NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya üyeliği için gereken katılım protokolünü meclise sunacağı konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.
Açıklama NATO zirvesi öncesinde 10 Temmuz’da Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Genel Sekreterin katıldığı toplantının ardından geldi.
Toplantı ardından basın açıklaması yapan Stoltenberg, “Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılığı ve savunmasının gereklilikleri göz önünde bulundurularak Türkiye, İsveç’in Katılım Protokolünü TBMM’ye iletecek ve onaylanmasını sağlamak üzere Meclis ile yakın işbirliği içinde çalışacaktır,” ifadelerini kullandı.
Genel Sekreter, İsveç ve Türkiye’nin yeni bir ikili Güvenlik Mutabakatı konusunda ortaklaştığını belirterek, “NATO da bu alandaki çalışmalarını önemli ölçüde hızlandıracak ve NATO’da ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörlüğü makamının” kurulacağını söyledi.
Stoltenberg, AB üyesi olarak İsveç’in, Türkiye’nin AB sürecini, vize serbestisini ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi çabalarını destekleyeceğini söyledi.
Erdoğan ve Kristersson’un görüşmesi sonrasında Genel Sekreterlik tarafından yayımlanan bildiri şöyle:
İsveç ve Finlandiya Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuş, ancak Türkiye’nin vetosu ile karşılaşmıştı. Diplomatik temasların ardından 2022’de Madrid NATO Zirvesi’nde üç ülke Ortak Mutabakat Metni’ne imza attı ve Daimi Ortak Mekanizma toplantıları başlatıldı. Ankara’nın özellikle terörle mücadele ve silah ambargosunun kaldırılması gibi taleplerini ilettiği müzakere sürecinin ardından Finlandiya’ya yönelik veto kaldırıldı. Finlandiya Nisan ayında üye oldu.
Ancak Türkiye İsveç’in üyeliği için “somut adım” beklentisini dillendirerek vetosunu sürdürmeye devam etti. İsveç’te gerçekleştirilen Kuran yakma eylemleri ise iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine sebep oldu.
NATO ve ABD başta olmak üzere üye ülkeler 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta gerçekleştirilecek olan NATO zirvesinde İsveç’in üyeliğinin tamamlanması için Erdoğan’a baskısını arttırmıştı.
Artan diplomasi trafiğinin ardınan Erdoğan Vilnius’a hareket etmeden önce 10 Temmuz’da İsveç üyeliğinin onaylanması için AB müzakere sürecine işaret etmiş bu açıklaması, Ankara’nın vetosunu kaldırmayacağı yönünde yorumlara neden olmuştu.
Bir ülkenin NATO’ya üye olması için tüm üye ülkelerin onayını alması gerekiyor. Bu sebeple Türkiye ile birlikte vetosunu koruyan Macaristan’ın da onay vermesi gerekiyor. Görüşmelerden önce Macaristan Türkiye’nin kararına göre hareket edeceğini belirtmiş, bir onay gelmesi halinde yeşil ışık yakacağını belirtmişti.
İçişleri Bakanlığı'nın tartışmalı bir kararla Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum ataması,…
Kendimden korkuyorum artık. Bıkkınlık gelip Stockholm Sendromuna yenik düşmekten, sahte mutluluk yaşayıp adalet mücadelesini bırakmaktan…
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında…
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün 22 Kasım'da Ankara’da yargılanmaya başlaması Türkiye’de siyaset üzerindeki…
Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…