Siyaset

İsrail’den Gazze’ye “tam abluka”

Filistinli militan grup Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e füzelerle ve karadan saldırmasının ardından üçüncü gününe giren çatışma ve saldırılarda bilanço ağırlaşırken İsrail “tam abluka” kararı aldı, Gazze’ye elektrik ve su kaynağı kesildi. (Fotoğraf: AA)

Filistinli militan grup Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e füzelerle ve karadan saldırmasının ardından üçüncü gününe giren çatışmalarda bilanço ağırlaşırken İsrail “tam abluka” kararı aldı, Gazze’ye elektrik ve su kaynağı kesildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, bu sabah yaptığı açıklamada İsrail askerlerinin Gazze sınırındaki tüm topluluklarda “tam kontrol sağladığını” açıkladı.

BBC’nin haberine göre İsrail Savunma Kuvvetleri’nin sözcüsü gazetecilere yaptığı açıklamada, 9 Ekim sabahı bazı bölgelerde askerler ve Filistinli militanlar arasındaki çatışmaların “münferit” hale geldiğini söyledi. Ancak militanların hala serbest olabileceği konusunda uyardı.

Üçüncü gününe giren çatışmalarda 9 Ekim sabahı İsrail’in güneyindeki yerleşimlerden sıcak çatışma haberleri ve Gazze’ye yönelik hava saldırıları haberleri gelmeye devam ediyordu.

İsrail’de en 73’ü asker olmak üzere 700 kişinin, Gazze’de ise en az 560 kişinin öldürüldüğü bildiriliyor. Yaralıların sayısı 5 bini aştı. İsrail kurtarma servisi, İsrail’in güneyindeki bi müzik festivaline Hamas tarafından yapılan saldırıda 8 Ekim itibariyle yaklaşık 260 ceset çıkarıldığını açıkladı. Her iki tarafta da bu sayıların artması bekleniyor.

Hamas tarafından rehin alınan İsraillilerin sayısı ve rehin durumu konusunda henüz net bir açıklama yapılmadı.

Hamas, 7 Ekim’de İsrail ordusuna mensup 53 askeri de rehin aldığını duyurmuş, IDF, askerlerin rehin alındığını doğrulamış ancak sayı konusunda açıklama yapmamıştı. CNN International kanalına akşam saatlerinde açıklama yapan IDF Sözcüsü Richard Hecht 22 ayrı noktada rehinlerle ilgili operasyon düzenlendiğini belirtmişti.

Al Jazeera, sabah saatlerinde El Kassam Tugayları yeni bir grup İsrail askerini yakaladığı ve Gazze Şeridi’nde şiddetli çatışmalara girdiği iddialarını haberleştirdi. Bir Hamas sözcüsü saldırıda rehin alınan dört İsraillinin saldırılarda ölenler arasında olduğunu iddia etti.

“Tam kuşatma”

9 Ekim’de açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Yolav Gallant, Gazze’nin “tamamen kuşatılması” emrini verdiğini, elektrik, yakıt ve gıda kaynaklarını kestiğini söyledi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yollant, “Gazze’nin tamamen kuşatılmasını emrettim. İnsan hayvanlarla savaşıyoruz ve buna göre hareket ediyoruz,” dedi.

7 Ekim’de bölgeye elektrik tedariği kesilmişti, İsrail’in Enerji Bakanı İsrael Katz, Gazze’ye artık İsrail’den su da gönderilmeyeceğini duyurdu.

Hamas’ın “Aksa Tufanı operasyonu” adını verdiği saldırı Filistin kuvvetleri tarafından İsrail’e yapılmış en büyük saldırılardan biri olarak değerlendiriliyor.

Hamas’ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif 7 Ekim sabah saatlerinde Hamas’ın İsrail’e 5 binden fazla roket attığını söyleyemiş, Roket atışlarının yanında birçok farklı noktadan Filistinlilerin İsrail’in güneyine geçtiği, yerleşimlere ve IDF üslerine saldırdığı bildirilmişti.  Yetkililer Gazze Şeridi’nden İsrail’e yoğun roket atışı olduğunu, roketlerin Tel Aviv ve Kudüs şehirlerine kadar ulaştığını belirtirken, İsrail Savunma Kuvvetleri savaş durumuna geçtiklerini ve Gazze’deki Hamas mevzilerine hava saldırıları düzenlendiğini açıklamıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı açıklamada Gazze’li sivillere bölgeden uzaklaşmaları uyarısında bulunmuştu.

Gazze’de 45 kilometrelik alanında yaklaşık 2 milyon insan yaşıyor. Hamas tarafından yönetilen bölge, İsrail’in uyguladığı kara, hava ve deniz ablukası nedeniyle dünyanın geri kalanıyla bağlantısını büyük ölçüde kesmiş durumda. İsrail sivillerin hareket özgürlüğüne ağır kısıtlamalar getiriyor.

İsrail’in Gazze’ye sağladığı elektrik, tüm arzın yüzde 80’ini oluşturuyor. Şu anda Gazze Şeridi’nde çalışan tek bir elektrik santrali kaldı. BM, bu santraldeki yakıtın günler içinde bitebileceğini söyledi. Bu durumda Gazze Şeridi’ndeki 2.3 milyon insan elektriksiz kalacak.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Gazze’ye yaptığı hava saldırılarının 123 bin kişiyi yerinden ettiğini ve 74 bin kişinin okullara sığındığını söyledi.

YetkinReport

Recent Posts

Yunanistan’ın Ege’de Deniz Parkı kurması tehlike çanıdır

Yunanistan kuruluşundan itibaren Ege Denizi’nde ve Doğu Akdeniz’de Anadolu’ya doğru genişleme emel ve niyetinde olagelmiştir.…

6 saat ago

Atatürk’ün ölünce gömülmek istediği Ankara tümülüsü: Yumurtatepe

  Ankara’da Tümülüsler Vardır! Duygu Asena’nın “Kadınlar Vardır!” kitabının yayınlandığı dönem ve halen devam eden…

8 saat ago

BM’den tarihi Filistin kararı: Bir zafer mi, sembolik bir adım mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 10 Mayıs'ta Filistin'in uluslararası örgüte tam üyelik için gerekli şartları…

9 saat ago

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıktı

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

1 gün ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

1 gün ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

1 gün ago