İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları şiddetlenerek devam ederken, elektrik ve suyun verilmediği bölgeye Mısır üzerinden yardım ulaştırılması için Refah’ta geçici ateşkes yapılacağı yönündeki açıklamalar 16 Ekim’de hem Hamas hem İsrail hükümeti yetkililerince yalanlandı.
Sabah saatlerinde Reuters haber ajansı Mısır’lı iki güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde yardımların Gazze’ye güvenli bir şekilde ulaştırılması ve bazı yabancı pasaport sahiplerinin Refah sınır kapısından tahliyesi için anlaşmaya varıldığını, geçici bir ateşkes yapılacağını duyurdu.
Refah sınır kapısı İsrail kontrolünde olmayan tek sınır. Gazze’deki insani kriz derinleşirken çeşitli ülkelerden gelen yardımların Mısır’da bekletildiği aktarılıyordu.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisi ateşkes iddialarını yalanladı.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, “Şu anda Gazze’de yabancıların çıkarılması karşılığında ateşkes ve insani yardım söz konusu değil,” ifadeleri kullandı.
Hamas yetkilisi İzzet El Reşik de Reuters’a yaptığı açıklamada Mısır ile geçişin açıldığı ya da geçici bir ateşkes sağlandığı yönündeki haberlerin “doğru olmadığını” söyledi.
İsrail’in Gazze’nin kuzeyine kara harekâtı için hazırlıklarına devam ettiği açıklamaları yapılırken, 16 Ekim sabah saatlerinden itibaren İsrail’in bölgeye bombardımanı yoğunlaştı.
Reuters, saldırıların dokuz gündür devam eden çatışmaların en ağır olduğunu, birçok evin yerle bir olduğunu, ölü sayısının çok artmasının beklendiğini aktardı.
Gazze’nin yönetimini elinde bulunduran Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e hem havadan hem de karadan saldırı düzenledi. Saldırının ardından bölgeyi “tam abluka” altına alan İsrail, 9 gündür Gazze’yi aralıksız bombardımana tutuyor.
Gazze’deki yetkililer İsrail saldırılarında şu ana kadar dörtte biri çocuk olmak üzere en az 2.750 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 10.000 kişinin de yaralandığını açıkladı. Enkaz altında olduğuna inanılan 1,000 kişi ise kayıp.
İsrail’li yetkililer Gazze’nin kuzeyindeki sivillerin güneye gitmesi yönünde uyarı açıklamalarında bulunmuştu.
Yaklaşık 2,5 milyon kişinin yaşadığı bölgede yüzbinlerce kişinin güneye gittiği bildiriliyor.
İsrail askerleri ve tankları halihazırda sınıra yığılmış durumda, ordunun kara harekatına hazırlık yapması bekleniyor.
Gazze’ye elektrik ve su kaynağı kesildi, tek elektrik santralindeki yakıtın da tükendiği belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler Gazze’deki hastanelerin 24 saat içinde elektriğinin tamamen gitmesini beklediklerini açıkladı. Yakıt rezervlerinin tükenmesi halinde binlerce hastanın hayatı da tehlikeye girecek.
Ağır bombardıman altında insani kriz ağırlaşırken bölgeye yardım ulaştırılması ve rehine krizi için diplomatik çabalar da yoğunlaştı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önceki gün Mısır’ın başkenti Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile görüştü.
Görüşmelerde İsrail’in Gazze’ye saldırıları, Gazze’ye yönelik insani yardımlar ve Gazze’den tahliyelerin masada olduğu belirtildi.
Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede “Filistin halklarının korunması, bölgedeki gerilimin durdurulmasına yönelik çabaların ve Gazze Şeridi’ndeki gelişmelere ilişkin koordinasyonun sürdürülmesi konusunun da masaya yatırıldığı” belirtildi.
İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek geçiş olan Refah geçişinde durum belirsizliğini koruyor. Reuters muhabirleri orada Mısır’a girmek için bekleyen küçük bir kalabalığın toplandığını söyledi.
Mısır, Refah’taki geçişin son günlerde Mısır tarafından açık kaldığını, ancak Filistin tarafındaki İsrail bombardımanları nedeniyle çalışamaz hale geldiğini açıkladı.
Reuters’ın haberine göre Amerika Birleşik Devletleri Gazze’deki vatandaşlarına çıkış yapabilmeleri için geçide yaklaşmalarını söyledi. ABD hükümeti Gazze’deki çifte vatandaş Filistinli-Amerikalıların sayısının 500 ila 600 arasında olduğunu tahmin ediyor.
Washington aralarında Amerikalıların da bulunduğu rehinelerin serbest bırakılması için de devrede.
İsrail 199 kişinin Hamas tarafından rehine tutulduğunu söylerken Hamas tarafından sayı ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Rehine takası ile ilgili uluslararası diplomatik çalışmalar da sürüyor.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmelerde Filistinli sivillere acil insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladı.
Biden ayrıca İsrail’i Hamas saldırılarına karşılık verirken savaş kurallarına uymaya çağırdı. Biden, CBS News kanalına yaptığı açıklamada “İsrail’in Gazze’yi işgal etmesi büyük hata olur” dedi.
Hamas’ın tamamen yok edilmesi gerektiğini belirten ABD Başkanı Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini söyledi.
Biden, “Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD’nin politikası haline gelmiştir. İsrail’in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır,” dedi.
“Filistinlilerin ezici çoğunluğunun Hamas’ın korkunç saldırılarıyla hiçbir ilgisi yoktur ve bu saldırıların sonucunda acı çekmektedirler” dedi.
Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…
Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…
ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…
Esad gitti ama bence Suriye için en çetin meydan okuma yeni başlıyor. İsrail, ülkenin tüm…