Siyaset

MİT, IŞİD’in liderini Suriye’de öldürdü: Erdoğan duyurdu

Güvenlik kaynaklarından gelen açıklamaya göre İŞİD lideri Ebu Hüseyin El Kureyşi 29 Nisan 2023’te Suriye’nin kuzeyinde olduğu bildirilen bu evde özel bir operasyonla öldürüldü. IŞİD’in önceki lideri de ABD güçlerince Suriye’deki bir evde bulunup öldürülmüştü. (Foto: Güvenlik kaynakları)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Ebu Hüseyin El Kureyşi “kod adlı”’ IŞİD liderini “etkisiz hale getirdiğini” duyurdu.

Erdoğan’ın 30 Nisan akşamı TV canlı yayınında açıkladığına göre MİT, IŞİD’in yeni liderini “uzun süredir takip ediyordu ve 29 Nisan’da Suriye’de düzenlediği bir operasyonla etkisiz hale getirdi; bu ifade Türk güvenlik güçlerinin yurtdışı operasyonlarında genellikle “öldürdü” anlamında kullanılıyor.

Operasyonun ayrıntıları konusunda bilgi vermeyen Erdoğan şunları söyledi:

“İnşallah bundan sonra da terör örgütleriyle ayrım yapmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. Yani bu tür DEAŞ’ın başındaki kişileri, şurada buradaki terör örgütlerinin başlarını Amerika, vesaire etkisiz hale getirdiği zaman dünyayı ayağa kaldırırlar. İşte buyurun, şu anda biz DEAŞ’la ilgili bir değil, iki değil, üç değil, kaç tanesini etkisiz hale getirdik. PKK ile ilgili kaç tanesini etkisiz hale getirdik.”

Güvenlik kaynaklarından gelen açıklama

Erdoğan’ın açıklamasından saatler sonra güvenlik kaynaklarından açıklama yapıldı.

YetkinReport’un edindiği açıklamaya göre MİT liderini 29 Nisan 2023’te Suriye’de düzenlediği bir operasyonla öldürdü.

Kaynaklara göre El Kureyşi’nin Afrin Cindereste olduğu istihbaratını alan MİT özel operasyon ekibi özel bir operasyon düzenledi.

Kaynağa göre “içinde kamufle edilmiş yer altı sığınağı da bulunan Suriye’nin kuzey bölgesindeki eve yönelik operasyon” düzenlendi.

Güvenlik kaynaklarının açıklamasına göre 4 saat süren operasyonda MİT özel operasyon ekibinin binaya girmesinin ardından El Kureyşi “yakalanacağını anlayınca üzerindeki intihar yeleğini patlattı.”

“Operasyon esnası ve sonrasında MİT özel operasyon ekibi ve sivile herhangi bir zarar gelmediği bildirildi.”

Önceki lider ABD tarafından öldürülmüştü

IŞİD’in bir önceki lideri Ebu İbrahim El Kureyşi ABD komandoları tarafından 3 Şubat 2022’de, kurucu lideri Ebu bekir El Bağdadi de yine İdlib yakınlarında 26 Ekim 2019’da öldürülmüştü.

Mevcut bilgilere göre, Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi, 2013 yılında IŞİD’e katıldı ve sonrası kısa süre içinde üst düzey görevlere yükseldi. IŞİD’in bir önceki lideri Ebu Hasan El Kureyşi’nin öldürülmesi sonrasında 30 Kasım 2022’de halife olarak ilan edildi.

Bağdadi’den sonra IŞİD örgütünün başına gelenler, kendilerine Hazreti Muhammed soyundan geldiklerini belirtmek amacıyla onun ailesi olan “Kureyşi” kod soyadını kullanıyorlardı.

IŞİD’in Türkiye eylemleri

MİT 15 Haziran 2021’de örgütün Türkiye sorumlusu olduğu bildirilen Kasım Güler’i Türkiye’ye sızmaya çalışırken yakalamıştı. Güler aleyhine hazırlanan iddianamede Türkiye’de altı yere gerektiğinde kullanılmak üzere silah gömdükleri ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dahil bazı siyasetçilere suikast düzenlemeyi planladıkları öne sürülmüştü.

IŞİD’in 2013’te kurulması ardından Türkiye’ye karşı ilk eylemi 11 Haziran 2014’te Musul Başkonsolosluğu baskını oldu. Bu eylemde ölen olmadı, rehin alınan 49 kişi MİT’in dahliyle arabulucularla kurtarıldı.

20 Temmuz 2015’te Suruç’ta intihar saldırısında 34 kişi öldürüldü, 100 kişi yaralandı.

10 Ekim 2015’te Ankara Garı önünde barış yürüyüşü için toplanan kitleye yönelik intihar saldırısında 109 kişi öldürüldü, 500’den fazlası yaralandı. Bu Türkiye’de şimdiye dek bir defada en fazla insanın öldürüldüğü terör saldırısıydı.

12 Ocak 2016’da İstanbul, Sultanahmet’te bir turist grubuna yönelik intihar saldırısında 13 kişi öldürüldü, 12’si yaralandı. 19 Mart 2016’de bu defa istiklal Caddesindeki turistlere intihar saldırısında 5 kişi öldürüldü, 36 kişi yaralandı.

28 Haziran 106’da İstanbul Atatürk Havalimanı baskınında 45 kişi öldürüldü, 239 kişi yaralandı.

1 Ocak 2017’de İstanbul’da Reina gece kulübü baskınında 39 kişi öldürüldü 70 kişi yaralandı.

IŞİD’in yeni liderinin MİT operasyonuyla öldürülmesiyle ilgili ayrıntılar geldikçe ileteceğiz.

 

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

1 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

3 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

4 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago