Siyaset

NATO Genel Sekreteri İsveç’in üyeliği için Ankara’ya geliyor

1 Haziran’da NATO Dışişleri Bakanları zirvesine başkanlık etmek üzere Oslo Belediye Sarayına gelen Genel Sekreter Jens Stoltenberg, basın mensuplarına İsveç’in NATO üyeliğini hızlandırmak için Ankara’ya gideceğini açıkladı. (Foto: NATO)

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç’in NATO üyeliği konusunda görüşmek üzere Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini açıkladı. 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek olan NATO zirvesi öncesinde gözler İsveç’in üyeliği ile ilgili Türkiye’nin atacağı adımda.

Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde açıklamada abulunan Stoltenberg, “Bu hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. İsveç katılımı konusunda ilerleme kaydedilmesinin önemini her zaman vurguluyorum. Ayrıca İsveç’in mümkün olan en hızlı şekilde katılımını nasıl sağlayabileceğimizi ele almaya devam etmek üzere yakın gelecekte Ankara’ya gideceğim,” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından güvenlik gerekçeleri ile NATO’ya başvuru yapan İsveç ve Finlandiya Türkiye’nin vetosu ile karşılaşmış, üç ülke geçtiğimiz yıl Madrid’te üçlü bir mutabakata imza atmıştı.

Mütabakatın ardından Finlandiya’nın Türkiye’nin terör karşıtı önlemler ile ilgili çekincelerine olumlu yanıt veren adımlarının ardından Ankara vetosunu kaldımış, İsveç’in kabulü için de bu konuda “somut adımlar atılması” mesajını yinelemişti.

Kristersson: “Karar vermelerini bekliyoruz”

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye ile NATO üyeliği konusunda temasların sürdüğünü aktararak “Geçen Pazar günü yapılan ikinci tur seçimlerinden sonra da temasımız oldu” dedi.

Kristersson, İsveç’in Türkiye’ye karşı Üçlü Muhtıra’dan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğini savunarak “Şimdi karar vermelerini bekliyoruz” dedi.

Kristersson ayrıca Financial Times için kaleme aldığı yazıda “İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu ciddi bir şekilde değerlendirmenin zamanı geldi. İsveç’in NATO dışında kalmasından sadece Vladimir Putin kazançlı çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Ankara, İsveç’te 1 Haziranda yürürlüğe girecek olan terörle mücadele önlemlerini sıkılaştıran yasanın yanı sıra “somut adım” talebini yineliyor.

ABD ve F16 satışı

İsveç’in NATO üyeliği ABD ile ilişkilerde de dillendiriliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, 28 Mayıs ikinci tur seçimlerinde yeniden cumhurbaşkanlığına seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik etmiş, görüşmede Erdoğan’ın F16 satışlarını gündeme getirdiğini, kendisinin de İsveç’in NATO üyeliğinden bahsettiğini belirtmişti.

Beyaz Saray’dan daha sonra yapılan açıklamada ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışı için İsveç’in üyeliğinin bir koşul olmadığı belirtildi.

Biden’ın, Türkiye’ye F-16 satışına yönelik desteğinde uzun süredir net olduğunu belirten Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsveç’in NATO’ya üyeliğinin bu satış için “bir şart” olmadığını ifade etti.

Biden yönetimi Nisan ayında modernizasyon kiti satışı için ABD Kongresi’ne bildirimde bulunmuştu.

F-16 satışının ertelenmesi talebinde bulunan senatörlerden ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, muhalefet şerhini kaldırması için Erdoğan’a “NATO Müttefiklerine ve komşularına karşı daha az kavgacı” bir tutum sergilemesi gerektiğini belirtti.

NATO zirvesine kadar karar bekleniyor

Türkiye’nin 11-12 Temmuzda gerçekleştirilecek NATO zirvesine kadar İsveç üyeliği ile ilgili işlemleri tamamlanması beklentisi dillendiriliyor.

Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanlığına seçildikten sonra ilk diplomatik ziyareti de Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilecek olan NATO zirvesi olacak.

Ancak yeni seçilen Meclis’in zirve tarihine kadar İsveç’in üyeliği için gereken süreci tamamlaması gerekiyor.

TBMM’nin göreve başlamasının ardından yeniden oluşturulacak Dışişleri Komisyonu’nda onaylanacak karar önce Genel Kurul’da onaylanacak ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanacak.

 

YetkinReport

Recent Posts

NATO’nun Kimlik ve Yön Krizinde Türkiye’nin Konumu

77 yıl önce bugün, 4 Nisan 1949'da kurulan NATO'ya (Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü) Türkiye, Yunanistan'la…

4 saat ago

Londra’nın Hürmüz Hamlesi: Starmer Ne Hedefliyor?

Perşembe günü Londra’nın öncülüğünde düzenlenen çevrim içi Hürmüz toplantısı ilk bakışta enerji güvenliği için atılmış…

1 gün ago

İBB Davasında Ara Karar: 18 Tahliye, Başkanların Tutukluluğu Devam Ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik, aralarında Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 107'si tutuklu  402 sanıklı davada…

1 gün ago

CHP’nin Ara Seçim Önerisinin İki Ciddi Riski ve İmamoğlu’nun Durumu

CHP lideri Özgür Özel, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in şafak operasyonuyla gözaltına alındığı, birkaç…

2 gün ago

Ankara, İran Savaşı’nın Sünni-Şii Çatışmasına Dönüşmesi Endişesinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 1 Nisan’da AK Parti grubuna hitabından CHP lideri Özgür Özel’le söz düellosu…

2 gün ago

Hürmüz Asya’nın Şah Damarıysa, Malakka Onun Boğazıdır

Hürmüz Boğazı küresel bir boğaz; genellikle küresel enerji sisteminin kalbi olarak tanımlanıyor. Doğru ama eksik: …

3 gün ago