Siyaset

Muhalefette sular durulmuyor: ittifak ve senaryolar

Muhalefette seçim sonrası başlayan iç çalkantılar yerel seçimlerin yaklaşmasıyla seçim stratetejileri ve ittifak söylentileri ile tırmanıyor.

Mayıs seçimlerinin kaybedilmesinin ardından iç çatışmalarla boğuşan muhalefet kanadının yerel seçimler için ne tür stratejiler belirleyeceği hem CHP hem de İYİ Parti’de tartışmaları körükledi.

İYİ Parti’de yerel seçimler için AK Parti ve MHP ile ittifak yapılabileceği olasılığı değerlendirilirken; CHP içindeki “değişim” tartışmalarında ön plana çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun liderlik adaylığı ile belediye başkanlığı adaylığı tartışma yaratmayı sürdürüyor.

İYİ Parti, AKP ile ittifak yapacak mı?

Seçimlerin ardından İYİ Parti lideri Meral Akşener ve İYİ Parti kanadından CHP’ye yöneltilen eleştiriler Millet İttifakı’nın yerel seçimlerde devam etmeyeceği yorumlarına sebep olmuş, İYİ Parti’nin yerel seçimlerde AK Parti ve MHP ile ittifaka girebileceği yorumları yapılmaya başlamıştı.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun “AKP ve MHP ile ittifak yapılabilir” açıklamasının ardından bu iddialar körüklenirken, İYİ Part Sözcüsü Kürşad Zorlu Hatipoğlu’nun açıklamalarının partinin “kurumsal kimliğini temsil etmediğini” belirterek iddiaları yalanladı.

Tüm Emekliler Derneği Genel Merkezi’ni ziyareti sonrasında basin toplantısı düzenleyen Zorlu, “ortaya konulan bu görüş, vekilimizin kendisine aittir. Bu görüş partimizin kurumsal kimliğini temsil etmemektedir” dedi.

“AK Parti ile ittifak tabanda karşılık bulmadı”

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre bu tartışmalar İYİ Parti’de bölünmeye sebep oldu. Görgülü’ye konuşan İYİ Partili bir yetkili, AK Parti ile ittifak çağrısının “bir süredir İYİ Partililerce dillendirildiğini ancak tabanda karşılık bulmadığını” ifade etti.

Görgülü’nün haberine göre “İYİ Parti’de AKP ile ittifak, CHP ile ittifak ve Müstakil Yol olmak üzere üç seçenekli bir yol haritası gündeme geldi.” AKP ile işbirliği söyleminin tabanda karşılık bulmadığını gören İYİ Partili yetkililer CHP ile ittifak konusunda da partililerin halen endişeleri olduğunu dile getirdi.

CHP’nin kongre süreçlerindeki belirsizliğin “büyük bir sorun” olduğunu belirten yetkili, “her durumda biz öncelikli olarak yerel seçimde tek başımıza hareket etmek istiyoruz. Fakat, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere il ve ilçelerde ittifaksız kazanmak zor gözüküyor. Partililerimiz de bunu zaman zaman bize söylüyor” dedi.

CHP’de değişim çağrısı yerel seçime sıçradı

CHP’de ise seçimlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çağrısıyla başlayan değişim hareketi iç tartışma yaratmayı sürdürüyor.

Kongre sürecine giren parti içinde hem delege seçimleri hem de genel başkan adaylık tartışmaları yerel seçim stratejileri ile ilgili de soru işareti yaratıyor.

Özellikle Ekrem İmamoğlu’nun genel başkanlık için aday olabileceği iddiaları, İstanbul için yerel seçimlerde adaylık tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Erdoğan-Gül modeli

Erdoğan-Gül modeli olarak da ifade edilen formülde, Ekrem İmamoğlu’nun İBB Başkanlığı için aday olacağı, CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in Genel Başkan olacağı, yerel seçimden sonra ise İmamoğlu’nun partinin başına geçerek Cumhurbaşkanlığı için aday olacağı sıklıkla dile getiriliyordu.

Halk TV’de katıldığı programda açıklama yapan Özgür Özel bu iddiaları reddetti.

Özel, “Demokrasi böyle bir şey değil. Seçmen oyunu İstanbul Belediye Başkanı için veriyor. O seçilecek, seçildikten sonra bu görevi birine bırakacak, o başka bir mecraya yelken açacak. Böyle bir şey yok,” ifadelerini kullandı.

Özel, “Bu formül bir kere demokratik açıdan seçmene karşı muvazzadır. Bu suçun ne Ekrem Bey ne Özgür Özel ne de herhangi bir CHP’li tarafı olamaz. Bunu Binali Yıldırım denemişti. Meclis Başkanlığını bırakmadan İstanbul adaylığında. O gün ona nasıl karşı çıktıysam, bugün de buna karşı çıkarım,” dedi.

Liderlik için daha önce de “görev verilirse” reddetmeyeceğini belirten Özel, bu söylemini programda da yineledi ve “ben bu partinin yeniden yenilgi yaşamaması için her göreve talibim,” dedi.

İmamoğlu: İstanbul’u kazanacağız

Tartışmalar devam ederken İstanbul’da konuşan İmamoğlu da İstanbul seçimleri için mesaj verdi.

İmamoğlu, “Bundan sonraki İstanbul seçimlerini hem de İstanbul’un ilçe seçimlerini kazanmaya devam edeceğiz. Bununla yetinmeyeceğiz. Ülkemizin makus talihini yenemediğimiz bu seçimde bir sonraki seçimde yenme konusunda da kararlı çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

İmamoğlu, “Umutla ayağa kalkın, yılmak yok. Vatandaşımızla yüzleşeceğiz. Yaptığımız eksikliklerden dolayı onlardan özür dileyeceğiz” ifadesini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

4 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

6 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

1 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

1 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago