Siyaset

İsveç’ten ABD’ye, Rusya’dan İran’a dek yoğun dış gündem

Türkiye seçim ortamında deprem yaralarını sarmaya çalışırken yoğun bir dış politika gündemiyle de uğraşıyor. Bugünden başlayarak İsveç’ten ABD’ye Rusya’dan Suriye ve İran’a dek önemli temaslar var. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg 19 Şubat’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret ederek deprem ile ilgili geçmiş olsun dileklerini sunmuştu. 

Türkiye seçim ortamında deprem yaralarını sarmaya çalışırken yoğun bir dış politika gündemiyle de uğraşıyor. Bugünden başlayarak İsveç’ten ABD’ye Rusya’dan Suriye ve İran’a dek önemli temaslar var.

9 Mart’ta Brüksel’de Türkiye, İsveç, Finlandiya üst düzey heyetleri NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in gözetiminde iki ülkenin NATO üyeliği için Türkiye’nin onayını görüşmek üzere toplanacaklar. Bu aşırı sağcı bir siyasetçinin Stokholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakmasının engellenmemesi nedeniyle Ankara’nın görüşmeleri kesmesinden bu yana ilk görüşme olacak. Toplantı Stoltenberg’in Kahramanmaraş depremi ardından Türkiye’ye geldiğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan talep etmesi üzerine yapılıyor. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın temsil edecek.

Akçapar’ın daha sonra Moskova’ya geçerek Türkiye, Rusya, Suriye ve İran dışişleri bakanları toplantısının hazırlık temaslarına katılması bekleniyor. Daha önce bu toplantının Türkiye, Rusya ve Suriye arasında yapılacağı açıklanmıştı. İran’ın dahli Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 8 Mart’ta Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşmesinde kesinleşti.

Suriye ve Ukrayna

Suriye konusunda bir gelişme de ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley’in Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD Birliklerine yaptığı ziyaretin Ankara’da yol açtığı rahatsızlık. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake bu ziyaretin amacını sormak üzere Dışişleri Bakanlığına çağırıldı. Diplomatik kaynaklara göre Büyükelçi, Orgeneralin sadece Amerikalı subaylarla görüştüğünü söyledi ki bu bölgede etkin YPG/PKK isimleriyle görüşmediğini söylediği anlamına geliyor.

Öte yandan 16 Mart’ta Brüksel’de Avrupa Birliği’nin Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım için düzenleyeceği Bağışçılar Konferansının muhtemelen bir hafta kadar sonraya kaldığı bildiriliyor. Bunun nedeni aynı gün Ankara’da Türk Devletleri Zirvesi, Moritanya’da da İslam İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısı ile çakışması.

Son olarak Ukrayna-Rusya tahıl anlaşmasının süresi 18 Mart’ta doluyor. Çavuşoğlu geçen hafta Doha’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile bu konuyu da görüşmüştü. Tahıl anlaşması süresinin uzatılması için hem Dışişleri hem Millî Savunma Bakanlığı BM, Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle temaslar yürütüyor.

YetkinReport

Recent Posts

Ukrayna-Rusya ve İran-Avrupa görüşmeleri iki gün arayla İstanbul’da

Ukrayna-Rusya ateşkes ve İran-Avrupa nükleer görüşmeleri Türkiye’nin ev sahipliğinde bu hafta iki gün arayla yine…

13 saat ago

Irak boru hattı anlaşması bitti, enerji denkleminde yeni sayfa açılıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye’nin 50 yılı aşkın süredir yürürlükte olan Kerkük–Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı…

15 saat ago

Türk Cumhurbaşkanına Kürt, Alevi yardımcı: Bahçeli ne yapmak istiyor?

PKK’nın silah bırakıp siyasete dönmesi projesini MHP lideri Devlet Bahçeli yapmıştı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş…

1 gün ago

Terör sorunu çözülürse, AB’yle vize sorunu da çözülür mü?

Yüzünü yıllardır Batıya dönmüş olan Türkler neredeyse elli yıldır vize engeliyle karşı karşıya kalıyor. Herkesin…

2 gün ago

Murat Çalık, İmamoğlu aleyhine ifade vermezse ölsün mü istiyorsunuz?

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Mehmet Murat Çalık’ın sağlık durumu kritik hale geldikçe üzerindeki tartışmalar de tepkiler…

2 gün ago

Suriye’de işler iyi gitmiyor: Şara faturası Erdoğan’ın üstünde kalabilir

Suriye’de işler iyi gitmiyor. Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara, kendisini iktidara taşıyan silahlı Selefi gruplara…

2 gün ago