Ekonomi

Suudi Arabistan Türkiye’den SİHA ve İHA alacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Temmuz’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü. Heyetler arası görüşmenin ardından iki ülke arasında beş ayrı anlaşma imzalandı. Bunların arasında Baykar ile imzalanan İHA ve SİHA alımı ile ilgili anlaşma da bulunuyor. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dış kaynak arayışıyla başlattığı Körfez turunun ilk ayağı olan Suudi Arabistan’da Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü. Heyetler arası görüşmelerin ardından İHA ve SİHA satışı, enerji, yatırım ve iletişim gibi alanları da içeren beş ayrı anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Temmuz’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile görüştü.

Görüşmelerin ardından resmi bir açıklama yapılmazken Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid Bin Salman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Baykar’dan İHA ve SİHA alınması için iki anlaşma imzalandığını, iki ülke arasında savunma işbirliği planının imzalandığını açıkladı.

Açıklamada bakan, “Krallığın silahlı kuvvetlerinin gücünü arttırmak, savunmayı ve üretim kapasitesini kuvvetlendirmek için anlaştık,” dedi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar şöyle:

  • İki ülke arasında doğrudan yatırımın teşvik edilmesi alanında işbirliğine ilişkin,
  • İletişim Başkanlığı ile Suudi Arabistan Enformasyon Bakanlığı arasında iletişim alanında işbirliğine ilişkin,
  • Enerji Bakanlıkları arasında enerji alanında mutabakat zaptları;
  • Milli Savunma Bakanlıkları arasında işbirliğine ilişkin uygulama planı,
  • Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Baykar Arasında İşbirliği sözleşmesi

Ankara, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bağlarını onarmak için 2021’de diplomatik bir çaba başlatmıştı. 2021’den bu yana Körfez’den gelen yatırım ve finansmanın, döviz rezervleri üzerindeki baskının hafifletilmesinde yardımcı olduğu yorumları yapılıyordu.

Erkan ve Şimşek de katılacak

Erdoğan Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Katar ve Birleşik Arap Emirliklerine gidecek. Burada beraberindeki heyete, G20 toplantısı sebebiyle Hindistan’da bulunan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katılacak.

Erkan ve Şimşek’in G-20 görüşmeleri sırasında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile fotoğrafları basına yansıdı.

Erkan ve Şimşek’in G-20 toplantısının ardından Yellen ile görüşeceği iddia ediliyordu. Reuters haber ajansına göre ikili ayrıca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Singapur Maliye Bakanı ile de görüşecek.

Gaye Erkan daha sonra Ankara’da yapılacak Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu toplantısına katılmak üzere Körfez turundan ayrılacak.

PPK’nın 20 Temmuz’da yeni faiz kararını açıklaması bekleniyor. Kurul bir önceki toplantısında politika faizini yüzde 8,5’dan yüzde 15’e yükseltmişti. PPK, yaptığı açıklamada politikanın devam edeceğini belirtmişti. Bu sebeple kurulun faizi yükseltmesi bekleniyor.

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetini sordu: o iki isim kim?

Sinan Ateş cinayeti davası siyasetin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP…

22 dakika ago

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

7 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

1 gün ago