Siyaset

İYİ Parti’de gergin kurultay hazırlığı

Seçimlerin ardından muhalefetteki iç tartışmalar alevlenirken İYİ Parti’de gergin kurultay hazırlığı var. Haftasonu 3. Olağan Kurultay’ını düzenleyecek olan muhalefet partisinde muhalif kanattan eleştiriler yükselirken, istifalar da artıyor. (Photo: AA/Aytaç Ünal)

Seçimlerin ardından muhalefet cephesindeki tartışmalar sürerken İYİ Parti 24-25 Haziran’da 3. Olağan Kurultayını gerçekleştirecek.

28 Mayıs’tan bu yana geri planda duran ve parti içi toplantılar gerçekleştiren parti lideri Meral Akşener’in seçim yenilgisinin ardından ilk değerlendirmesini ve gelecek planını da kurultayda yapacağı konuşmada paylaşması bekleniyor.

Kurultay’da genel başkan seçiminin yanı sıra 50 üyeli Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu da belirlenecek.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre 14 Mayıs seçimlerinde mevcut milletvekillerinin sadece 11’ini yeniden aday gösteren Akşener’in, kurultayda parti yönetiminde de kapsamlı değişikliğe gideceği belirtiliyor. Genç isimleri parti yönetimine taşıyacağı belirtilen Akşener’in kurultaydan sonra başkanlık divanındaki mevcut isimlerin büyük bölümünü liste dışı bırakabileceği dile getiriliyor.

Bu sırada parti içinde muhalif cephenin baskıları da sürüyor. Yönetime karşı yükselen eleştirilerle birlikte partiden istifa eden isimler de artıyor.

İYİ Parti’de ittifak tartışması

Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz, Akşener’in kongrede Millet İttifakı’ndan ayrıldıklarını ilan edeceğini, yerel seçimlere de bağımsız bir parti olarak gireceğini iddia etti.

Seçimlerin ardından Millet İttifakı’nın bir seçim birliği olduğu, seçimler bittikten sonra fiilen sona erdiği açıklanmıştı.

Özellikle CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı altılı masa olarak da bilinen Millet İttifakı’nda kriz yaratmış, Akşener masayı terk etmişti.

Akşener’in masaya geri dönmesi ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığı parti içinde tartışmalara neden olmuştu.

Aday tartışması

Önceki iki kurultayda Akşener tek adaydı, Akşener bu kurultayda da aday olacak ancak tek aday olup olmayacağı henüz belli değil.

Akşener’in son yaptığı idare kurulu toplantısında “Karşıma isteyen çıkabilir” mesajı verdiği belirtilirken, partinin yönetime muhalif kanadı tarafından kurulan Ortak Akıl Platformu’nun İYİ Parti adayların öne çıkabileceği bekleniyordu.

İYİ Parti kurucu listesinde bulunan Avukat Günay Kodaz’ın liderlik koltuğu için aday olabileceği iddia edildi.

Ortak Akıl Platformu’ndan yapılan açıklamada, platformun bir aday göstermeyeceği belirtildi.

Platform, “Taleplerimiz saklı kalmak ve takipçisi olmak kaydıyla, 24 Haziran 2023 tarihinde yapılacak Kurultayda Genel Başkanlık yarışının içinde olmayacağımıza dair kararımız, kamuoyu ile paylaşmaktayız,” dendi.
Açıklama “Bu süreçte partimizde devam eden istifalar ve hafta sonu yapılacak kurultayda, üzerinde ittifakla mutabık kaldığımız Genel Başkan adayıyla seçim yarışına girmenin bu aşamada Partimizdeki kan kaybının artarak devam edeceğine dair endişelerimizi artırmıştır” ifadeleriyle paylaşıldı.

Parti içindeki istifalar

25 Ekim 2017’de 200 kişilik bir kurucu kadro ile kurulan İYİ Parti’de zaman içinde kurmay kadrodan istifalar olmuştu. Seçim sonrasında istifalar devam etti, kurultaya kadar da bu sayının artacağı düşünülüyor.

Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde Millet İttifakı’nın aday belirleme sürecini eleştiren ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ‘dayatma’ olarak niteleyen İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu partiden istifa etmişti. Medyascope’a konuşan Ağıralioğlu, “Bir merkez inşa edeceğiz. Bir beraberlik zemini inşa edeceğiz. İYİ Parti’de bu üçüncü yol başarılamadı” demişti.

Ağıralioğlu’nun ardından İYİ Parti’nin kurucularından Dr. Taylan Yıldız da partiden istifa ettiğini açıkladı. Yıldız, “Sebebi kişisel değil, sistemsel. Benim başka bir meselem var: Ankara’nın gençleri duymaması meselesi” dedi.

İYİ Parti STK’lardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Av. Murat Keçeciler, bir basin açıklamasıyla partiden istifa ettiğini duyurdu.
Keçeciler, “Seçimler kaybedildiğine göre İYİ Parti tarih oldu. ‘Kaybedilecek bir kavganın sebebi biz olmayalım’ dedik. İstifa ediyorum,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Makam araçlarından yönetici maaşlarına dek: kamuda israfa tırpan

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 13 Mayıs’ta yaptıkları ortak…

7 dakika ago

Türkiye Maarif Modeli yerine Milli Eğitim Bakanlığı tartışılmalı

Sosyologlar arasında çok tanınmış bir bilim insanı olan Daniel Lerner’ın (1918-1980) The Passing of the…

4 saat ago

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

17 saat ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

22 saat ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

1 gün ago

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

2 gün ago