Ekonomi

Yüzde 17,5 faiz piyasa beklentilerinin altında kaldı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e çıkarması piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Temmuz toplantısında politika faizini yüzde 15’ten yüzde 17,5’e çıkardı. PPK’nın açıklamasında kararın bir yandan artan vergilerin fiyatlama davranışlarındaki bozulmaya bağlı olarak enflasyon oranına olumsuz etkisi diğer yandan turizm gelirleri, dış yatırımcılar, dış finansman ve döviz rezervlerindeki olumlu gelişmelere göre alındığı yazıldı.
Açıklamada yüzde 17,5 politika faizi kararında yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşmanın da esas alındığı vurgulandı. PPK bir önceki, faizi tyüzde 8,5’ten 15’e çıkardığı 22 Hazirandaki toplantısı ardından yayınlanan gerekçeli kararında  2018’den bu yana gündemde olan yüzde 5 enflasyon hedefinin “gerçekleştirilmekten çok uzak” olduğunu kabul etmişti.
Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın başkanlık ettiği bu ikinci toplantısında politika faizinin yüzde 17,5 olarak belirlenmesi piyasa beklentilerinin altında kaldı. Merkez Bankası’nın 14 Temmuz’da yayınlanan Piyasa Katılımcıları anketinde faiz beklenti ortalaması yüzde 19,17 olarak saptanmıştı.

Yüzde 17,5 için ne dediler?

İktisatçılar ve piyasa oyuncuları da Merkez Bankasının politika faizini yüzde 17,5 olarak belirlemesine olumsuz tepkiler verdi. Eleştiriler arasında henüz yeni bir enflasyon hedefi açıklanmadan, faizin neye göre yüzde 2,5 puan yükseltildiği geliyor.
Mahfi Eğilmez, Twitter hesabında “Yapısal reformların yapılmadığı, hiçbir ekonomik programın açıklanmadığı bir ortamda kerhen artırılan faizle bir yere varmak mümkün değil” dedi.
Türkiye’ye yönelik yatırım fonlarını yöneten oyunculardan Wolfgang Piccoli de Twitter hesabında şu yorumu yaptı:
• “Sadece akaryakıt zamlarının önümüzdeki 2-3 ayda faize 200 baz puan eekleyecekken 250 baz puan artış… Ortodoksluğa dönüş için büyük dayanak gerçekten. (..) Şaka mı yapıyorsunuz? Ama [BAE ile imzalanan yatırım anlaşmasını kast ederek] 50,7 milyarlık pakete bakalım biz.”
Enflasyon oranının yüzde 60’a koşarken faizin yüzde 17,5 yapılmasını eleştiren Uğur Gürses ise Twitter hesabında “Faiz kararından piyasa bozulmadı görüntüsünü yutturmak için gümbür gümbür döviz satılıyor. “Eski hamam eski tas” diye yazdı.

YetkinReport

Recent Posts

Özel, Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetini sordu: o iki isim kim?

Sinan Ateş cinayeti davası siyasetin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin CHP…

3 saat ago

Şimşek fiili başbakan gibi: dış politikadan iç güvenliğe kadar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i hedefe koymak gibi bir niyetim yok. Onu zaten AK…

9 saat ago

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

1 gün ago

Kastamonu’nun derdi ne?

Behlül Özkan - Evren Balta 31 Mart seçimleri bitmiş, sonuçlar açıklanmış ve artık yeni bir…

1 gün ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

1 gün ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

2 gün ago