Hayat

Boğaziçi Öğrencileri: “Üniversite öğrencisizleştiriliyor”

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin barınma krizinin çözümü için öğrenci kulüplerinin faaliyet gösterdiği odalar zorla tahliye edildi. Kararın barınma krizini çözmeyeceğini belirten öğrenciler, asıl hedefin üniversitedeki öğrenci kültürü olduğunu, öğrencilerin sosyalleştiği güney kampüsün “öğrencisizleştirilmeye” çalışıldığını söyleyerek eylem başlattı. 

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci kulüplerinin bulunduğu odaların boşaltılmasına karşı çıkan üniversite öğrencileri, 18 Ağustos’ta güvenlik kuvvetiyle uzaklaştırıldı.

Okul yönetiminin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle okul içinde bulunan beş yurdun barınma hizmeti veremeyeceğini açıklamasının ardından açıkta kalan bini aşkın öğrenci için öğrenci kulüplerinin bulunduğu odalar tahsis edildi.

Boğaziçi Üniversitesi kulüplerinde çalışma yürüten öğrenciler, barınma krizinin çözülmesi yönetime başka öneriler sunduklarını, kulüplerin taşınmak istendiği alanın ise yetersiz olduğunu belirterek karara karşı çıktı ancak okul yönetimi 18 Ağustos’ta itirazlara rağmen odaları boşaltmaya başladı.

Öğrencilerin karşı koymasının ardından Boğaziçi Üniversitesi özel güvenlik güçleri tarafından Erkek Yurdu’nun altındaki odalar zorla boşaltıldı.

Boğaziçi barınma krizi: 2000 öğrenci açıkta, kulüpler 108 kişi alacak

Üniversite, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle üniversitenin dört yurdunu yıkıp birini güçlendirme çalışmaları yapmak amacıyla boşaltmıştı.

Bunun üzerine yönetim okuldaki kulüplerin kullandığı odaları barınma için tahsis etti. Kulüpler için ise Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) tahliye edildiği binanın bodrum katı gösterildi.

Yönetimin açıklamasına göre 1200, Öğrenci Temsilcileri Kurulu’nun (ÖTK) açıklamasına göre ise 2000’e yakın öğrenci yurtların kapatılması sebebiyle açıkta kaldı.

Açıklama yapan öğrenci temsilcileri, zorla boşaltılan kulüp odalarının yalnızca kişinin yerleşmesini sağlayacağını, bu odaların yurda dönüştürülmesi durumunda öğrencilerin 3 katlı ranzalarda 15 kişilik koğuş tipi odalarda yaşamak durumunda kalacağını belirterek, yönetimin bu kararının barınma krizine bir çözüm sunmadığını belirtti.

Güney Meydan “öğrencisizleştiriliyor”

Öğrenci ve temsilciler, asıl hedefin Boğaziçi Üniversitesindeki öğrenci kültürü olduğu kanaatinde.

Kulüpler için gösterilen mekânın kampüsün ücra bir köşesinde olduğunu söyleyen Boğaziçili öğrenciler, bu mekanın bodrum katında bir depo alanı olduğunu, rutubet ve kötü altyapısı sebebiyle kulüplerin sahip oldukları müzik aleti, dekor kostüm gibi malzemeleri, arşiv ve basılı yayınları için de risk teşkil ettiğini belirtti. Bu mekanın ayrıca olası kaza ve hasarlar için de güvenli olmadığını vurguladı.

Öğrenciler, yaptıkları basın açıklamasında barınma krizinin sona ermesinden sonra eski yerlerine döneceklerine dair bir taahhüt almadıklarını belirterek “okul yönetimi uzun erimli olarak bu binayı fakülteye çevirmek istiyor ve öğrencilerin en fazla sosyalleştikleri Güney Meydan’ı öğrencisizleştirmeye çalışıyor,” dedi.

Öğrenci Kulüpleri, açıklamalarında, “Boğaziçi Üniversitesi’nin zengin kültürünü ve çok yönlü öğrencilik deneyimini korumak amacıyla, yalnızca kulüp odalarımız için değil tüm öğrenciler için adil ve kapsamlı bir çözüm arayışındayız,” dedi.

Öğrenciler, bu odalarının tahliye edilmesinin durdurulması için bir imza kampanyası başlattı.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıkıyor

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

3 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

4 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

5 saat ago

Öğretmenler eğitimde şiddete karşı iş bırakıyor

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 68…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

1 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago