Siyaset

Gazze’de ateşkes iddiası İsrail ve Hamas tarafından yalanlandı

9. gününde İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları yoğunlaşarak devam etti. Bölgeye Mısır üzerinden yardım ulaştırılması ve yabancıların geçişi için geçici ateşkes yapılacağı iddiasını İsrail ve Hamas yetkilileri yalanladı. (Foto: AA) 

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları şiddetlenerek devam ederken, elektrik ve suyun verilmediği bölgeye Mısır üzerinden yardım ulaştırılması için Refah’ta geçici ateşkes yapılacağı yönündeki açıklamalar 16 Ekim’de hem Hamas hem İsrail hükümeti yetkililerince yalanlandı.

Sabah saatlerinde Reuters haber ajansı Mısır’lı iki güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde yardımların Gazze’ye güvenli bir şekilde ulaştırılması ve bazı yabancı pasaport sahiplerinin Refah sınır kapısından tahliyesi için anlaşmaya varıldığını, geçici bir ateşkes yapılacağını duyurdu.

Refah sınır kapısı İsrail kontrolünde olmayan tek sınır. Gazze’deki insani kriz derinleşirken çeşitli ülkelerden gelen yardımların Mısır’da bekletildiği aktarılıyordu.

Ateşkes haberi yalanlandı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisi ateşkes iddialarını yalanladı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “Şu anda Gazze’de yabancıların çıkarılması karşılığında ateşkes ve insani yardım söz konusu değil,” ifadeleri kullandı.

Hamas yetkilisi İzzet El Reşik de Reuters’a yaptığı açıklamada Mısır ile geçişin açıldığı ya da geçici bir ateşkes sağlandığı yönündeki haberlerin “doğru olmadığını” söyledi.

İsrail’in Gazze’nin kuzeyine kara harekâtı için hazırlıklarına devam ettiği açıklamaları yapılırken, 16 Ekim sabah saatlerinden itibaren İsrail’in bölgeye bombardımanı yoğunlaştı.

Reuters, saldırıların dokuz gündür devam eden çatışmaların en ağır olduğunu, birçok evin yerle bir olduğunu, ölü sayısının çok artmasının beklendiğini aktardı.

İsrail kara harekatına hazırlanıyor

Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e hem havadan hem de karadan saldırı düzenledi. Saldırının ardından bölgeyi “tam abluka” altına alan İsrail, 9 gündür Gazze’yi aralıksız bombardımana tutuyor.

Gazze’deki yetkililer İsrail saldırılarında şu ana kadar dörtte biri çocuk olmak üzere en az 2.750 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 10.000 kişinin de yaralandığını açıkladı. Enkaz altında olduğuna inanılan 1,000 kişi ise kayıp.

İsrail’li yetkililer Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin güneye gitmesi yönünde uyarı açıklamalarında bulunmuştu.

Yaklaşık 2,5 milyon kişinin yaşadığı bölgede yüzbinlerce kişinin güneye gittiği bildiriliyor.

İsrail askerleri ve tankları halihazırda sınıra yığılmış durumda, ordunun kara harekatına hazırlık yapması bekleniyor.

Gazze’ye elektrik ve su kaynağı kesildi, tek elektrik santralindeki yakıtın da tükendiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Gazze’deki hastanelerin 24 saat içinde elektriğinin tamamen gitmesini beklediklerini açıkladı. Yakıt rezervlerinin tükenmesi halinde binlerce hastanın hayatı da tehlikeye girecek.

Diplomatik çabalar yoğunlaştı

Ağır bombardıman altında insani kriz ağırlaşırken bölgeye yardım ulaştırılması ve rehine krizi için diplomatik çabalar da yoğunlaştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önceki gün Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile görüştü.

Görüşmelerde İsrail’in Gazze’ye saldırıları, Gazze’ye yönelik insani yardımlar ve Gazze’den tahliyelerin masada olduğu belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede “Filistin halklarının korunması, bölgedeki gerilimin durdurulmasına yönelik çabaların ve Gazze Şeridi’ndeki gelişmelere ilişkin koordinasyonun sürdürülmesi konusunun da masaya yatırıldığı” belirtildi.

İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek geçiş olan Refah geçişinde durum belirsizliğini koruyor. Reuters muhabirleri orada Mısır’a girmek için bekleyen küçük bir kalabalığın toplandığını söyledi.

Mısır, Refah’taki geçişin son günlerde Mısır tarafından açık kaldığını, ancak Filistin tarafındaki İsrail bombardımanları nedeniyle çalışamaz hale geldiğini açıkladı.

Reuters’ın haberine göre Amerika Birleşik Devletleri Gazze’deki vatandaşlarına çıkış yapabilmeleri için geçide yaklaşmalarını söyledi. ABD hükümeti Gazze’deki çifte vatandaş Filistinli-Amerikalıların sayısının 500 ila 600 arasında olduğunu tahmin ediyor.

Washington aralarında Amerikalıların da bulunduğu rehinelerin serbest bırakılması için de devrede.

İsrail 199 kişinin Hamas tarafından rehine tutulduğunu söylerken Hamas tarafından sayı ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Rehine takası ile ilgili uluslararası diplomatik çalışmalar da sürüyor.

Biden: “İşgal hata olur”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmelerde Filistinli sivillere acil insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

Biden ayrıca İsrail’i Hamas saldırılarına karşılık verirken savaş kurallarına uymaya çağırdı. Biden, CBS News kanalına yaptığı açıklamada “İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi büyük hata olur” dedi.

Hamas’ın tamamen yok edilmesi gerektiğini belirten ABD Başkanı Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini söyledi.

Biden, “Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD’nin politikası haline gelmiştir. İsrail’in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır,” dedi.

“Filistinlilerin ezici çoğunluğunun Hamas’ın korkunç saldırılarıyla hiçbir ilgisi yoktur ve bu saldırıların sonucunda acı çekmektedirler” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

9 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

13 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

14 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

2 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

2 gün ago