Ekonomi

Suudi Arabistan Türkiye’den SİHA ve İHA alacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Temmuz’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü. Heyetler arası görüşmenin ardından iki ülke arasında beş ayrı anlaşma imzalandı. Bunların arasında Baykar ile imzalanan İHA ve SİHA alımı ile ilgili anlaşma da bulunuyor. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dış kaynak arayışıyla başlattığı Körfez turunun ilk ayağı olan Suudi Arabistan’da Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü. Heyetler arası görüşmelerin ardından İHA ve SİHA satışı, enerji, yatırım ve iletişim gibi alanları da içeren beş ayrı anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Temmuz’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü.

Görüşmelerin ardından resmi bir açıklama yapılmazken Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid Bin Salman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Baykar’dan İHA ve SİHA alınması için iki anlaşma imzalandığını, iki ülke arasında savunma işbirliği planının imzalandığını açıkladı.

Açıklamada bakan, “Krallığın silahlı kuvvetlerinin gücünü arttırmak, savunmayı ve üretim kapasitesini kuvvetlendirmek için anlaştık,” dedi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar şöyle:

  • İki ülke arasında doğrudan yatırımın teşvik edilmesi alanında işbirliğine ilişkin,
  • İletişim Başkanlığı ile Suudi Arabistan Enformasyon Bakanlığı arasında iletişim alanında işbirliğine ilişkin,
  • Enerji Bakanlıkları arasında enerji alanında mutabakat zaptları;
  • Milli Savunma Bakanlıkları arasında işbirliğine ilişkin uygulama planı,
  • Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar Arasında İşbirliği sözleşmesi

Ankara, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bağlarını onarmak için 2021’de diplomatik bir çaba başlatmıştı. 2021’den bu yana Körfez’den gelen yatırım ve finansmanın, döviz rezervleri üzerindeki baskının hafifletilmesinde yardımcı olduğu yorumları yapılıyordu.

Erkan ve Şimşek de katılacak

Erdoğan Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Katar ve Birleşik Arap Emirliklerine gidecek. Burada beraberindeki heyete, G20 toplantısı sebebiyle Hindistan’da bulunan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katılacak.

Erkan ve Şimşek’in G-20 görüşmeleri sırasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile fotoğrafları basına yansıdı.

Erkan ve Şimşek’in G-20 toplantısının ardından Yellen ile görüşeceği iddia ediliyordu. Reuters haber ajansına göre ikili ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Singapur Maliye Bakanı ile de görüşecek.

Gaye Erkan daha sonra Ankara’da yapılacak Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısına katılmak üzere Körfez turundan ayrılacak.

PPK’nın 20 Temmuz’da yeni faiz kararını açıklaması bekleniyor. Kurul bir önceki toplantısında politika faizini yüzde 8,5’dan yüzde 15’e yükseltmişti. PPK, yaptığı açıklamada politikanın devam edeceğini belirtmişti. Bu sebeple kurulun faizi yükseltmesi bekleniyor.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail yalnızlaşıyor. Trump, Erdoğan dahil Müslüman liderlerle buluşuyor

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın 23 Eylül’de (bugün) Birleşmiş Milletler Genel…

1 saat ago

Filistin BM’de Kazanıyor Ama İsrail Son Karış Toprağına da Göz Dikti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yıllık toplantılarına 21 Eylül’de başlarken 4 devlet daha Filistin devletini tanıdı:…

1 gün ago

Erdoğan, Trump’a Eli Boş Gitmiyor: ABD ürünlerine Ek Vergiyi Kaldırdı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla 22 Eylül 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararl göre 2018 yılından…

1 gün ago

CHP mecburiyetten güven tazeledi: Özel oy birliğiyle yeniden seçildi

Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) 21 Eylül Olağanüstü Kurultayında, kullanılan 917 oydan geçerli 835’inin tümünü alan…

2 gün ago

Erdoğan: ABD’yle alışveriş olacaksa, oğluyla değil Trump’la yaparız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın oğlu ile İstanbul’da görüştüğü…

2 gün ago

NATO Türkiye’yi ne kadar korur? Babacan herkesin aklındakini soruyor

Türkiye bir saldırıya uğrarsa NATO Türkiye’yi ne kadar korur? Soruyu daha da açık, daha dar…

2 gün ago