Siyaset

Sinan Oğan etkisi: ne kadarı gerçek ne kadarı kurmaca?

Gözler Sinan Oğan’ın kararına çevrildi ama bu kararın 28 Mayıs’ı Erdoğan ya da Kılıçdaroğlu’nun kazanması üzerindeki gerçek etkisi meçhul. Cumhurbaşkanlığı fotoğrafı 19 Mayıs’taki istanbul, Dolmabahçe görüşmesinden.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin son haftasında giriyoruz. Bundan iki hafta önce dikkatleri Muharrem İnce’de olan, seçimin kaderini İnce’nin kararının belirleyeceğini söyleyen yorumcuların şimdiki gözde konusu Sinan Oğan. Oğan’ın seçimden önceki son pazartesi, 22 Mayıs’ta desteğini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan mı yoksa CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na mı vermesinin seçim sonucunu etkileyeceği yorumları hem siyasi partilerin yönetim kademeleri hem de seçmenler arasında hayli ilgi topluyor.
İlgi topluyor ama gerçeği ne kadar yansıtıyor?
28 Mayıs’taki İkinci Tur Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerindeki Oğan etkisinin ne kadar gerçek ne kadarı kurmaca; haydi kurmaca demeyelim, ne kadarı varsayım?
Örneğin Oğan desteğini, tıpkı Ata İttifakındaki ortağı Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz gibi Kılıçdaroğlu’na vermesi Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan karşıtı milliyetçi oyları toplayıp 28 Mayıs’ı önde bitirmesine yetecek mi?

Erdoğan-Oğan: Aliyev rüzgârı mı?

Yoksa Sinan Oğan, Kılıçdaroğlu ile hem kendisi hem de en önemli destekçisi Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın yaptığı görüşmelerin sonucunda beklediği cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık gibi tavizleri Erdoğan’dan da mı bekliyor.
Hatırlayalım, CNN’de 18 Mayıs’ta yayınlanan mülakatında Sinan Oğan’ın talepleri sorulunca Erdoğan “Bugüne kadar da hiç bu tür pazarlıklara girmiş biri değilim” demişti. Oğan’ı 19 Mayıs’ta -bildirildiğine göre sağlık durumuna ve Cumhurbaşkanının günlük programında görülmemesine rağmen atlayıp İstanbul’a götüren neydi?
Siyaset kulisine düşen ancak ne doğrulanan ne de yalanlanan haberlerde gerçeklik payı varsa, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu görüşmenin yapılması doğrultusunda hem Oğan hem Erdoğan’a ilettiği öneriler olmuş muydu?
Erdoğan ve Aliyev arasındaki şahsi yakınlık biliniyor. Keza, ihraç edilmeden önce MHP milletvekilliği yapan Sinan Oğan’ın da daha eğitim yıllarından başlayarak Azerbaycan’la yakınlığı da.
Bu görüşme üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “İnşallah güzel şeyler olacağını sizler de göreceksiniz” demesini yabana atmamak gerekiyor.

Kurgu Sinan Oğan üzerinden ama

Artık yorumlar Sinan Oğan ile Ümit Özdağ’ın arasının açık olduğu ve Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceği iddialarına dek ayrıntıya inmiş halde.
Oğan’dan gelecek oy Kılıçdaroğlu’nu ihya etmeyebilir ama özellikle milliyetçi, genç seçmen üzerinde etkisi olabilir diye düşünülüyor Millet ittifakı çevrelerinde.

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in Oğen, İnce ve diğerleriyle pazalıklar konusunda Kılıçdaroğlu’na açık çek vermesi bunu gösteriyor. Gelecek lideri Ahmet Davutoğlu’nun “Kılıçdaroğlu isterse Cumhurbaşkanı Yardımcılığı adaylığımdan çekilirim demesi de öyle. Kkimse olumsuz sonuç çıkarsa sorumlu gösterilmek istemiyor
Peki, Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs’tan bu yana başvurduğu milliyetçi söylemin HDP merkezli Emek ve Özgürlük İttifakını üzerindeki etkisi ne olacak?
Selahattin Demirtaş’ın (ve onunla birlikte Osman Kavala, Gezi tutukluları ve siyasi nedenlerle hapiste tutulan bütün mahkûmların) haksız mahpusluğunun son bulma ümidi 14 Mayıs sonucuyla hayal kırıklığına dönüştü. Erdoğan 28 Mayıs’ta kazanması halinde bu haksızlığın son bulmayacağını açıkça söylüyor. Kılıçdaroğlu biraz da bu ruh halini hesaba katıyor.

Ekonomi faturasını ödeme sorusu

Özdağ, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde Suriyelilerin durumundan Anayasa’nın ilk dört maddesine dek bir dizi soru sormuş ve bildirildiğine göre yanıtlardan tatmin olmuş. Ancak Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’na sorduğu asıl öyle bir soru var ki, adeta demirden leblebi.
Özdağ, Kılıçdaroğlu’na “Seçilirseniz ekonomide enkaz devralacaksınız, başa çıkabilecek misiniz?” diye sormuş.
Bu soru aslında “Ekonomiyi AK Parti bu hale getirdi, faturayı size ödetmek istiyor” gibi bir yanıtı da içinde barındırıyor.
Kılıçdaroğlu “Merak etmeyin, programımız da kadrolarımız da iyi” gibilerinden bir yanıt vermiş.
Yine de Özdağ’ın sorusunun Ankara siyaset kulisinde ciddi bir karşılığı olduğunu belirtelim.
Bakalım Sinan Oğan’ın tercihi 28 Mayıs’a bir hafta kala siyasi görünümü nasıl etkileyecek?

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

7 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

16 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

16 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

20 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

21 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

2 gün ago