Siyaset

Meclis’in açılış günü Ankara’da terör saldırısı

Saldırının Meclis’in karşısındaki İçişleri Bakanlığı binasına gelen gri ticari araçla, Meclis’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasıyla açılmasına saatler kala yapıldı. Terör eylemini PKK’ya bağlı bir gölge örgüt üstlendi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sabah saatlerinde Ankara’daki terör saldırısında iki teröristin öldürüldüğünü iki polisin de hafif yaralandığını açıkladı. Yerlikaya’nın verdiği bilgiye göre 1 Ekim saat 09.30’de İçişleri Bakanlığının Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önüne hafif ticari araçla gelen iki terörist bombalı saldırıda bulundu. Bakan, “teröristlerden biri kendini patlatmış, diğer terörist etkisiz hale getirilmiştir” dedi. Açılan ateşte iki polisin de hafif yaralandığı bildirildi. Bakan, sosyal medya üzerinden “Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar mücadelemiz amansızca devam edecektir” mesajını verdi.

Saldırı Meclis’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açış konuşmasıyla yeni yasama yılına başlamasına saatler kala gerçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı ve TBMM, Kızılay’da İnönü Bulvarının karşılıklı iki yanında bulunuyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, saat 14:00’de yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan oturumu açarken Meclis binasına “birkaç yüz metre” uzaklıkta yapılan terör eyleminin Türkiye’yi hedef aldığınının açık olduğunu ama terörle mücadeleden geri adım atılmayacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yasama yılını açış konuşmasında eylemin “terörün son çırpınışları” olduğunu söyledi ve Suriye ve Irak’taki PKK mevzilerine yeni bir askeri harekatın işaretini verdi.

PKK üstlendi uçaklar vurdu

Akşam saatlerinde terör eyleminin PKK’nın silahlı gücü olarak bilinen HPG’ye bağlı gölge örgütlerden “Ölümsüzler Taburu” adına üstlenildiği haberleri yayıldı. Üstlenme iddiasında kullanılan “fedai eylemi” tanımı, terör eyleminin bir intihar saldırısı olarak planlandığını gösteriyor. Gölge örgütün adı ilk olarak 2012’de Kayseri’de bir polis karakoluna yönelik intihar saldırısında duyulmuştu. İlerleyen saatlerde İçişleri Bakanlığı öldürülen saldırganlardan birisinin PKK üyesi olduğunun saptandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı iki teröristin yanında şu silah ve patlayıcıların bulunduğunu da bildirdi:

• 9700 gr RDX ihtiva eden C-4 patlayıcı madde,
• 3 adet el bombası,
• 1 adet roketatar,

• 1 adet M-4 marka Karabina uzun namlulu silah,
• 1 adet AK-47 Kalaşnikov uzun namlulu silah
• 1 adet Glock marka susturucu takılı tabanca
• 1 adet Blow marka hava tabancası.
Bu gelişmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı saat 21.00’de Irak’ın kuzeyindeki 20 PKK hedefinin Türk savaş uçaklarınca vurulduğunu duyurdu.

Terör eylemi ve sorular

İçişleri kaynaklarınca saptandığı kadarıyla saldırı şu şekilde yürütüldü:

İki militan önce Kayseri’nin Develi ilçesinde veterinerlik yapan 24 yaşındaki Mikail Bozlağan’ı öldürerek 38 TP 963 plakalı gri minivanı çaldılar. Henüz sürmekte olan soruşturma nedeniyle henüz kesinleşmemiş bilgilere göre, daha sonra silah ve patlayıcıları Adana’dan alarak Ankara’ya yola çıktılar. Sabah 9.26’da da terör eylemini gerçekleştirdiler.

Resmi kaynaklar PKK’nın bu eylemle hem kamuoyu hem de tabanına “sınırötesi opeasyonlardan etkilenmedim, yıkıladım, ayaktayım” mesajı vermek istediği kanısında.

Eylemin şokunun atlatılmasıyla birlikte sorular da başladı. Hükümet PKK’nın Türkiye içindeki faaliyetlerini tamamen kontrol altına alındığını söylerken iki militan, bir cinayet işleyip araç çaldıktan sonra o araca silah ve patlayıcı yükleyip 500 kilometre yol katederek Ankara’nın merkezine nasıl gelebilmişlerdi? Hem de Cumhurbaşkanı, bakanlar, bütün partilerden milletvekilleri ve Ankara’daki yabanacı ülke ve kuruluş temsilcilerinin Meclis’te olacağı, 1 Ekim gibi özel önelmler gerektiren bir günde bu eylemin yapılabilmesi bir istihbarat zaafiyetini mi gösteriyordu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’te gazetecilerin sorusu üzerine, Yerlikaya’yı savundu, görevini gereğince yaptığını söyledi.

Yerlikaya göreve geldiğinden bu yana terörle mücadele operasyonlarını sürdürüken organize suç ve uyuşturucuyla mücadele operasyonlarını da arttırmıştı.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Eğitim ve Sağlık alarm veriyor: 68 bin öğretmen açığı, 2 dakikalık hasta randevusu

Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemindeki sorunlar alarm verici boyutlara ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı 68 bin…

13 saat ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

14 saat ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

1 gün ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

2 gün ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışıyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

2 gün ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago