Hayat

Mersin’de nefes kesen kurtarma operasyonu: ABD’li mağaracı çıkarıldı

2 Eylül’de Mersin’deki Morca Mağarası’nın 1200 metre derinliğinde rahatsızlanan ABD’li Bilim İnsanı Mark Dickey 10 günlük uluslararası operasyonun ardından 12 Eylül’de kurtarıldı. (Foto: AA)

Dünyanın en derin mağaralarından biri olarak kabul edilen Morca Mağarası’nın bin 200 metre derinliğinde araştırma yaparken mide kanaması geçen ABD’li bilim insanı Mark Dickey, 9 günlük uluslararası operasyonun ardından kurtarıldı.

12 Eylül’ün ilk saatlerinde mağaradan çıkarılan Dickey UMKE çadırına götürüldü ve ABD’li mağaracıya ilk müdahale burada yapıldı.

Mark Dickey, çıkarıldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada tahliye çalışmalarına katılan ekiplere teşekkür etti:

“Macar ve Türk mağaracıların desteğiyle mağaradan 1000 metrelik inanılmaz bir tırmanış yapıp 1000 metre daha aşağıya inerek hayatımı kurtardılar. Kaynakları onlara ulaştıran da Türk hükümetinin hızlı tepkisi oldu. Ayrıca Macar Mağara Kurtarma Servisi’ne teşekkür etmek istiyorum. İlk ulaştıklarım onlardı. Türk hükümetinin desteğiyle anında karşılık verdiler. Yine 8 saat gibi bir sürede oradaydılar ve ikinci kez hayatımı kurtardılar. Çok çılgın bir maceraydı ama yüzeydeyim, hala hayattayım. Avrupa Mağara Kurtarma Derneği ve çok sayıda organizasyon fark yarattı. Size ne diyeceğimi söylemeliyim; bu çok zor, bu bir ilk.”

Dickey, mağarada hissettiklerini şu ifadelerle anlattı:

“Biraz kan vardı; bakteriyel, enfeksiyon gibi bir şey. Sonra kan kusmaya başlıyorum. Kan kusmaya devam ettim ve sonra bilincimi tutmak zorlaşmaya başladı ve sanki yaşamayacakmışım gibi bir noktaya ulaştım.”

Mağaracı daha sonra için Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

ABD’li mağaracı araştırma ekibi ile mağaraya inmişti

ABD’li bilim insanı Dickey, Anadolu Speoloji Grubu Derneği’nin (ASPEG) organizasyonu ile aralarında 4 ABD’li, 4 Türk, 4 Romanyalı ve 1 Macar vatandaşının da bulunduğu 15 kişilik uluslararası bir ekiple araştırma yapmak için Morca Mağarası’na indi.

Profesyonel mağaracı, 2 Eylül’de 1200 metre derinlikte mide kanaması geçirdi. Ekip arkadaşları yardım istemek için harekete geçti, ancak telefona ancak 3 Eylül’de ulaşabildiler.

Haberin alınmasının ardından bölgeye AFAD ve İçişleri Bakanlığı ile kurtarma ekibi gönderildi. Bu sırada Dickey’in beraberindeki ekip deneyimli mağaracıyı 1040 metre derindeki ana istasyona taşımayı başarmıştı.

Hem mağara dışına hem de mağara içine kamp kuruldu ve sağlık ekipleri ve doktorlar 4 Eylül’de Dickey’e ulaştı. Bilim adamına ilk tıbbi müdahale burada yapıldı.

Dickey’i kurtarma operasyonunda 6 ülkeden 192 kişilik bir ekip 24 saat çalıştı. (Foto: AA)

Uluslararası operasyon

Çıkarma operasyonunun başlaması için deneyimli mağaracının sağlık durumunun iyileşmesi beklendi.

Bu sırada operasyona Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan kurtarma ekipleri katıldı. Tüm dünyanın gözü operasyona kitlendi.

Mağaracının çıkarılması için 6 ülkeden 192 kişilik ekip 24 saat çalıştı. Türkiye’den AFAD, UMKE, jandarma ve acil sağlık görevlileri ekip organizasyonunda görev aldı.

5 Eylül’de kendine gelen Dickey buradan bir video kaydederek hızlı yardım için öncelikle Türk yetkililere teşekkür etti.

Kurtarma operasyonu için mağaraya ara istasyonlar kuruldu. Buralara kamplar yerleştirildi. Tahliye süreci ise ancak 11 Eylül’de başlayabildi.

10 Haber’e Dickey çıkarılırken belli aşamalarda bekletildiğini ve tıbbi yardım aldığını belirten Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, “zor bir mağara olduğu için bazı noktalara hızlı gidilirken bazı noktalarda coğrafi koşullar buna izin vermiyor. Dar kısımlarda çalışmalar yapılıyor, genişletilmeye çalışılıyor,” dedi.

ABD’li mağaracının çıkarılması için bazı yerlere halat döşendi, bazı yerlerde ekip arkadaşlarının yardımı gerekti.

Dickey 3 ana kamp ve 7 aşamadan oluşan bir planla çıkartıldı.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

CHP’ye Çin İşkencesi: Afyon’da İlticacı, Uşak ve Antalya’da İtirafçılar

CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının 7 Mayıs akşamı Balıkesir’de başlayan toplantısına kötü haberler peşpeşe geldi. Önce…

22 saat ago

Türkiye’nin kıtalararası balistik füze ilanı ne anlama geliyor?

İstanbul’da 5 Mayıs’ta başlayan SAHA fuarının en büyük sürprizi kıtalararası balistik füze (ICBM) imalatı aşamasına…

1 gün ago

Veri Merkezleri ve Enerji: Yeni Jeopolitiğin Kalbi

Veri merkezleri uzun yıllar teknoloji yatırımı olarak görüldü. Oysa bugün bu yaklaşım geçerliliğini yitirmiştir. Veri…

2 gün ago

Bahçeli’nin “Öcalan Barış Süreci Koordinatörü olsun” önerisinin perde arkası

MHP lideri Devlet Bahçeli, 5 Mayıs’ta TBMM Grubu’na hitabında, “terörsüz Türkiye” sürecinin ilerlemesi için, DEM’in…

3 gün ago

Türkiye-AB geriliminde Temmuz eşiği. Erdoğan aslında ne dedi, ne yapmalı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın 4 Mayıs’ta Erivan’da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile tarihi Ani Köprüsü’nün…

3 gün ago

ABD-Çin Pazarlığı: Beklentiler Büyük Ama Dağ Fare Doğurabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın 14-15 Mayıs’ta Çin’i ziyaret etmesi bekleniyor ancak ne yazık ki bu…

4 gün ago