Siyaset

Cumhurbaşkanı: “10 Mart’ta seçim sürecini başlatıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Mart’ta düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısının sonrasında yaptığı açıklamada 10 Mart’ta erken seçim kararı alacağını açıkladı.

Erdoğan, “İnşallah 10 Mart Cuma günü, Anayasanın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla, süreci başlatıyoruz.
Bu kararın yayımlandığı 11 Mart itibarıyla, seçim takvimiyle ilgili hususlar Yüksek Seçim Kurulunun yetki alanına girmektedir,” ifadelerini kullandı.

Aynı mesajı sosyal medya hesabında da paylaşan Erdoğan,
“Bu süreçte; Başka ile taşınan, başka ildeki yurt ve misafirhane gibi yerlerde konaklayan, çocuğunun kaydını başka ile alan, sağlık nedeniyle başka ile giden, seçmen kütüğünü yaşadığı yere nakleden, velhasıl hangi sebeple olursa olsun, 6 Şubat felaketinden sonra ikametgâhını veya seçmen kaydını değiştiren depremzedelerimizin, kendilerine sağlanan hak ve imkânlardan mahrum kalmamalarını sağlayacak bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlıyoruz,” dedi.

Depremle ilgili çalışmalarımızın ve seçim sürecinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süredir seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması isteğini dillendiriyordu. Seçimlerin 18 Haziran’dan önceki bir tarihe alınması için iki seçenek bulunuyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin beşte üç çoğunlukla seçimlerin yinelenmesi kararı alması durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü dönem adaylığı konusunda da bir tartışma kalmıyor. Ancak bunun için AK Parti ve MHP’nin sandalye sayısı bu oylama için yeterli değil.

Bu sebeple Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı kararı ile seçimlerin yinelenmesi kararı alabileceği tartışılıyordu. Bu seçenek, Anayasa’da üçüncü adaylık için tartışmaları başlatıyor.

Erdoğan, bu açıklamasıyla seçimlerin yenilenmesi kararını kendi kararı ile alacağını belirtmiş oldu. Önümüzdeki günlerde gözler YSK’da olacak.

 

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

32 dakika ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

4 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

5 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

1 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

1 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

1 gün ago