Categories: Siyaset

“Sakin olalım. Herkes sandığı bekliyor, sürprizler olabilir”

Yeşil Sol Parti Kılıçdaroğlu’nun “tek adam rejimine karşı” ilk turda kazanmasını bekliyor. Kılıçdaroğlu Ağtı mitinginde bir seçmenle poz verirken. (Foto: CHP)

“Herkes sandığı bekliyor, sürprizler olabilir”.
Bu sözlerin benzerini ilk defa 2022 Mart ayında DEVA Partisi lideri Ali Babacan’dan duymuştu Ankaralı gazeteciler.
“Korku eşiği hızla düşüyor” demişti Babacan, “İnsanlar sabır gösteriyorsa, seçim sandığı önlerine konacak diye sabrediyor”.
Dün Yeşil Sol Parti’nin Ankara 1’inci bölge adayı Emirali Türkmen de basın toplantısında Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da taşlanması ve muhalefete yönelik saldırılardan söz ederken şunları söyledi: “Sağduyuyla sandığa gitmek, orada sözümüzü söylemek istiyoruz. Herkes sandığı bekliyor. Sürprizler olabilir.”
Türkmen’in söz ettiği sürprizler arasında AK Parti’nin yurtdışı oylarda birinciliği kaptırma ihtimali var örneğin. Her seçimde yüzde 50 olan oy kullanma oranını bu seçimde yüzde 60-65 beklediğini “Tek adam rejimine karşı olan seçmenlerin” konsolosluklardaki bütün zorlaştırmalara karşı oylarını inatla kullanıyorlardı. HDP’nin seçim güvenliğinden sorumlu eş başkan yardımcılığını da yapmış olan Türkmen “Bunlar nasıl olsa oy çalacaklar, endişesini yıkmamız lazım” diyordu; sandık sonuçlarının ıslak imzalarla kayıt altına alınması ve bilgisayara eksiksiz işlenmesi iki kritik nokta olacaktı.

“Kılıçdaroğlu ilk turda kazanır”

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “ilk turda kazanacağına” inanan Türkmen’e göre bir sürpriz de CHP’nin doğu ve güneydoğudaki oylarında beklenebilir. Örneğin Selahattin Demirtaş’ın 12-0 sonuç beklediği Diyarbakır’da CHP’nin de milletvekili çıkarabileceğini tahmin ediyor. (CHP Diyarbakır liste başı Sezgin Tanrıkulu.) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunundan” söz ettiği dönemlerde Diyarbakır’da yüzbinlerce kişiyle karşılandığını anımsatan Türkmen, şimdi Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunundan söz ettiğinde Ağrı’da, Van’da aynı şekilde karşılandığına dikkat çekiyor.

Yeşil Sol Parti Ankara adaylarından Emirali Türkmen milletvekili aday tanıtım toplantısında: Kılıçdaroğlu ilk turda kazanır.

Önemli bir ayrıntı: Yeşil Sol (ya da öncesinde HDP) tabanı, daha parti Kılıçdaroğlu’na desteği ilan etmeden tabanda “Bir oy Kılıçdaroğlu, bir oy Yeşil Sol” denmeye başlamış; tek adam rejimine karşı güç birliği talebinin tabanda başladığını söylüyor Türkmen.

İki dönem kuralı nedeniyle bu seçimde aday olmayan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu yine kışkırtmalara değiniyor: “Sakin olmalıyız. Değişim istiyoruz. Kazanacağız.”

İktidar tepki bekliyor ama…

İYİ Parti’nin İstanbul İl Binası kurşunlandı; inşaat bekçisi hırsız kovalamış dediler. Çapulcular Erzurum’da Ekrem İmamoğlu ve izleyenlerini taşladı; 17 yaralı var. Mersin’de Yeşil Sol’un seçim otobüsüne saldırıldı, 5 yaralı.
Bunlar fiziki saldırılar. Pervin Buldan seçime beş gün kala yapılacak bütün saldırılardan Erdoğan’ı sorumlu tutuyor. Ama siyasi kışkırtmalar da var.
Örneğin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 14 Mayıs’ta Kılıçdaroğlu kazanırsa bunun darbe sayılacağı yönünde akıllara durgunluk veren, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u dahi isyan ettiren çıkışı. Örneğin, adeta bir yerlerden tepki gelsin diye seçim öncesi Hizbullahçı katiller Hüda-Par aşkına tek tek tahliye edilmesi. Erdoğan’ın İstanbul mitinginde Kılıçdaroğlu ile PKK şeflerinden Murat Karayılan’ın video oyunuyla birlikte gösterilmesi.

Yangın mı olur artık, bahar mı?

Ama Beştepe’ye haberler kötü: iktidar tepki bekliyor ama muhalefet kışkırtmanın farkında ve tepki vermiyor.
İmamoğlu “taş atanlara gül atmaktan” söz ediyor.
AK Parti iktidardaki 20 küsur yılında her türlü eleştiriyi, muhalif sözü gide gide sadece sandık alanına sıkıştırdı. Şimdi muhalif seçmen diğer alanlardaki tuzağı fark etti, sabırla 14 Mayıs’ı bekliyor.
Can Yücel’in o güzelim “Kibrit Çakıyorsun Karanlıkta” şiirinde dediği gibi, “yangın mı olur artık, bahar mı?

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

DEM Parti: “Anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı var”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

49 dakika ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

3 saat ago

Tarihi görüşme: Özel ve Erdoğan bir araya gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2 Mayıs…

3 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

18 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago