Siyaset

Kurt dumanlı havayı sever: Bursa-Amed maçından Masa krizine

Ankara’da Masa krizi sürerken Bursa’da Amedspor maçındaki saldırı ve kışkırtmalar, askerlikte asıl görüntüyü perdelemek için atılan sis bombasına benziyor. 1990’larda Günayedoğu’da faili meçhul cinayetlerin simgesi olan “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın ve beyaz Renault Toros marka arabanın renkleri yeşil-beyaz olan Bursaspor maçında, Diyarbakır’dan gelen Amedspor maçında açılması akla “Kurt dumanlı havayı sever” atasözünü getiriyor.

İYİ Parti lideri Meral Akşener 5 Mart akşamı Habertürk’ten Sevilay Yılman’a “Gurur yapmam, dönerim” diyerek Masa krizine müdahale ettiği sırada artık beş üyeli kalan Masa CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday ilan etme kararıyla 6 Mart toplantısı hazırlıklarını tamamlamıştı. Akşener “Gurur yapmam” diye olumlu bir açılış yaparken diğer yandan Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’ın aday ilan edilmesi gereğini vurguluyor, yani sözü “Kılıçdaroğlu olmasına” getiriyordu. Oysa İstanbul ve Ankara belediye başkanları bir gün önce Kılıçdaroğlu’nun yanında olduklarını, evet, Akşener’e “devam” çağrısıyla birlikte duyurmuşlardı. Ankara’daki dumanlı hava dağılmamıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın aynı gün, 6 Mart’taki kabine toplantısında (can kaybı maalesef 45 bini geçen) Kahramanmaraş depremi ve ekonominin durumunun yanı sıra muhalefetin Masa krizine de gündemde yer ayıracağı basına yansımıştı. Dumanlı hava siyasetten dağılmadıkça topluma yayılıyor.

Kurt dumanlı havayı sever

Kurt dumanlı havayı sever diyor atasözümüz.
Dumanlı hava dün Bursa’ya da çökmüştü. Amedspor İkinci Lig maçı için Diyarbakır’dan Bursa deplasmanına gelmişti. Taciz bir gece önce, 4 Mart gecesi Amedsporluların konakladığı otelin önünde başlamış, 5 Mart’ta stadyumda devam etmişti.
Sadece Bursaspor tribünlerinden değildi taciz ve saldırılar, bazı Bursasporlu futbolcular da Amedsporlu futbolculara saldırıyordu. Tribünlerde sadece PKK karşıtı değil, Kürt düşmanı sloganlar atılıyordu. “Yeşil” kod adlı, 1990’ların faili meçhul derin devlet tetikçisi Mahmut Yıldırım’ın ve yine 1990’ların Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetlerin simgesi haline gelen Beyaz Toros Renault pankartları açılmıştı. Bunlar derin tehditler içeriyordu.
Amedspor’un maçın ertelenmesi talebi hakemlerce geri çevrildi. Maç boyunca sahaya bıçak, mermi, taş, madeni para dahil pek çok sert cisim yağdı. Amedspor kalecisi Cantuğ Temel atılan cisimlerle birkaç kez yaralandı, tedavi gördü. Maç durdurulmadı. Bursaspor futbol maçından çok psikolojik savaşa dönen karşılaşmayı 2-1 kazandı.

Slogan atan, sapanla taş atan

CHP’den sert tepkiler geldi. HDP ‘den de öyle. DEVA lideri Ali Babacan kendisi çıktı konuştu.
Dumanlı hava dedik ya… İYİ Parti yetkililerinden Mehmet Arslan’ın “Apo posteri açılınca demokrasi oluyor” diye ırkçı saldırganlığı savunurken İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu’nun “ırkçı saldırıyı” kınaması, önlem almayan hükümeti suçlaması buna dahil. Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ise maç sonrasında “Zafer gelecek, terörü ezecek” dedi sosyal medyada.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu o pankartların stada girmesine göz yuman kamu görevlilerine soruşturma açtı, üçü görevden alındı.
Merak ediyorum: Fenerbahçe stadyumunda, Beşiktaş stadyumunda “Hükümet istifa” sloganı atanları tek tek saptayan hükümetimiz, Bursaspor stadyumunda sapanla futbolcuyu hedef alarak taş atanları da saptayacak mı? Sadece hükümete karşı ses çıktığında mı spora siyaset karıştırılmış oluyor? Stadyumda slogan atan, taş atandan daha mı tehlikeli hükümetin gözünde?
Türkiye daha önce yerli ve yabancı kurtların kol gezdiği bu dumanlı havaları yaşamadı mı defalarca?

Karanlık odaklar harekete mi geçti?

Türkiye belki de en kritik seçimlerinden birine giderken çekilmek istendiği dumanlı havaya Masa krizi dahil. Akşener’in Masadan kalktığı mı, kaldırıldığı mı tartışması üzerinden bir ay geçmesine rağmen dinmeyen deprem acılarını, Kızılay rezaletini, onun ötesinde hala devam eden ekonomik krizi arka plana itti. AK Parti-MHP arasında sorun olduğu gizlenmeye çalışılan Sinan Ateş cinayetini de.
Askerlikte sis bombası atıyorlar neler olduğunu, nereden saldırı geldiğini, ya da kaçış planını perdelemek için. Siyasette dumanlı hava onun karşılığıdır. Bugün yıllarını devlet hizmetinde geçirmiş diplomat Namık Tan’ın yazısını okumanızı öneririm; devlet yapısına çöreklenmiş karanlık yapıların harekete geçirilmiş olabileceğini yazdı deneyimlerine dayanarak.
Masa krizinin görünen nedenleri arasında, devletin güvenlik bürokrasi ve yargı kademelerinde öteden beri mevcut Kürt ve Alevi alerjisinin harekete geçirilmiş olabileceğini, ya da İYİ Parti içinde ve dışındaki “ülkücü abilerin” Akşener’e etkisinin payı olabileceğini dün paylaştım sizinle.
Siyasi cinayet simgeleri “Yeşil” ve Beyaz Toros, renkleri Yeşil-Beyaz olan Bursaspor maçında Kürt düşmanlığı temelinde Amedspor’a karşı kışkırtılıyor. Komplo teorisi mi? Öyle bile saysanız uyanık olmakta yarar var.
Kurt dumanlı havayı sever çünkü.

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

10 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

19 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

21 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago