Siyaset

Akşener-Kılıçdaroğlu aday, Erdoğan seçim kararı arifesinde

Sürpriz Akşener-Kılıçdaroğlu görüşmesinde aday belirleme kararı 2 Mart’a bırakılmış, seçimde Erdoğan’ı alt etmek için “uzlaşmakta uzlaşılmış” görünüyor.

Deprem siyaseti de sarstı ama herhalde en çok MHP lideri Devlet Bahçeli’nin sinirlerini bozdu. Dün -yine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la birlikte gittiği- Elbistan’da sıkıntılarını dile getiren depremzedeleri fena azarladı. Hazin, ibret verici bir manzaraydı. Erdoğan’ın seçim kararı arifesindeyken iktidar cephesindeki bu gerginlik eğer acılı depremzedeleri hedef almamış olsa belki anlaşılabilir.
Muhalefet cephesinde ise gerilimi düşürmek için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dan bir hamle geldi. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in 24 Şubat’ta Fox TV’de CHP’yi sert eleştirmesi Altılı Masayı yeniden germişti. Kılıçdaroğlu, Akşener’i aradı. Akşener de Kılıçdaroğlu’nu evine davet etti, 27 Şubat’ta 1,5 saat kadar görüştüler.
Görüşme öncesinde Kılıçdaroğlu’nun Akşener’in 2 Mart’ta Altılı Masanın Cumhurbaşkanı adayı üzerine konuşmaları önerisini kabul ettiği belli olmuştu. Ama aday kararı öncesinde aradaki pürüzlerin giderilmesi gerekiyordu.
Nitekim hem CHP hem İYİ Parti kanadından gelen bilgiler görüşmede aday isminin gündeme gelmediği, deyim yerindeyse eteklerdeki taşların dökülüp yola öyle devam etmenin konuşulduğu yönünde.

Kılıçdaroğlu: 2 Mart’ta belirlenebilir

Başka deyişle, her iki lider de aralarındaki ittifak bozulursa Erdoğan karşısında muhalefetin hiçbir şansı olmayacağının farkında ve “uzlaşmakta uzlaşmış” görünüyorlar; neler üzerinde uzlaşacaklarını 2 Mart toplantısı gösterecek.
Kılıçdaroğlu o toplantıda adaylığını ortaya koyacak mı? Kılıçdaroğlu’nun karakter yapısı ve siyasi geçmişi, kendi adaylığını önermesi önünde engel gibi görünüyor. Gerçi Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ortaya atan ilk isim oldu ama asıl belirleyici 2 Mart toplantısı olacak.
Dün CHP Meclis grubu toplantısı ardından gazeteci Deniz Zeyrek ve Muharrem Sarıkaya ile birlikte Kılıçdaroğlu ile kısaca görüşme imkânı bulduk.
“2 Mart’taki toplantıda isim sanmıyorum ki açıklansın” dedi; “Tabii orada alınacak karara da bağlı. (…) Adayı Belirleriz ve açıklamak için tarih belirleriz. Ancak yöntemi konuşuruz.”
Yani, 2 Mart’ta altı lider adayın kim olacağını belirleseler dahi bunu başka bir gün açıklama kararı alabilir; gerçi o saatten sonra bunu saklamak pratik olarak imkânsız gibi bir şey olacaktır.

Kılıçdaroğu: Altılı Masanın 2 mart toplantısında Cumhurbaşkanı adayı belirlenebilir ama açıklanması sonraya da kalabilir.

YSK kararı ve spekülasyonlar

Kılıçdaroğlu ile görüşmemizde Yüksek Seçim Kurulu’nun deprem bölgesinde yaptığı inceleme ve İYİ Parti’nin depremzedeler için ayrı bir seçmen kütüğü oluşturulması önerisini de sorduk. İYİ Parti’nin önerisine “Arkadaşlar bakıyor” dedi; nitekim dün CHP ve İYİ Partinin Meclis grup yöneticileri ve hukukçuları bu amaçla toplanmışlardı.
YSK’nın deprem bölgesinde yaptığı incelemeler sonucu seçimin yapılmaması ihtimali var mı?
Kılıçdaroğlu “Kabul edilemez! YDK güven veren bir kurum değil” diyor ama zaten Anayasa da buna izin vermiyor. Seçim tarihi yetkisi sadece parlamentoda.
Gerçi Erdoğan’ın bugün, 1 Mart’ta 14 Mayıs tarihini yeniden gündeme taşıması bekleniyor ama bu aslında, 10 Mart’ta Meclis’i feshettiğini ilan etmesi üzerine 60 gün koyup ilk Pazar gününün saptanmasıyla hesaplanan tarih anlamına geliyor.
Belki biraz karışık oldu ama zaten bu ara karışık olmayan bir şey yok.
Özetle Altılı Masa aday kararı, Erdoğan seçim kararı arifesinde.

HDP beklemede

Peki bu ortamda -bana göre hâlâ- kilidi elinde tutan HDP ne yapıyor? Dün Meclis Grup konuşması ardından Kızılay Genel Merkezi önünde protestoya gitmekte olan HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’a sordum.
“Biz bekliyoruz” dedi; “Gelişmeleri izliyoruz. Zaten şu anda tek önceliğimiz depremin yaralarını sarmak.”
Sün Grup toplantısını yöneten Meral Danış beştaş daha önce oy vermeyecekleri tek adayın Mansur Yavaş olduğunu söylemişti. Ancak Buldan konuşmasında birinci önceliklerinin seçimde AK Parti-MHP iktidarından kurtulmak olduğunu söyledi.
Belli ki önümüzdeki günlerde, depremin yaraları soğudukça siyaset daha da ısınacak.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

13 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

17 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

18 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

2 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

2 gün ago