Hayat

Mersin’de nefes kesen kurtarma operasyonu: ABD’li mağaracı çıkarıldı

2 Eylül’de Mersin’deki Morca Mağarası’nın 1200 metre derinliğinde rahatsızlanan ABD’li Bilim İnsanı Mark Dickey 10 günlük uluslararası operasyonun ardından 12 Eylül’de kurtarıldı. (Foto: AA)

Dünyanın en derin mağaralarından biri olarak kabul edilen Morca Mağarası’nın bin 200 metre derinliğinde araştırma yaparken mide kanaması geçen ABD’li bilim insanı Mark Dickey, 9 günlük uluslararası operasyonun ardından kurtarıldı.

12 Eylül’ün ilk saatlerinde mağaradan çıkarılan Dickey UMKE çadırına götürüldü ve ABD’li mağaracıya ilk müdahale burada yapıldı.

Mark Dickey, çıkarıldıktan sonra yaptığı ilk açıklamada tahliye çalışmalarına katılan ekiplere teşekkür etti:

“Macar ve Türk mağaracıların desteğiyle mağaradan 1000 metrelik inanılmaz bir tırmanış yapıp 1000 metre daha aşağıya inerek hayatımı kurtardılar. Kaynakları onlara ulaştıran da Türk hükümetinin hızlı tepkisi oldu. Ayrıca Macar Mağara Kurtarma Servisi’ne teşekkür etmek istiyorum. İlk ulaştıklarım onlardı. Türk hükümetinin desteğiyle anında karşılık verdiler. Yine 8 saat gibi bir sürede oradaydılar ve ikinci kez hayatımı kurtardılar. Çok çılgın bir maceraydı ama yüzeydeyim, hala hayattayım. Avrupa Mağara Kurtarma Derneği ve çok sayıda organizasyon fark yarattı. Size ne diyeceğimi söylemeliyim; bu çok zor, bu bir ilk.”

Dickey, mağarada hissettiklerini şu ifadelerle anlattı:

“Biraz kan vardı; bakteriyel, enfeksiyon gibi bir şey. Sonra kan kusmaya başlıyorum. Kan kusmaya devam ettim ve sonra bilincimi tutmak zorlaşmaya başladı ve sanki yaşamayacakmışım gibi bir noktaya ulaştım.”

Mağaracı daha sonra için Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

ABD’li mağaracı araştırma ekibi ile mağaraya inmişti

ABD’li bilim insanı Dickey, Anadolu Speoloji Grubu Derneği’nin (ASPEG) organizasyonu ile aralarında 4 ABD’li, 4 Türk, 4 Romanyalı ve 1 Macar vatandaşının da bulunduğu 15 kişilik uluslararası bir ekiple araştırma yapmak için Morca Mağarası’na indi.

Profesyonel mağaracı, 2 Eylül’de 1200 metre derinlikte mide kanaması geçirdi. Ekip arkadaşları yardım istemek için harekete geçti, ancak telefona ancak 3 Eylül’de ulaşabildiler.

Haberin alınmasının ardından bölgeye AFAD ve İçişleri Bakanlığı ile kurtarma ekibi gönderildi. Bu sırada Dickey’in beraberindeki ekip deneyimli mağaracıyı 1040 metre derindeki ana istasyona taşımayı başarmıştı.

Hem mağara dışına hem de mağara içine kamp kuruldu ve sağlık ekipleri ve doktorlar 4 Eylül’de Dickey’e ulaştı. Bilim adamına ilk tıbbi müdahale burada yapıldı.

Dickey’i kurtarma operasyonunda 6 ülkeden 192 kişilik bir ekip 24 saat çalıştı. (Foto: AA)

Uluslararası operasyon

Çıkarma operasyonunun başlaması için deneyimli mağaracının sağlık durumunun iyileşmesi beklendi.

Bu sırada operasyona Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan kurtarma ekipleri katıldı. Tüm dünyanın gözü operasyona kitlendi.

Mağaracının çıkarılması için 6 ülkeden 192 kişilik ekip 24 saat çalıştı. Türkiye’den AFAD, UMKE, jandarma ve acil sağlık görevlileri ekip organizasyonunda görev aldı.

5 Eylül’de kendine gelen Dickey buradan bir video kaydederek hızlı yardım için öncelikle Türk yetkililere teşekkür etti.

Kurtarma operasyonu için mağaraya ara istasyonlar kuruldu. Buralara kamplar yerleştirildi. Tahliye süreci ise ancak 11 Eylül’de başlayabildi.

10 Haber’e Dickey çıkarılırken belli aşamalarda bekletildiğini ve tıbbi yardım aldığını belirten Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, “zor bir mağara olduğu için bazı noktalara hızlı gidilirken bazı noktalarda coğrafi koşullar buna izin vermiyor. Dar kısımlarda çalışmalar yapılıyor, genişletilmeye çalışılıyor,” dedi.

ABD’li mağaracının çıkarılması için bazı yerlere halat döşendi, bazı yerlerde ekip arkadaşlarının yardımı gerekti.

Dickey 3 ana kamp ve 7 aşamadan oluşan bir planla çıkartıldı.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

10 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

15 saat ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

17 saat ago

AKP fabrika ayarlarına dönmüyor; Erdoğan, Bahçeli ayarlarına dönüyor

“Faşizm konuşmaya engel olmaz, söylemeye mecbur tutar” sözü Fransız filozof Roland Barthes’a ait. Artık mecburiyetten…

19 saat ago

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

1 gün ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

1 gün ago