Siyaset

Körfez ülkeleri de Türkiye’ye muhtaç

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BAE Devlet Başkanı Al Nahyan BAE’de düzenlenecek 28. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı “COP28” için hazırlanan bilekliği takarak birlikte poz verdi. Türkiye BAE’ye elektrikli otomobil TOGG hediye etti. “Suudi Arabistan ve BAE ekonomilerini petrole bağımlılıktan kurtarmaya çalışıyor. Körfez ülkelerinin Avrupa’ya açılması için en güvenli hat Türkiye.” (Murat Kula – Anadolu Ajansı )

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraberindeki heyet ile birlikte çıktığı Körfez gezisi derinleşen ekonomik kriz için bir çıkış olarak değerlendirilse de yazarlar, Körfez ekonomilerinin de Türkiye’ye ihtiyacı olduğu kanaatinde.

Evrensel Gazetesi yazarı gazeteci Hediye Levent, Erdoğan’ın gezisini değerlendirdiği yazısında Körfez ülkelerinin ekonomilerini petrole bağımlılıktan kurtarmaya çalıştığını, bunun için en güvenli hattın da Türkiye olduğunu yazdı.

Suudi Arabistan ve BAE’nin öncelikle Varlık Fonu bünyesindeki kuruluşlarla ilgilendiğini, sağlık, ulaşım medya gibi sektörleri de incelediğini belirten Levent, çoğunlukla yapılan yorumların aksine bu ülkelerin “Türk lirasının dolar karşısında durulmasını, piyasaların sakinleşmesini ve yeni ekonomi politikasının belirginleşmesini istediği” yorumunda bulundu.

Levent, “Elbette burada devlet destekli Varlık Fonu bünyesindeki kuruluşları hariç tutmak gerekiyor ki, onların birkaçının satışı memleketi içinde bulunduğu krizden çıkarmaya yetmez gibi görünüyor. Zaten Türkiye’ye tek seferlik satışlar değil istihdam da yaratacak uzun vadeli yatırımlar gerekiyor. Ayrıca Körfez ülkeleri, Mısır gibi bölge ülkeleri dahil karşılıksız para vermeyeceklerini söylüyorlar,” ifadelerini kullandı.

Körfez ülkeleri de Türkiye’ye muhtaç

Gazeteci Hediye Levent, yazısında Türkiye’nin ekonomik beklentilerle gerçekleştirdiği bu temasların “bir de öteki yüzü” olduğunu, Suudi Arabistan ve BAE’nin de Türkiye’ye muhtaç olduğunu yazdı.

Levent şöyle yazdı:

“Suudi Arabistan ve BAE ekonomilerini petrole bağımlılıktan kurtarmaya çalışıyor. Bu çerçevede Suudi Arabistan’ın 2030, BAE’nin 2025 vizyonları büyük bütçeli projelerle devam ediyor. İki ülkenin de hedefi farklı ekonomi kalemlerinde bölge merkezi olmak, Çin’den Avrupa’ya bütün dünyaya kara, hava ve deniz yoluyla bağlanmak, kültür ve turizm gelirlerini artırmak. Körfez ülkelerinin Avrupa’ya açılması için en güvenli hat Türkiye.

Velhasıl Körfez ülkeleri çok değişti. Özellikle Suudi Arabistan’ın hızlı dönüşümünün yakından izlenmesi gerekiyor. Zaten bölgenin siyasi lideri pozisyonunu iyice güçlendiren Suudi Arabistan’ın yanı sıra BAE ellerindeki parayı nereye harcayacaklarını hesaplayarak hareket ediyorlar.

Türkiye açısından Körfez’de birçok imkan ve ekonomiyi rahatlatabilecek fırsat var. Ancak bu fırsatları devlet mi değerlendirecek yoksa özel şirketler mi? Süreçler şeffaf yürütülecek mi? En önemlisi de art arda imzalanan anlaşmalar pratikte uygulanacak mı? Süreçlerin yürütülmesi aşamasında istikrar ve şeffaflık ve elbette kamu yararı gözetilmediği sürece kalabalık heyetlerle çıkarmalar yapmanın pek bir anlamı kalmıyor.”

Yazının tamamı için Evrensel Gazetesi’ndeki köşe yazısı

YetkinReport

Recent Posts

Özel: “Tüm ilişki ağları ortaya çıkmadan Soma’ya adalet gelmez”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Manisa'nın Soma ilçesindeki Eynez Ocağı'nda 13 Mayıs…

1 saat ago

Makam araçlarından yönetici maaşlarına dek: Kamuda israfa tırpan

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 13 Mayıs’ta yaptıkları ortak…

3 saat ago

Türkiye Maarif Modeli yerine Milli Eğitim Bakanlığı tartışılmalı

Sosyologlar arasında çok tanınmış bir bilim insanı olan Daniel Lerner’ın (1918-1980) The Passing of the…

7 saat ago

Hamas lideri Haniye’den MİT Başkanı Kalın’a: top İsrail’in sahasında

Hamas siyasi lideri İsmail Haniye’nin 12 Mayıs’ta Katar’ın Başkenti Doha’da MİT Başkanı İbrahim Kalın ile…

20 saat ago

Erdoğan-Miçotakis: aman bir tatsızlık çıkmasın da…

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 13 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuğu olarak Ankara’da ağırlanmasından beklenen en…

1 gün ago

Araştırma: Kürt seçmen Demirtaş etrafında birleşiyor

Rawest Araştırma’nın “Kürt Meselesi, Kürt Siyaseti ve Demirtaş” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre Kürtler 31 Mart…

1 gün ago