Ekonomi

Şimşek: Türkiye gri listeden çıkmak için adımlar atıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF raporunda Türkiye’nin derecesinin yükseldiğini, ülkeyi gri listeden çıkarmak için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) bağlı Mali Eylem Gücü (FATF) 20 Temmuz’da yayınladığı devam raporunda Türkiye’nin kara para aklama, terörün finansmanı ve yayılmasının finansmanıyla mücadelesindeki eksikliklerini “iyileştirme yönünde olumlu adımlar attığını” belirterek ülkeyi yeniden derecelendirdi.

Yayınlanan raporda, “Türkiye, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejimini iyileştirme yönünde olumlu adımlar atmıştır,” diyerek Türkiye’ye sunulan oniki tavsiyede derecesinin yükseltildiği belirtildi.

“Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye, uyuşturucu kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti ve akaryakıt kaçakçılığından kaynaklanan en büyük kara para aklama riskleriyle karşı karşıyadır. Ülke ayrıca hem ulusal hem de uluslararası tehditlerden kaynaklanan önemli terör finansmanı riskleriyle karşı karşıyadır” ifadelerine yer veren raporda, Türkiye ile ilgili halen aktif 40 tavsiye maddesi bulunuyor.

Bu maddeler uyumlu, büyük ölçüde uyumlu, kısmen uyumlu, uyumlu değil olarak derecelendiriliyor. Yeni rapor ile Türkiye’nin 40 tavsiye maddesinde 15’i uyumlu olarak, 24’ü büyük ölçüde uyumlu olarak kaydedildi.

Raporda “yeni teknolojiler” başlığı olan 15. tavsiye maddesinde, Türkiye’nin finansal kuruluşlarının faaliyetleri ve risk değerlendirmeleri ile ilgili düzenlemeler konusunda eksikliklerinin giderilmediği, Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcılarının (VASPs) yüksek riskli olduğu belirtilerek bu tavsiye “kısmen” olarak değerlendirildi.

FATF 2021 yılında Türkiye’nin kara para aklama ve terörizm finansmanı ile mücadelesinde eksiklikler olduğunu belirterek ülkeyi gri listeye almıştı.

Bu liste, kara listeden farklı olarak, verilen tavsiye alanlarında eksiklikleri olan ancak bunlar için FATF ile aktif çalışma içinde olan ve gözlem altında olan ülkeler için kullanılıyor. Bu listelerde olan ülkelerin uluslararası krediye ulaşımları da buna göre zorlaşıyor.

Şimşek: Türkiye 40 tavsiyeden 39’una uyumlu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF tarafından yayınlanan raporu değerlendirerek, Türkiye’nin yalnızca bir maddenin kısmen uyumlu olarak değerlendirildiğini bu durumun “kara para aklama ile terörizmin finansmanı ile mücadeleye verilen önemin açık bir tezahürü,” olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Şimşek, “Ülkemiz bu kapsamdaki çalışmalarını artırarak devam ettirmeye kararlıdır. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkartmaya kararlıyız,” ifadelerini kullandı.

Şimşek, ‘Türkiye, terörün finansmanı ve kara parayla mücadelede yürüttüğü çalışmalarla gri listeden çıkmak için önemli adımlar atıyor. Yasal düzenlemelerde uyum, FATF tarafından teyit edildi. Şimdi etkin uygulama zamanı.’ ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

14 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

19 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

21 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

22 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

2 gün ago