Siyaset

Meclis’te son 15 gün: 14 yasa, onlarca reddedilmiş öneri

14 Mayıs seçim tarihinin belirlenmesinin ardından yoğun mesaiyle yasama dönemini kapatan Meclis’te 15 gün içinde 14 yasa çıkarıldı, muhalefet partilerinin önerileri reddedildi.

Türkiye’de kritik cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli seçimlerinin 14 Mayıs’a alınmasının ardından yasama yılını ivmeyle tamamlamak zorunda kalan Türkiye Büyük Millet Meclisi 15 günlük mesaisinde içinde imar yasası, orman yasası gibi önemli yasalarda değişiklik öngören 14 yasa çıkardı, muhalefet partilerinin onlarca önergesi reddedildi.

Mecliste.org sitesinin TBMM çalışmalarını takip ederek listelediği habere göre, Meclis 7 Nisan’da 27. dönem 6. yasama yılı faaliyetlerini tamamlamadan önce 15 gün yoğun çalıştı. 15 gün içinde 1’i kod kanun, 5’i torba kanun, 7’si uluslararası antlaşmalar ve 1’i de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi onayı olmak üzere 14 kanun onayladı.

Mecliste ayrıca muhalefet partilerinin 30’dan fazla önerisi AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi. Bu öneriler içerisinde ekonomik krize karşı alınacak önlemler, AFAD’ın deprem sonrası faaliyetleri konusunda araştırma önergeleri, Kızılay üzerinden toplanan bağışlar konusunda araştırma komisyonu kurulması, seçim güvenliği konusunda araştırma komisyonu kurulması gibi öneriler bulunuyordu.

İmar, altyapı, orman kanunları

Meclis’in son 15 günlük mesaisi içinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra afet bölgesi ilan edilen alanlarda imar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynağın sağlanması, yönetilmesi için Afet Yeniden İmar Fonu kuruldu.

Genel Kurulda Orman Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kabul edilirken, 7. Yargı paketi olarak geçen İcra ve İflas Kanunu da yasalaştı.

Bunun yanında en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi ve geçici işçilere kadro düzenlemesini de içeren teklif kabul edildi, Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu raporu görüşüldü.

Meclis son 15 günlük mesaisinde Finlandiya’nın NATO’ya katılımına ilişkin protokolün onaylanmasına dair teklifi de kabul etti.

Meclis’te 30’dan fazla öneri reddedildi

Son 15 gün içerisinde muhalefet partileri tarafından verilen 30’dan fazla öneri ve önerge de AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Bunlardan bazıları:

  • HDP’nin ekonomik krize karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi ile ilgili araştırma önergesi
  • İYİ Parti’nin Hatay’daki hastanelerin yıkılmasına neden olan sebepler konusunda verdiği önerge
  • HDP’nin seçim güvenliği konusunda araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge
  • İYİ Parti ve CHP’nin AFAD’ın Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasındaki faaliyetleri konusunda verdiği araştırma önergesi.

15 günlük mesaide alınan kararlarla ilgili detaylı haber: mecliste.org 

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

4 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

5 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

8 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

9 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

10 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

23 saat ago