Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu HDP eş başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile 20 Mart’ta TBMM’de bir araya geldi. Genel başkanların ortak mesajı Kürt sorununun çözümünde TBMM’yi işaret etmeleri oldu.
CHP Lideri ve cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu HDP eş başkanları ile 20 Mart’ta Meclis’te bir toplantı gerçekleştirdi. Olumlu bir havada geçtiği ifade edilen görüşmenin ardından Pervin Buldan ve Mithat Sancar Kılıçdaroğlu’na “hayırlı olsun” dileklerinde bulundu.
Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından düzenlenen basin toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresi TBMM’dir,” dedi.
Kılıçdaroğlu “Biz milletin sağ duyusuna güvenerek buraya getirdiği seçtiği parlamenterlerle birlikte var olan sorunların tamamını çözmeye hazırız. Çözeceğiz,” dedi.
HDP eş başkanı Pervin Buldan açıklamasında toplantının Meclis’te gerçekleştirilmesinin sembolik bir anlamı olduğunu ifade ederek “Kürt sorununun parlamento çatısı altında çözülmesi gerektiğini bir kez daha ifade etmek için Genel Başkanı burada Kabul ettik,” dedi.
Mithat Sancar “yapıcı” olarak nitelendirdiği görüşmeyi parti kurullarına sunacaklarını belirtti ve “İttifak güçlerimizle bu görüşmeyi değerlendireceğiz. 1-2 gün içnide detaylı açıklama yapacağız” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun altı muhalefet partisi tarafından oluşturulan Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesiyle birlikte gözler HDP’ye çevrilmişti.
HDP eş genel başkanı Mithat Sancar’ın Kılıçdaroğlu ile görüşmeyi beklediklerini söylemesinin ardından Kılıçdaroğlu HDP ile toplantı talebinde bulundu.
Önce 18 Mart’ta HDP genel merkezinde yapılacağı duyurulan görüşme ertelendi. HDP genel merkezi ertelemenin eş başkanların programları sebebiyle olduğunu duyurdu.
14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek seçimlerde HDP kilit bir rol oynuyor. HDP ile görüşme konusunda sert bir tutumu olduğu bilinen İYİ Parti lideri Meral Akşener, toplantı öncesinde sorulan soruya verdiği cevapta “CHP, HDP ile görüşebilir bu net. Ama bize asla getiremez,” demişti. Bu ifade, Akşener’in görüşmeye açık kapı bıraktığı yönünde yorumlanmıştı.
Murat Yetkin’in değerlendirmesine göre HDP Kılıçdaroğlu’na açık bir destek vermek yerine dolaylı yönden millet ittifakına işaret edecek.
Kemal Kılıçdaroğlu HDP’nin TBMM grubunda gerçekleştirilen toplantıda HDP eş başkanlarına Millet İttifakı’nın hazırladığı Anayasa değişiklik metnini, güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgil dokümanlarını ve Ortak Mütabakat Metninin birer örneğini sundu.
Kılıçdaroğlu, toplantıda ön plana çıkan ve ortaklaşılan konu başlıklarını: Bağımsız ve tarafsız yargı, temel hak ve özgürlüklerin korunması, çevre ve iklim değişikliği konusundaki duyarlılık, yerel yönetimler ve kayyum atamalarının kaldırılması, siyasette kutuplaştırıcı dilin ortadan kalkması, parti kapatmalarınınn engellenmesi, kadına yönelik şiddetin engellenmesi, dezavantajlı grupların korunması ve deprem ile ilgili acil onarım paketi hazırlanması olarak sıraladı.
Kayyum uygulamasının ortak mütabakat metninde de kaldırılacağı taahhütü olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Meclis’te Kürtçe konuşulması konusunda da mesaj verdi.
Kılıçdaroğlu: “Gelinir, TBMM’de kürsüde konuşulur. Konuşma metninin içinde Kürtçe geçtiğinde ‘bilinmeyen dil’ deniliyor. Allah aşkına bu ülkenin insanların vicdanına sesleniyorum; TRT Kürdi diye bir kanal var. Yayın yapıyor bu. Nasıl olur da bilinmeyen dil yazıyorsunuz? Binlerce yıldır konuşulan dile niye bilinmeyen bir dil yazıyorsunuz? Devlete çifte standart yakışmaz arkadaşlar! Doğru değildir! Herkesin diline saygı göstereceksiniz,” dedi.
CHP lideri, “Evet resmi dilimiz Türkçe, ama siz devlet olarak çifte standart kuramazsınız. Vatandaşlarınızı ayırıyorsunuz demektir. Bir grup insanı bir grup insana düşman ediyorsunuz demektir. Bu, emperyal güçlerin Türkiye’ye oynadığı bir oyundur. Bu oyunu bozacağız,” ifadelerini kullandı.
HDP Eş Genel Başkanı Buldan açıklamasında TBMM’de toplantı gerçekleştirmelerinin sebebinin sembolik olduğunu vurguladı. Buldan, “Bugün Sayın Başkanı burada ağırlamamızın nedeni, Kürt sorununun demokratik çözümünün parlamento çatısı altında, TBMM altında çözümünden yana olduğumuz göstermek amaçlıydı. O yüzden Sayın Başkanı ve heyeti parlamentoda ağırlamak istedik,” dedi.
Buldan, “başta Kürt sorunu olmak üzere, Türkiye’nin bütün sorunlarının çözümünde Türkiye toplumunun beklentilerini ve gelecek seçimler sonrası yapılacakları da istişare ettik. Geldikleri için teşekkür ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Mithat Sancar ise ziyareti değerli ve yapıcı olarak niteledi ve görüşmenin içeriğini kurullara taşıyacaklarını, HDP’nin içinde bulunduğu Emek ve Özgürlük İttifakı ile görüştükten sonra bir iki gün içinde ayrıntılı bir açıklama yapacaklarını belirtti.
Sancar, “Ziyareti değerli buluyoruz. Pek çok konu ele alındı. Türkiye çok boyutlu bir kriz dönemi yaşıyor. Deprem, büyük bir acı ile içinde bulunduğumuz yıkımın tablosunu bir kez daha çıplak şekilde gözler önüne serdi. Partimiz, Türkiye’nin yıkımdan ağır zarar gören toplumsal kesimlerini ve yapılarını onarma konusunda acil programa ihtiyaç olduğu inancındayız. Acil bir onarım programına ihtiyaç var ve yeni bir başlangıca… Yeni başlangıç Türkiye’de; demokrasi, insan hakları, adalet ve özgürlük temelinde bir yaşam ve sistem kurmakla ancak mümkün olacaktır. Bu konularda görüşlerimizi paylaştık,” dedi.
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…
Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…