Siyaset

Arama kurtarma çalışmaları sona eriyor, Mart’ta inşaatlar başlayacak

AFAD Başkanı Yunus Sezer depremlerin etkilediği 10 ilde arama kurtarma çalışmalarının 19 Şubat itibariyle sona ereceğini açıklarken, Bakan Kurum ay sonuna kadar yeniden inşa süreci için sürecin başlatılacağını, Mart ayı başında inşaata başlanmasını beklediklerini söyledi. (Foto: AA)

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından 10 il ve 10 bine yakın köy ve mahallede başlatılan arama kurtarma çalışmalarının 19 Şubat itibariyle büyük oranda bitirileceğini açıkladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise Mart ayı başında inşaat sürecinin başlayacağını belirtti.

AFAD merkezinde deprem ile ilgili açıklama yapan Sezer, 13. günde bir afetzedenin enkazdan canlı çıkarılmasının büyük bir umut yarattığını belirtirken can kaybının 40,642’ye yükseldiğini söyledi.

Sezer, “10 ilimizde arama kurtarma çalışmalarında büyük oranda sona gelmiş bulunuyoruz,” dedi.

Özellikle Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Sezer, “ Hatay’da dün 200 kadar binada arama kurtarma çalışması yapılıyordu. Bugün 98’e düşmüş durumda. Yarın itibariyle burada da büyük oranda sona gelmiş olacağız. Yine aynı şekilde Kahramanmaraş’ta 19 binamız kalmış durumda. Burada Ebrar Sitesi de dahil olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Burada da inşallah sona yaklaşacağız. Yine Adıyaman’da bir binada, Çınar Sitesinde, çalışmalar devam ediyor,” dedi.

Sezer, “belki birkaç binada çalışmalara devam edilecek ama büyük oranda sonlandırılmış olacak. Özellikle Hatay genelinde büyük bir yoğunlaşma var. Şu anda 13 bine yakın arama kurtarma personelimiz orada görev yapıyor. 74 bin personelimiz de diğer alanlarda destek veriyor,” dedi.

Murat Kurum: “Mart ayında inşaat başlayacak”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremden hasar gören illerde çalışmaların yapıldığını, inşaat sürecinin Mart ayı başında başlayacağını belirtti.

Gaziantep Nurdağı ilçesinde 18 Şubat’ta incelemelerde bulunan Kurum, “Mart ayı başı itibarıyla 10 ilde eş zamanlı çalışma başlatacağız. Tüm alanlarda inşaat sürecini yönetmek malzeme tedariki gibi bütün alanlara ilişkin tespitlere müteakip etap etap ihaleler yapacağız. 2-3 ay içinde büyük ihtiyacı giderecek adımları atacağız, ardından şehir merkezindeki planlamaları yaparak inşaatlara başlayacağız. Ay sonu itibarıyla süreçleri başlatıyoruz, Mart başı inşatlara eş zamanlı başlayacağız,” ifadelerini kullandı.

Bakan, “Depremde hasar gören 10 ilde yer tespitleri yapıldı. Ön alan çalışmalarını tamamladık ve şimdi ayrıntılı jeolojik etüt çalışmalarını başlattık. Şehrin 50-100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, kültürünü yaşatacak daha iyi güzelini yapabilecek anlayışla bu planlamayı başlattık. Bu kapsamda 10 ilde eş zamanlı önceliğimiz rezerv alanlarındaki yerleşim alanlarında bu ihtiyaçları karşılayacak, ardından mevcutta depremin ağır hasar verdiği yerlerde yeni master plan çalışması yapacağız. Rezerv alanlarda ayrıntılı jeolojik etütleri yapıyoruz. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil, zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro bölgeleme ve ayrıntılı jeoloji raporlarıyla inceleyerek doğru, sağlam zemine oturtacağız. Yeni yapacağımız inşaatlarımız yöresel mimariye uygun olacak ve 3-4 katı geçmeyecek,” dedi.

10 bin TL nakdi yardım devam ediyor

Deprem sebebiyle afetzede vatandaşlara 10 bin TL’lik nakdi yardım verilmesine devam edildiğini belirten AFAD Başkanı Sezer, 682 binin üzerinde vatandaşımıza bu yardımın yapıldığını, 164 bin kişiye de bu ödemenin gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sezer’in açıklamasına göre ödemelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hasar tespit çalışmaları esas alınıyor. Bu tespitlerin neticesinde evleri az hasar, orta hasar, ağır hasar, yıkı ve acil yıkılacak olan vatandaşların adres bilgileri ve kimlik bilgileri üzerinden her haneye 10 bin TL ödeme oluyor. Bu ödeme yapıldığı zaman vatandaşlara SMS gönderiliyor.

AFAD tarafından yürütülen dağıtım işlemlerinde vatandaşlar e devlet üzerinden yardımları sorgulayabiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hasar tespit ile ilgili çalışmalarının yarısından fazlasını sonlandırdığını belirten Sezer, tüm binaların “çok kısa zaman içinde” tüm binalardaki incelemeleri tamamlayacağını söyledi.

Bakanlık 16 Şubat’ta yaptığı açıklamada o tarihe kadar 481 bin 865 binada yer alan 2 milyon 196 bin 88 dairede hasar tespit çalışması yapıldığını, bu binalardaki 263 bin 800 bağımsız dairenin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık, 86 bin 673 dairenin orta hasarlı, 749 bin 654 dairenin ise az hasarlı olarak belirlendiğini duyurmuştu.

Konteyner hizmeti alanlar kira yardımı alamayacak

Deprem bölgelerinden diğer illere tahliye işlemleri de devam ediyor. Sezer’in açıklamasına göre şu ana kadar 430’binin üzerinde depremzede tahliye edildi. 313 bin 720 afetzede ise kamu misafirhanelerinde, otellerde veya diğer konaklama tesislerinde misafir ediliyor.

AFAD tarafından özellikle orta hasarlı binalarda “evinin boşaltılıp onarılıp tekrar oturulacak hale getirilmesini esas alan” kira yardımlarına da devam ediliyor.

Sezer, yıkık ve ağır hasarlı binaların yıkıldığını, burada evini kaybeden ve barınma ihtiyacı olan vatandaşlara konteyner ve diğer barınma hizmetleri veya kira desteği olmak üzere iki alternatif sunduklarını belirtti.

Sezer, “Kira desteği ev sahipleri için 5 bin TL, ve 15 bin TL taşınma parası şeklinde. Kiracılar için de 2 bin destek, 15 bin taşınma desteği olarak Cumhurbaşkanımız belirlemişti. E-devlet üzerinden başvurular devam ediyor. Şu ana kadar 290 bine yakın e devlet üzerinden kira desteğinde müracaatta bulunan vatandaşımız var. Bu müracaatlar da oluşturulan ekiplerce incelemeye tabi tutuluyor,” dedi.

“Burada esas dikkat etmemiz gereken konu şu: Konteyner ve benzeri barınma hizmetini isteyenler kira desteğini alamayacak. Ama her halükârda biz 15 bin TL taşınma desteğini vermiş olacağız.”

YetkinReport

Recent Posts

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

3 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

12 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

13 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

17 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

17 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

1 gün ago