Siyaset

Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’na BM’den Afganistan görevi

Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından Afganistan için “Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü” olarak atandı. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nu  Afganistan için “Özel Değerlendirme Misyonu Koordinatörü” olarak atadığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinden 25 Nisan’da yapılan yazılı açıklamada, “Genel Sekreter Sayın Sinirlioğlu’ndan Afganistan’ın karşı karşıya olduğu mevcut zorlukların ele alınmasına yönelik bütüncül ve tutarlı bir yaklaşım için tavsiyelerde bulunmak amacıyla bağımsız değerlendirmeye liderlik etmesini istemiştir,” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada Sinirlioğlu’nun 2079 (2023) sayılı Güvenlik Konseyi Kararı ile yetkilendirilen bağımsız değerlendirme özel koordinatörü olarak atandığı belirtildi.

Büyükelçi Sinirlioğlu’nun uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanında kırk yılı aşkın bir deneyimli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Büyükelçi’nin kariyerinde siyasi, insani, kalkınma, insan hakları ve arabuluculuk dosyalarını yürüttüğü, Afganistan dahil olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya gibi geniş coğrafi alanlarda uzmanlığa sahip olduğu belirtildi.

2015’teki geçici hükümette Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev yapmış ve 2015-2016 ve 2009-2015 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı Daimi Müsteşarı olarak görev yapmıştır, bu deneyimiyle Dışişlerinde “en uzun süre müsteşarlık yapan” diplomatlardan biri olarak tanınmıştır. Son olarak Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yapmıştır (2016-2023).

16 Mart 2023’te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki Afganistan oturumunda onaylanan kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten Afganistan’daki temel sınamaları tespit eden “bağımsız bir değerlendirme” istenmişti.

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

14 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

19 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

22 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

23 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago