Categories: Siyaset

Bir fotoğrafın analizi ve Erdoğan’ın oyun planı kulisleri

Erdoğan, Putin ile görüşürken çekilen fotoğrafın analizi, seçimi kazanırsa kabinesindeki yeni isimlere dair bazı işaretler veriyor.

Yukarıda gördüğünüz fotoğraf 27 Nisan’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile dünkü görüşmesinden sonra medya ile paylaşıldı. Bu fotoğrafın çekilmesinden kısa süre sonra iki lider Akkuyu nükleer enerji santralinin açılışı olarak duyurulan yakıt teslim törenine video konuşmasıyla katılacaklar. Törene Erdoğan’ın ısrarlı davetine rağmen Putin katılmadı. Erdoğan ise 25 Nisan’da TV yayını sırasında rahatsızlandığı için katılamadı. (28 Nisan’da Adana’da önemli bir mitinge de henüz iyileşemediği için video konferansla katılıyor.)
Fotoğrafın analizine odada kimlerin bulunduğu ve kimlerin bulunmadığı ile başlayalım, çünkü bu Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerini kazanırsa hazırladığı oyun planına dair işaretler de veriyor.
Görüşme sırasında odada (bu fotoğrafın dışında kalan ana Erdoğan’ın hemen solunda ayakta duran) Cumhurbaşkanının Özel kalem Müdürü Hasan Doğan, tercüman ve koruma görevlisi dışında soldan sağa şu kişiler var: MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanının Dış Politika ve Güvenlik Danışmanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay.
Peki kimler yok?

Fotoğrafın dışında kalanlar

Rusya ile Putin’in tanımıyla tarihi bir işbirliğinin öncesinde yapılan bu önemli görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da yok.
Çavuşoğlu da Akar da Erdoğan’ın kazanması halinde kabine de yer almayacak. Erdoğan tarafından milletvekili adayı yapılmaları bunu gösteriyor. Gerçi devam etmeyecek olsalar da görevi devredecekleri güne dek onlar bakan ama şimdiden fotoğrafın dışında kalmışlar.
Çavuşoğlu Antalya, Akar Kayseri’de birinci sırada milletvekili adayı. Üstelik Akar daha 25 Nisan’da Fidan ile birlikte Moskova’daydı. Suriye ve İranlı karşıtlarıyla Rusya’nın ev sahipliğinde buluşmuştu. Rusya ve Ukrayna ile süresi 18 Mayıs’ta dolacak tahıl anlaşması diplomasisini ise Çavuşoğlu’yla birlikte asıl olarak Akar’ın yürüttüğü biliniyordu.
Demek ki Erdoğan bu önemli görüşmede Savunma ve Dışişleri bakanlarının bulunmasına gerek duymamıştı. Odadaki mesai arkadaşlarının varlığını yeterli bulmuştu.

Erdoğan kazanırsa kim, nereye?

Fotoğrafın bize söylediğinden Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimine 16 gün kala artık Dışişleri ve Savunma bakanlarına şahsen ihtiyacının kalmadığı sonucunu çıkarmak mümkün. Yoksa her ikisinden de seçim çalışmalarına birkaç saat ara verip bu önemli toplantıda yer almasını isteyebilirdi.
Ama yine aynı fotoğrafın analizinden bir süredir Ankara siyaset kulisinde konuşulan bazı duyumların güçlendiğini çıkarmak da mümkün.
Örneğin Erdoğan’ın seçimi yine kazanırsa, MİT Başkanı Fidan’ın Dışişleri Bakanı, Baş Danışmanı ve Sözcüsü Kalın’ı da MİT başkanlığına atama ihtimalinin yüksek olduğu konuşuluyor. Yine 14 Mayıs seçiminde Cumhur İttifakının seçimi kazanması durumunda, Ankara’dan milletvekili adayı olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın TBMM Başkanı olma ihtimali yüksek. Yine kulisteki iddialar arasında Erdoğan’ın kazanması durumunda milletvekili adayı gösterilmeyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Cumhurbaşkanı Yardımcısı ya da Adalet Bakanı atanabileceği de bulunuyor.
Fotoğrafın analizinden Erdoğan’ın kazanması durumunda mevcut ekibi içindeki görev değişiklikleriyle yola devam edeceği sonucunu çıkarmak mümkün.
Bu denklemdeki önemli bilinmeyenlerden birisi ekonomi yönetimi; Erdoğan’ın aslında an önemli sorunu sayılabilir. Nurettin Nebati’nin artık Hazine ve Maliye Bakanı olmayacağı kesin gibi. Mehmet Şimşek’i ikna ederek Londra mali çevrelerine “Ortodoks politikalara” dönüş sinyali verme çabalarıysa devam ediyor. Şimdilik bu kadar.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Terörsüz Türkiye: dışarıya demokrasi vaatleri, içeride baskıya devam

Terörsüz Türkiye projesinde bir sonraki kritik aşama olan silah bırakma işleminin ne zaman, nerede, nasıl…

19 saat ago

Suriye yaptırımları üzerine dörtlü toplantı: Erdoğan çevrimiçi katıldı

Suriye’ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması için Suriye, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dörtlü bir…

2 gün ago

Yeni bir dönemin eşiğinde: Barış, sadece silahların susması değildir

Barış, silahların susmasıyla başlar ama orada sona ermez. Gerçek barış, zihinlerdeki hendekleri ve kalplerdeki mayınları…

2 gün ago

Bir zamanlar Hacettepe Üniversitesi: sessiz direniş ve hafıza

“Azıcık bir gelenek oluşturmak bile, bitimsiz bir tarih birikimini gerektirir.” Henry James’in bu sözü, üniversitelerin…

2 gün ago

Rusya-Ukrayna: 15 Mayıs İstanbul hala kesinleşmedi. Putin ne yapacak?

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, alışılmadık biçimde 11 Mayıs sabaha karşı düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’yı “İstanbul’da…

3 gün ago

PKK’nın fesih kararı ve hükümetin yanıtlaması gereken sorular

PKK’nın 12 Mayıs’ta silahlı mücadeleyi bırakma ve kendisini fesih kararı Türkiye’de yaygın siyasi şiddet döneminin…

3 gün ago