Siyaset

Fidan, Güler, Kalın: ileri üçlüyle ilk mesai NATO’yla

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fidan’ın Dışişleri Bakanı, Güler’in Milli Savunma Bakanı olarak katıldığı ilk toplantıyı devir teslim törenlerini beklemeden NATO Genel Sekreteriyle yaptı. En sağda Fidan’ın yerine MİT Başkanı olacağı bildirilen Kalın görünüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 3 Haziran akşamı ilan ettiği yeni kabine üyeleriyle ilk mesaisini 4 Haziran günü, bakanlıklarının devir teslim törenini beklemeden NATO Genel Sekreteriyle İsveç’in üyeliği konusunda yaptı.
Erdoğan’ın İstanbul, Dolmabahçe’deki makamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı görüşmeye Hakan Fidan ilk kez Dışişleri Bakanı sıfatıyla katıldı. Görüşmeye Yaşar Güler de ilk kez Milli Savunma Bakanı (MSB) olarak katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM’deki yemin töreni ardından ilan ettiği yeni kabinesinde Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Başkanı Fidan’ı Dışişleri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’i de MSB bakanlıklarına atamıştı.
Fidan’ın Dışişlerini resmen 5 Haziran’da Mevlüt Çavuşoğlu’dan, Güler’in ise MSB’nı Hulusi Akar’dan devralması bekleniyor.
Görüşmede Fidan’ın yerine MİT Başkanlığına getirileceği bildirilen Cumhurbaşkanlığı Dış ve Güvenlik Politikaları Baş Danışmanı İbrahim Kalın da yer aldı. Kalın aynı zamanda Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı sonrasında NATO’ya üye olmak isteyen İsveç’le görüşmeler yürüten Türk heyetinin de başı.

Yeni dönemin ilk teması

Erdoğan’ın üçüncü cumhurbaşkanlığı döneminin ilk temasının NATO’yla olması önem taşıyor.
MSB tarafından 3 Haziran’da açıklandığı üzere, NATO’dan gelen taleple Kosova’da Sırbistan’la çıkan gerilimin kontrol altına alınması amacıyla bir komando taburunun 4-5 Haziran’da Kosova’da olması bekleniyor.
Ancak Stoltenberg’in asıl amacı 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın Başkent Vilinius’ta yapılacak NATO zirvesine dek Türkiye’nin İsveç’in üyeliği önündeki engeli kaldırması. Erdoğan’ı seçilmesi nedeniyle tebrik eden ABD Başkanı Joe Biden da aynı beklentiyi dile getirmiş ve Kongre’nin itirazına rağmen bunu Türkiye’nin F-16 satın alma talebiyle ilişkilendirmişti.
Ankara ise Finlandiya’nın üyeliğinin onaylanmasını örnek göstererek Türkiye’nin PKK ve FETÖ başta olmak üzere terörle mücadele taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda İsveç’e onay vermeyeceğini söylüyor. Bu konu Erdoğan hükümetinin kısa dönemde önündeki en ciddi dış politika sorunu. Görüşme ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

YetkinReport

Recent Posts

Yasakla koruyup baskıyla şekillendirerek yönetmeye çalışmak

Geçtiğimiz günlerde bir iktidar yetkilisi kamuoyunda yankı uyandıran şu cümleyi kurdu: “Toplumu ve aileyi korumak…

8 saat ago

Kürt sorununa PKK’nın silahsızlandırılması yoluyla çözüm kapısındayız

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan PKK'nın silah bırakma ve kendisini fesih Kongresini toplanmasının an meselesi…

1 gün ago

Avrupa Birliği ile Türkiye’nin yeni ilişki dinamiği: güvenlik

Avrupa Parlamentosu 7 Mayıs’ta Strasburg’daki oturumunda Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor’un raporunu oy çokluğu ile…

1 gün ago

9 Mayıs Avrupa Günü mü, Zafer Günü mü?

9 Mayıs Avrupa’nın Doğusu ve batısında iki ayrı adla anılıyor. Avrupa’nın Batısında 9 Mayıs Avrupa’nın…

1 gün ago

Özel “Hürriyet kavgası” dedi. İmamoğlu’na yasak, Yavaş’tan cevap geldi

CHP lideri Özgür Özel, 7 Mayıs gecesi İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt yerleşkesi önünde üniversitelilerle yaptığı mitinge…

2 gün ago

Merz dönemi sancılı başladı: Almanya modeli sarsılıyor

Almanya 6 Mayıs 2025’e derin bir politik sarsıntıyla başladı. Hristiyan Demokratların ve Sosyal Demokratların uzun…

3 gün ago