Siyaset

Köprüleri yıkan Akşener yeniden İYİ Parti lideri seçildi

İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultayı’nda tek aday olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 1151 delegenin 1127’sinin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi.

İYİ Parti’nin 3. Olağan Kurultayı’nda tek aday olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 1151 delegenin 1127’sinin oyunu alarak yeniden genel başkan seçildi. Parti içi muhalefete ve seçim sonrası eleştirilere sert yanıt veren Akşener, Millet İttifakı sürecini de “pişmanlık” olarak tanımladı.

28 Mayıs seçimlerinin ardından suskunluğunu koruyan Meral Akşener’in seçim süreci ve sonuçları ile ilgili değerlendirmesini de bu kongrede yapması bekleniyordu.

24 Haziran’da Ankara ATA Congresium Merkezi’nde düzenlenen kurultayda kürsüye çıkan Meral Akşener çok sert bir açıklama yaparak hem parti içi muhalefete hem de Millet İttifakı içerisindeki tartışmalara cevap verdi.

Parti içi muhalefetin bir aday çıkarmadığı kongrede Meral Akşener yeniden Genel Başkan seçildi.

Oktay Vural yeni kadroda

Kongrede daha sonra 50 üyeden oluşan Genel İdare Kurulu (GİK) seçildi.

Akşener’in İYİ Parti’yi yerel seçimlere kendi logosu ile taşıyacağı, Millet İttifakı ile veya CHP ile ortaklık kurmayacağı konuşuluyordu.

Yerel seçimler öncesinde partinin GİK ve MDK’sında köklü değişiklikler olacağı ve Başkanlık Divanı’nda yeni isimlere yer vereceği belirtiliyodu.

Kongre’de GİK Blok listede Eski MHP Grup Başkanı Oktay Vural’ın da bulunuyordu. Vural, asıl listede de yer bularak İYİ Parti’nin GİK’inde yer aldı.

Yeni GİK şöyle oluştu: Uğur Poyraz, Ümit Dikbayır, Bahadır Erdem, Metin Ergün, Bilge Yılmaz, Ümit Özlale, Mehmet Tolga Akalın, Sevinç Atabay, Ayfer Yılmaz, Ünzile Yüksel, Burak Akburak, Kürşat Zorlu, Ayyüce Türkeş, Ömer Karakaş, Turhan Çömez, Buğra Kavuncu, Selcen Hamşıoğlu, Dursun Çolak, Naci Cinisli, Taha Orhun Ertürkmen, Şükrü Kuleyin, Cumali Durmuş, Şükriye Sevinç Çağlayan, Mehmet Aslan, Cem Özdemir, Hayrettin Nuhoğlu, Ayşe Sucu, Hüseyin Özlük, Mustafa Veysel Güldoğan, Berna Sukas, Oktay Vural, Rıdvan Yalçın, Ali Demir, Ahmet Zeki Üçok, Alparslan Yüce, Taner Demirel, Birol Aydemir, Türker Yörüköüoğlu, Sedat Aksakallıi Ece Güner, Yetkin Öztürk, Ali Gökdemir, Erol Karapınar, İmren Tüfekçi, Orkun Kamber, Ayşen Kurt, Emin Yetim, Raşit Emir Süer, İrem Yaman, Fatih Koca

İyi Parti TBMM Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu divan başkanlığına, Genel Sekreter Uğur Poyraz ve Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Kadriye Ünler de başkan yardımcılığına seçildi.

Akşener: “Kuyruk siyaseti”

2018 erken seçimleri sırasında henüz yeni kurulduğu için seçimlere katılma hakkı bulunmayan İYİ Parti, Cumhuriyet Halk Partisi’nden 15 milletvekili isteyerek grup oluşturmuş, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülük ettiği bu dayanışma ile seçimlere girme hakkı kazanmıştı.

Bu yardımlaşma daha sonra Millet İttifakı’nın kurulmasına sebep olmuş, 2019 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara’da seçimlerin kazanılmasında da büyük payı olduğu değerlendirmeleri yapılmıştı.

Millet İttifakı’nın 6’lı masaya dönüşmesi ile birlikte 2023 seçimleri süresinde de partiler bir arada çalıştı ancak seçimde hem cumhurbaşkanlığı adaylığı hem de iç tartışmalar Meral Akşener’in masaya rest çekmesine sebep olacak bir noktaya gelmişti.

Akşener, kongrede yaptığı konuşmada, Millet İttifakı koalisyonunu başlatan CHP’den 15 milletvekili istemesini “hayatının en büyük pişmanlığı” olarak tanımladı.

Akşener, “O gün bugün 15 milletvekilinin bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin’in diyetine döndü bu iş” dedi. İYİ Parti lideri, bu hareketinin “kuyruk siyasetine” dönüştüğünü, utandığını ve o seçimlerde “savaşmaları” gerektiğini söyledi.

Akşener, CHP ile birlikte ittifak olarak girdiği; İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok büyükşehirlerin kazanıldığı 2019 yerel seçimlerine yönelik de, “Beni en çok etkileyen, en çok üzen ‘HDP kazandırdı’ denmesi oldu” ifadesini kullandı.

Parti içi muhalefete sert çıktı

Yaklaşık 200 kişilik bir kurucu kadro ile 2017 yılında siyasi hayatına başlayan İYİ Parti’de 6 yıllık süreçte kurucu kadrodan bir çok istifa yaşandı.

Ümit Özdağ yeni bir parti kurarken, 2023 seçimleri sürecinde de parti içi tartışmalar dinmedi.

6’lı Masa toplantıları sürecinde ve Kılıçdaroğlu’nun İttifakın ortak cumhurbaşkanı belirlenmesi sürecinde tartışmalar alevlendi ve yönetime karşı muhalif platform oluşturuldu.

14 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı’nın meclis çoğunluğunu yeniden Cumhur İttifakı’na bırakması ve 28 Mayıs seçimlerinde Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından muhalefet kanadının eleştirileri yükseldi. Parti içinden istifalar arttı.

Akşener, seçimden bu yana bu tartışmalarla ilgili de suskunluğunu koruyor, parti içinde toplantılar gerçekleştiriyordu.

Kongrede sert çıkışan Akşener, “bugün hesaplaşıyoruz, hesap veriyorum, hesap soracağım,” diyerek, “Artık bu partide şımarıklık bitmiştir, hadsizlik saygısızlık bitmiştir, herkes haddini bilecek” dedi.

Milletvekilliği listeleri tartışmalarında, parti kurmaylarının oluşturulmasında sürekli eleştiriyle karşılaştığını belirten Akşener, yanındaki torbayı kaldırarak:

“Ayıp be! Kura mı çekeyim ben! Milletvekillerini kura ile mi belirleyeyim! GİK’i kura ile mi belirleyeyim! Saygısızlar, ne istiyorsunuz! Hesabımızı bugün ortaya koyduk, yarın göreceğiz. Bundan sonra partimize saygısızlık eden, zarar vermeye kalkışan herkes hakkında bizzat gereğini ben yapacağım ben,” diyen Akşener, “Birinci önceliğimiz partimize aidiyettir. Bunu hissetmeyenler, kapı orada,” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 saat ago

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

22 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

24 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago