözetilmesi ve sakınılması gereken noktaları içeren bir metin paylaştı. Metinin ayrıntıları için instagram hesabını ziyaret edebilirsiniz. 

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

Özel: Silah bırakılmasını bekliyoruz. Erdoğan: Müjdeleri alacaksınız

CHP lideri Özgür Özel’in Van’da “Terörün durmasına, Terörsüz Türkiye’ye ‘evet’ diyoruz” demesinden ve “terör örgütünün”…

23 saat ago

Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak

Geçtiğimiz günlerde bir iktidar yetkilisi kamuoyunda yankı uyandıran şu cümleyi kurdu: “Toplumu ve aileyi korumak…

1 gün ago

Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan PKK'nın silah bırakma ve kendisini fesih Kongresini toplanmasının an meselesi…

2 gün ago

Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik

Avrupa Parlamentosu 7 Mayıs’ta Strasburg’daki oturumunda Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor’un raporunu oy çokluğu ile…

2 gün ago

9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?

9 Mayıs Avrupa’nın Doğusu ve batısında iki ayrı adla anılıyor. Avrupa’nın Batısında 9 Mayıs Avrupa’nın…

3 gün ago

Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi

CHP lideri Özgür Özel, 7 Mayıs gecesi İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt yerleşkesi önünde üniversitelilerle yaptığı mitinge…

3 gün ago