Ekonomi

Bankalar 28 Mayıs’a kadar dayanmakta zorlanıyor

Günlük döviz alım limitini düşüren bankalar, 18 Mayıs’ta verilen kararla kredi kartlarını nakit avansa kapattı. Bu karar, yükselen enflasyon ile kuru dengede tutmakta zorlanan bankaların 28 Mayıs’a kadar kuru dengede tutmak için bir “önlem aracı” olarak düşünülüyor.

Gazeteci Çiğdem Toker, T24’teki köşesinde son kararı “bankacılık sektöründe hafta başından bu yana yaşanan gelişmeler, ikinci tur tarihi olan 28 Mayıs’a kadar bile dayanmanın güçleştiğini, dövizi tutma ihtiyacının had safhaya ulaştığını gösteriyor,” ifadeleriyle değerlendirdi.

Son kararı değerlendiren Toker, “bu işlemin kuru tutmaya yönelik süreci 28 Mayıs’a kadar yönetebilmek için bir önlem aracı” olduğunu, ancak “makul bir davranış tarzı olmadığını ve önleneceği düşünülenden daha büyük bir hasara yol açacağını” aktardı.

Toker, “Seçimden günler önce Millet İttifakı ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağı beklentisiyle düşen risk priminin 14 Mayıs’tan sonra yeniden yükselişe geçmesi döviz ihtiyacının artması, bankalar arası piyasa ile serbest piyasa arasında oluşan uçurum, ekonomik havayı ve bekleyişleri bozdu,” ifadelerine yer verdi:

“Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Faiz sebep enflasyon sonuç” diye diye ve ihracatı arttıracağı iddiasıyla bir propaganda aracına dönüştürüp Merkez Bankası’na dayattığı faiz inadı, kuru da yükseltti enflasyonu da. Bu tablonun sonuçlarından biri olan krediye erişimin zorlaşması, üretim ve ihracatı olumsuz etkilemeye başladığını giderek yükselen seslerden anlayabiliyoruz.

Dahası, Erdoğan’ı kızdırmamak için büyük bir riyakarlıkla faize faiz dememenin yolu olarak icat edilen Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) bütçeye verdiği hasar da artıyor. TL aleyhine oluşan farkın bütçeden ödetildiği KKM hesaplarının 2 trilyon 346,76 milyar TL’ye ulaştığı açıklandı.

Bu tablo nedeniyle 22 Mayıs Pazartesi haftası, sadece siyaset ve seçimler değil, ekonomi açısından da kritik bir süre aralığa dönüşmüş durumda.”

Toker’in tüm yazısına buradan ulaşabilirsiniz

 

 

 

YetkinReport

Recent Posts

President Erdoğan held a landmark meeting with main opposition leader after decade

Turkish main opposition Republican People's Party (CHP) leader Özgür Özel meet with President Recep Tayyip…

2 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

4 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

6 saat ago

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Lideri Özel görüştü

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

6 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

22 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago