Siyaset

Erdoğan seçim kararını imzaladı: Seçimler 14 Mayıs’ta olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi için hazırlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesini imzaladı. İmza ile beraber Erdoğan’ın üçüncü dönem adaylığı tartışmaları da tekrar gündeme gelebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28. dönem milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 14 Mayıs’ta yenilenmesi için cumhurbaşkanlığı kararnamesini imzaladığını açıkladı.

Erdoğan 1o Mart’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptığı açıklamada “Biraz önce Anayasamızın 116. maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzalıyorum. Buna göre; 2 ay sonraki ilk pazar günü olan 14 Mayıs 2023 tarihinde milletimiz cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir,” dedi.

Erdoğanın bu açıklamasının ardından kararın Resmi Gazetede yayımlanması ile birlikte seçim süreci de resmi olarak başlamış olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yarınki Resmî Gazete’de yayımlanacak bu kararın ardından, Yüksek Seçim Kurulu iki aylık seçim takvimini başlatacaktır. Buna göre, inşallah iki ay sonraki ilk pazar günü olan 14 Mayıs 2023 tarihinde milletimiz, cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir. Seçimlerin yenilenmesi kararımızın ülkemize, milletimize, Türkiye Büyük Millet Meclisimize ve siyasi partilerimize hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum” ifadelerini kullandı.

Erdoğan seçimlerin yenilenmesi kararını şöyle açıkladı: “Bizi, seçim tarihini yaklaşık bir ay öne çekme kararını almaya yönelten sebeplerin bazıları şunlardı: Her şeyden evvel 18 Haziran milyonlarca gencimizin geleceğini ilgilendiren üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Yine bu tarih, yurt içinden ve yurt dışından yüzbinlerce vatandaşımızın hac farizasını ifa etmek üzere mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okulların seçim tarihinden hemen önce tatile girmesi sebebiyle, her yıl olduğu gibi, bu sene de milyonlarca vatandaşımız, memleketine veya tatil beldelerine gitmek üzere yola çıkacaktı.”

İkinci Tur 28 Mayıs’ta

Erdoğan’ın seçim ilanının ardından açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağını, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde ikinci seçimin 28 Mayıs’ta yapılmasına karar verdiklerini açıkladı.

Yener, “Bugün Cumhurbaşkanımızın seçimlerin yenilenmesi kararı üzerine toplantıda 14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimleri’nin yapılma tarihi olarak belirlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde seçim tarihi olarak 28 Mayıs tarihi belirlenmiştir,” ifadelerini kullandı.

Çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Yener, “Kamu görevlilerinin istifası ile ilgili tarih belirleme çalışması devam edecek” diye konuştu.

Üçüncü dönem adaylık tartışması

Erdoğan yıl başından bu yana seçimlerin yenilenmesi isteğini yineliyordu. Erdoğan’ın önümüzdeki seçimlerde yeniden cumhurbaşkanı adayı olup olamayacağı tartışmaları sebebiyle seçimlerin ne şekilde yenileneceği de soru işareti yaratıyordu.

Anayasaya göre seçimler iki şekilde yenilenebiliyor. TBMM tarafından beşte üç çoğunlukla erken seçim kararı alınabiliyor. Kararın ardından 60 gün içerisindeki ilk pazar günü seçimlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. İkinci seçenek ise Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile seçimleri yenileme kararına imza atması. AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı’nın parlamentoda beşte üç çoğunluğa sahip olmaması sebebiyle Erdoğan’ın bu kararı imzalayacağı belirtiliyordu.

Anayasa’da yalnızca TBMM tarafından verilen kararda ikinci dönemindeki cumhurbaşkanının tekrar aday olabileceği ibaresi bulunduğu için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı kararı tartışma konusu olabilir. AK Parti kaynakları ve bazı yorumcular, anayasa değişikliğinin cumhurbaşkanlığı seçimleri ile yürürlüğe girdiğini dolayısıyla Erdoğan’ın yeni anayasa ile henüz birinci döneminde olduğunu belirtirken, bazı yorumcular ise 2014’te cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın ikinci döneminde olduğunu belirtiyor.

Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada bu konu ile ilgili Yüksek Seçim Kurulu’nu işaret etmiş, “Bu kararın yayımlandığı 11 Mart itibarıyla, seçim takvimiyle ilgili hususlar Yüksek Seçim Kurulunun yetki alanına girmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

 

YetkinReport

Recent Posts

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

2 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

3 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

20 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

3 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

3 gün ago