Siyaset

İbrenin bu hafta Kılıçdaroğlu’na dönme ihtimali güçlü

“Seçimlerde ibrenin bu hafta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dan yana dönme ihtimali güçleniyor. Bunun birkaç işareti son birkaç günde ortaya çıkmaya başladı.” (Foto: CHP)

Seçimlerde ibrenin bu hafta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dan yana dönme ihtimali güçleniyor.

Bunun birkaç işareti son birkaç günde ortaya çıkmaya başladı.

Anketlerden söz etmiyorum. Hâlâ “Ankete inanma ama anketsiz kalma” aşamasındayım.

İbrenin Kılıçdaroğlu’na dönme ihtimali

İbrenin Kılıçdaroğlu’dan yana dönme ihtimali en fazla HDP öncülüğünde kurulan Emek ve Özgürlük İttifakının Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakına vereceği destek ile yükselebilir. Aslında bu gelişme geçtiğimiz Cumartesi günü Kılıçdaroğlu’nun HDP eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın daveti üzerine parti merkezlerine gitmesi ardından yaşanabilirdi.

O ziyaret gerçekleşmedi. HDP “Bizim sel bölgesi programımız” gerekçesiyle ertelediğini duyurdu ve siyaset kulislerinde kimse bu gerekçeye inanmadı. Emek ve Özgürlük İttifakının lokomotifi olan HDP’nin kararsızlığına bağlandı daha çok. Öncesinde, Perşembe ve Cuma günleri İttifakın toplantıları vardı. TİP peşinen Kılıçdaroğlu’na destek verilmesinden yana olduğunu açıklamıştı. Emek Partisi de Erdoğan’ı seçimle alt etme fırsatının kaçırılmamasını istiyordu. Bu durum belki ki HDP yönetiminin Altılı Masa ile müzakere pozisyonunu etkilemiş, Kılıçdaroğlu’na rağmen aday çıkarma ihtimali zayıflamıştı.

Bu nedenle -belki de parti yapılarıyla yeniden danışma için- zamana ihtiyaç duyulmuştu. Öte yandan bu erteleme Kılıçdaroğlu’nun avantajına olmuş, o arada 28 Kasım 2015’te Diyarbakır Baro Başkanıyken öldürülen Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin CHP’ye katılma rozetini takmıştı.

HDP’nin dolaylı desteği

Siyasi kulisteki beklenti, HDP’nin Kılıçdaroğlu’na rağmen aday çıkarmayacağı, ancak açık destek beyanı yerine Cumhurbaşkanı seçiminde onu işaret etmesi yönünde.

Böylece hem 14 Mayıs’taki ilk turda Erdoğan değil Kılıçdaroğlu’nun seçilmesinde -haklı olarak- pay iddia etmiş olacak hem de -Cumhurbaşkanı adayı dışında- Millet İttifakıyla bağ kurmamış olacaklar.

Bu kararın Kılıçdaroğlu görüşmesi ardından açıklanma ihtimali yüksek.

Böyle bir karar çıkarsa, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in eli de rahatlamış olacak. Akşener böylece özellikle parti içinde Kılıçdaroğlu’nun adaylığına hala itiraz eden kesimleri daha kolay ikna edebilir.

Gerçi Akşener son günlerde HDP konusunda daha ılımlı, Kılıçdaroğlu’na güven beyan eden sözler sarf ederek önceki katı tutumunu bırakmış görünüyor.

Uzlaşma böyle bir şey: siyasette en iyi uzlaşma hiç bir tarafı tam mutlu etmeyecek çözümlerle sağlanır.

Akşener’in Muharrem İnce sözleri

Akşener’in TV100’de Uğur Dündar’a Muharrem İnce konusunda söyledikleri de dikkat çekiciydi.

İYİ Parti liderinin, İnce’nin de Millet İttifakına güç vereceği ihtimali üzerinde ciddiyetle durduğu anlaşılıyor. İnce’nin özellikle gençler arasındaki oy potansiyelinin halen Altılı Masayı oluşturan partilerin bir kısmından fazla olduğu konuşuluyor. Adı üzerinde, yüzde 50+1 sisteminde 1 oyun dahi önemi bulunuyor. Aksi halde Cumhurbaşkanı Erdoğan hem AK Parti içinde hem MHP’de hissedilen rahatsızlığa rağmen Hüda-Par’la Yeniden Refah’la ittifakla bu kadar uğraşmazdı.

CHP’nin 2018 seçimindeki Cumhurbaşkanı adayı olan İnce, kaybettikten sonra CHP yönetimine bayrak açtı, istifa etti ve Memleket Partisini kurdu. Son günlerde özellikle CHP ve Kılıçdaroğlu hakkında inişli çıkışlı beyanları var. Dolayısıyla bu işbirliği gerçekleşmesinde CHP kadar İnce’nin de adım atması gerekiyor.

İnce’nin Erdoğan’ın seçilmesi ya da seçilmemesine katkı vereceği sorumluluğuyla yüzleşmesi gerekiyor.

İnce’nin “yuvaya dönüşüyle” de Kılıçdaroğlu’nun seçilme ihtimali güçlenecektir.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

17 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

1 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 gün ago