Categories: Siyaset

Seçim sonuçlarında hile iddiaları ve CHP sistemi üzerine notlar

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin ardından özellikle sosyal medyada sayım işlemlerinde hile olduğuna dair pek çok mesaj dönüyor. Bu iddiaları ve CHP’nin seçim sitesi “sts.chp.org.tr” ile ilgili tartışmaları CHP örgütüne sorduk. Aldığımız cevaplara beraber bakalım;

Öncelikle görmeyenler olabilir, hep birlikte milletvekilliği seçimine dair bir tutanağın neye benzediğine bakalım;

Sosyal medyada dolaşan hile iddiaları ıslak imzalı seçim tutanakları ile karşılaştırılıyor.

Bu tutanak, Bursa Osmangazi İlçesinden bir tutanak. Bilgi işlemciler jargonuyla bakarsanız, bu aslında 14 Mayıs günü, bir sandığın fiziksel LOG’u. Yani ne yapıldığını, ne zaman açıldığını, ellerinde kaç oy pusulası olduğu, kaç zarfın, kaç oy pusulasının kullanılmadığını, kaç kişinin oy kullandığını, bunların kaçının geçersiz olduğunu ve sandık temsilcilerini gösteren bilgi. Sağ üst köşede gördüğünüz kare kod içinde, bu sandığa ait numara gömülü.

CHP sisteminde ne var?

Şimdi bir tutanaktan verilerin CHP sistemine nasıl aktarıldığına bakalım; örneğin Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları CHP sistemlerinde sandık bazında şöyle gözüküyor:

Burada 4 satır var. Bunlar farklı kaynaklardan gelen veriler. Alt alta konuşarak, karşılaştırma yapılıyor.

En altta YSK sonuçları gözüküyor. Üstünde CHP temsilcilerinden ulaşan bilgiler var (bunların içinde bazıları sol tarafta görülen tutanakların resmi de olabilir). Onun üzerindeki 2 kolon da diğer kaynaklardan gelen bilgiler. Okul dediği, okul temsilcisinin raporu, “diğer” ise başka parti ya da sivil toplum örgütünden gelen (mesela Oy ve Ötesi) rakamlar. Burada okuldan henüz bilgi gelmediği ama YSK ve CHP sonuçlarının biribirinin aynı olduğu görülüyor. Yani bu sandıkta sorun gözükmüyor.

Veriler tutmazsa; hile tartışmaları

Peki veriler aynı olmayınca ne oluyor? Buna dair bir örnek aşağıda. CHP buna “red flag” yani kırmızı bayrak uygulamış. Dikkatle bakarsanız, YSK bu tabloda Kemal Kılıçdaroğlu’nun oylarının bir kısmını Erdoğan’a daha az bir kısmını da Sinan Oğan’a yazmış.

Sonra ne olmuş? CHP bu sonuçları görünce, bu kırmızı bayraklı bilgi derhal ilgili ilçeye (Sultangazi’ye) bildirilmiş ve itiraz dilekçesi verilerek düzeltilmiş. Şu anda bu alttaki veri düzeltilmiş durumda.

Örneğin, 2 gündür “hile var” başlığı ile Güneydoğu Anadolu Diyarbakır, Bismil’e ait veriler sosyal medyada dönüyor ama o ilk güne ait bir veri ve itiraz sonucu düzeltilmiş durumda.

İtiraz dilekçeleri, otomatik sistemden çıkıyor ve ilçedeki CHP yetkilisi bunu imzalayarak, ilçe seçim kuruluna götürüyor.

Sonuç olarak CHP’nin hukuk ve seçim isleri biriminin aktardığına göre, 24 saatlik itiraz süresi içinde Cumhurbaşkanlığında 2.269 sandıkta ve 48 saatlik süre içinde milletvekilliği için 4.825 sandıkta itiraz başvurusu yapılmış durumda. Başka partilerin de itirazları var, daha çok sandık gözlemleri ile yapılıyor. Bu tür sisteme dayalı itiraz sadece CHP tarafından yapılıyor.

Bu itirazların sonucunu görmek için YSK’dan 3 dakikada bir veri çekiliyor. Buna dair loglar da depolanıyor.

Bu arada itirazlar için bir veri analistinin (algoritma ile yani verilerin üzerinden yapay zeka ile) yaptığı bir çalışmadan bir cümle aktarayım; itiraz edilen sandıklarda, klasik kaydırarak bilgi girişi şeklinde yapılanlar dışında kalanlar, benzer/standart görüntülere sahip. Örneğin YSP’nin yanlış yazılan oyları genelde yanındaki MHP’ye yazılmış. Bu bilgi girişinde sehven olabilecek bir yanlış.

Ama bunun yanısıra oy pusulası sırasında YSP’nin 4 kolon solundaki BBY’ye ya da 4 kolon sağındaki Yenilik Partisi’ne de yazılmış. Keza oy pusulası sırasında yan yana bulunan CHP ve İYİ Partinin oyları pek çok kez 2 kolon sola veya 2 kolon sağa (böylece Millet İttifakı’nın tüm oyu başka partilere) yazılmış.Yani bilinçli hareketler gözüküyor. Bu arada not edelim; bunlar hep itiraz edilen işler.

Sts.chp.org.tr nedir? Neden çalışmadı?

Gelelim, seçim sonuçları açıklanırken, uzun süre çalıştırılmayan ve bu nedenle CHP sistemi çöktü söylentilerine neden olan “sts.chp.org.tr” sitesine.

Bu site CHP’nin seçim verileri topladığı sistem değildi. Bu bir cins İHBAR sitesiydi. Yani vatandaş, kendi sandığındaki verilere baksın ve eğer bir terslik görünüyor ise, bunu raporlasın şeklindeydi. Yani bu 5. kontrol noktasıydı.

Aşağıda sts.chp.org.tr’den bir görüntü var. Sizin sandığınızda olmayacak bir oy oranı olan varsa, bunu raporlamanız isteniyordu. Bu yolla da bilişim deyimi ile crowd sourcing (yani kalabalıkların gücü) kullanılmaya ve 5. kontrol olanağı sağlanmaya çalışıldı.

Ama görüldüğü üzere CHP bunu halka anlatamamış. Halk CHP çöktü şeklinde yorumlamış. Burada halkla ilişkiler eksikliği gözüküyor.

Seçmen Sayısındaki Aşırı Yükselmenin Nedeni Nedir?

Bu arada dikkatimizi çeken ve önemli bir hususu, herkesin dikkatine getirmek istiyoruz. Aşağıda yıllara göre, nüfus sayımları, seçmen ve oy kullanım oranları var. Yeşil olanlar referandum verileridir (verileri YSK sayfasından aldık).

Bu rakamları yıllık bazda ortalamalar ile analiz edersek;

Önceki seçim ile, bu seçim arasında seçmen sayısı artışı, nüfus artışının 2 katı olmuş. Kullanılan oy sayısı ise daha da fazla olmuş. Yani 3 kata yakın. Bu ilginç bir husus.

Bu rakamları, önceki Bilgisayar Mühendisleri Odası Başkanı Ali Rıza Atasoy ve Hacettepe Üniversitesi İstatistik bölümünden Prof. Dr.Turhan Menteş ile inceledik ve analiz ettik. Ama anlayamadık.

Rakam olarak söylersek, 2002-2023 arasında nüfusumuzun 17 milyon artmasına karşılık, seçmen sayımız 22,7 milyon artmış. Yani arada 5 milyon fark var. Başka deyişle, toplam seçmen sayısının yüzde 7,8’i gibi bir rakam. Bu yüksek farkın nedenini acaba bize YSK, partiler ya da nüfus işlerinden birileri açıklayabilir mi? Çok merak ettik ve çözemedik.

Bu konuyu tüm partiler içinde dikkatimize getiren, Bağımsız Türkiye Partisi’nin Seçim işlerinden sorumlu olan hukukçu Mustafa Pak idi. Onunla yaptığımız söyleşiyi, seçim güvenliği dosyamızda diğer partilerin yetkilileri ile yaptığımız söyleşilerin yanında bulabilirsiniz.

Bu arada not edelim, Nüfus İşleri Genel Müdürlüğünün yazılım işlerinde 20 yıldır çalıştığı Kale Yazılım, 2023 ocak ayında değiştirildi. Yazılım yeni şirkete devredildi. Peki bu şirket hangisi derseniz; sadece 1 sene önce Turkcell altında kurulmuş olan Global IT isimli firma oldu. Belki onlar bize bu farkı açıklayabilirler.

Kaynak: https://turk-internet.com/sosyal-medyadaki-hile-bilgileri-ve-sts-chp-org-tr-uzerine-notlar/

Füsun Sarp Nebil

Teknoloji stratejisti - Yazar

Recent Posts

Erdoğan’dan beri 5’inci ABD Başkanı: Türkiye için ne fark edecek?

ABD’nin seçeceği 47’inci Başkan, Türkiye’nin 12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışacağı 5’inci Başkan olacak. AK Parti…

31 dakika ago

Devlet aklı buraya kadar: Ahmet Türk’e de kayyum. Sırada İmamoğlu mu?

İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…

22 saat ago

CHP yürüyüş hızını keserse Adalet Yürüyüşünün tekrarı olur

Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…

2 gün ago

ABD İsrail savunması için İran’a karşı Orta Doğu’ya B-52’leri gönderdi

ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…

2 gün ago

Erdoğan’dan İmamoğlu ve Özel’e 1’er milyonluk tazminat davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…

3 gün ago

Avrupa Komisyonu Türkiye raporu: “Toprağı bol olsun”

Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…

3 gün ago