Ekonomi

Deprem bölgesinde son sürat ihaleler: 118 Milyarı buldu

Depremin ardından başlatılan pazarlık usulü ihaleleri güncel olarak köşesinde paylaşan Çiğdem Toker’in haberine göre deprem ihalelerinin toplam büyüklüğü 118 Milyar TL’yi geçti.

6 Şubat’ta meydana gelen ve Türkiye’yi sarsan depremlerin ardından başlatılan pazarlık usulü konut ihaleleri son hız sürüyor.

Gazeteci Çiğdem Toker’in T24 haber sitesinde yayımlanan yazısına göre, 21 Şubat ile 30 Mart tarihleri arasında pazarlık usulüyle yapılan 106 ihalenin toplam büyüklüğü 118 milyar TL’ye ulaştı. İhalelerin çok büyük bir bölümünü TOKİ yaparken, Sağlık Bakanlığı, Emlak Konut ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da ihaleye çıktı.

İskenderun ve Hatay’da iki hastane ihalesini Sağlık Bakanlığı, Adıyaman’da üç büyük konut ihalesini Emlak Konut, Adıyaman ve Gaziantep’te de birer konut ihalesini de Çevre Şehircilik Bakanlığı yaptı.

Kamu zararına ihale

Pazarlık usulü olarak da bilinen 21/b usulü yapılan bu ihaleleri, teklif veren şirketlerle birlikte haftalık olarak duyuran Çiğdem Toker, TOKİ’nin 29 Mart’ta yaptığı “Kahramanmaraş 6. Etap Kırsal 500 Adet Deprem Konutu” yapım işinde, verilen teklifin kamu zararına olabileceğini yazdı:

“Daha önce birden fazla ihalede olduğu gibi burada da verilen en düşük teklif, resmi olarak belirlenen yaklaşık maliyetin üzerine çıkmış. Bu, devlet lehine hiçbir tasarruf olmadığı gibi zarar anlamına geliyor. Bu ihalede, TOKİ 500 adet konut için 1 milyar 578 milyon 355 bin 508 TL yaklaşık maliyet belirlemiş. Yılkanur İnşaat-Çakır İnşaat ortaklığının verdiği “en düşük teklif”, 1 milyar 658 milyon 262 bin 799. Bu tutar, yaklaşık maliyetten yüzde 5 fazla.

TOKİ eğer bu teklifi kabul ettiyse, hiç indirim sağlanmayan diğerleriyle birlikte neden kabul ettiğini, hesap hatasının kimin nasıl yaptığını kamuoyuna açıklarsa iyi olacaktır.”

Haberin tamamı için tıklayınız

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

7 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

9 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Olumlu havada geçti, iade-i ziyaret olabilir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

9 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

1 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago