Ekonomi

TÜİK beklenen enflasyonu açıkladı, memur zamları belli oldu

TÜİK, Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası beklenen enflasyonu açıkladı: TÜFE’de yıllık artış yüzde 38, ÜFE’de yıllık artış yüzde 40 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararından sonra beklenen enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyonla beraber memur zamları da belli oldu.

TÜİK hesaplamalarına göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 38,21, aylık yüzde 3,92 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 40,42, aylık yüzde 6,50 arttı.

TÜFE’deki değişim 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olarak gerçekleşti.

Bağımsız araştırmacılardan oluşan ENAG ise Tüketici Fiyat Endeksi’nin (E-TÜFE) Haziran ayında yüzde 8.54 arttığını, E-TÜFE’nin son 12 aylık artışının ise yüzde 108.58 olarak gerçekleştiğini belirtmişti.

Üretici Enflasyonu yüzde 40

Yİ-ÜFE  2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 6,50, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 14,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,42 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 86,59 artış gösterdi.

TÜFE yıllık değişim oranları yüzde, Haziran 2023

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 14,76 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 67,22 ile lokanta ve oteller oldu.

 

Yİ-ÜFE yıllık değişim oranı yüzde olarak, Haziran 2023

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 53,61, imalatta yüzde 42,09, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 3,29 ve su temininde yüzde 59,68 artış olarak gerçekleşti.

Memurların alacağı zam belli oldu

TÜİK’in enflasyon artış hesaplamalarını yayınlamasıyla gözler memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamma çevrilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada memur ve emekli maaşlarının Haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla belirleneceğini belirtmişti.

Buna göre altı aylık enflasyon oranına göre memurların alacağı zam yüzde 17,77, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam ise yüzde 19,77 oldu.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler konu ile ilgili yaptığı açıklamada en düşük memur aylığının 22 bin liraya çıkarılmasını içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundulkarını belirtti.

Güler, “Tüm kamu görevlilerinin yılık ücretlerinde enflasyon farkı dahil artışa ilave olarak seyyanen net 8077 liralık artışı öngörüyoruz,” dedi.

Güler, “En düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya çıkarılacaktır. Temmuz artış oranı bu şekliyle birlikte yüzde 86’yı bulmaktadır. Kümülatif artış ise yüzde 142 artışı sağlamış olacağız. Ortalama memur maaşı 25 bin 15 liraya çıkarılacaktır. Temmuz artış oranı ortalama yüzde 74’e karşılık gelmektedir. Kümülatif oranı yüzde 129 artışı sağlamış olacağız,” ifadelerini kullandı.

Bir önceki asgari ücret tespit komisyonunda asgari ücret 11,402 TL olarak belirlenmişti. Güler, bu yıl asgari ücret destek tutarı 500 liraya çıkartılacağını öngördüklerini aktardı.

Güler, teklifin emekli maaşlarını kapsamadığını, emekli maaşlarını “ileriki dönemde değerlendireceklerini” belirtti.

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

16 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

21 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

23 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

1 gün ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

2 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago