Categories: Siyaset

Gazze’ye insani yardım kabul edildi, Türkiye’de 3 gün yas ilan edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gazze’deki Al Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırının ardından Türkiye’de 3 günlük Milli Yas ilan edildiğini duyurdu.

Gazze’de Al Ehli Baptist hastanesine yapılan saldırının yankıları sürerken, Türkiye Filistinliler için 3 günlük milli yas ilan etti. ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ziyaretinin ardından Mısır, bölgeye insani yardım gönderilmesi için yeşil ışık yakıldığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ekim’de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Gazze’deki Al Ehli Baptist hastanesine 17 Ekim’de yapılan saldırının ardından “Filistin halkının acılarını paylaşmak amacıyla” Türkiye’de 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

Yas ilan edildi

Milli yas ilanında ‘İsrail tarafından sivillere yönelik olarak gerçekleştirilen ve son olarak 17 Ekim 2023 tarihinde bir hastaneye yapılan saldırılar sonucunda hayatını kaybeden ve yaralananlardan dolayı Filistin halkının acılarını paylaşmak maksadıyla üç gün süreyle milli yas ilan edilmesi ile bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 21 Ekim 2023 Cumartesi günü güneşin batışına kadar bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür,” ifadeleri yer aldı.

Gazze’deki Al-Ehli Baptist hastanesi 17 Ekim tarihinde hedef alınmış, Filistinli yetkililerin açıklamalarına göre güvenli olduğu için hastaneye sığınan en az 450 kişi hava saldırısında ölmüştü. Filistinli yetkililer hava saldırısından İsrail’i sorumlu tutuyor, İsrail ise saldırının İslami Cihad Örgütünün sorumluluğunda olduğunu söylüyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı 7 Ekim’de Hamas’ın silahlı kanadının İsrail’e yaptığı saldırının ardından durmaksızın devam ediyor. Filistin yetkililerin açıklamalarına göre Gazze’de saldırılarda ölenlerin sayısı 4 bini aştı, yaralı sayısı ise onbinlere ulaştı.

İsrail resmi devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne kara operasyonu yapmak için hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

Mısır’dan insani yardım için yeşil ışık

2,5 milyon kişinin yaşadığı ve İsrail tarafından tam abluka altına alınarak elektrik ve su kaynakları kesilen Gazze’ye insani yardım yapılması ve yabancıların tahliyesi ile ilgili diplomatik trafik ise yoğunlaşmıştı.

Geçtiğimiz gün Reuters iki Mısırlı yetkiliye dayandırdığı haberinde Gazze’de İsrail’in kontrolünde olmayan tek sınır olan Refah kapısında insani yardımların yabancı pasaportlu kişilerin geçişi için geçici bir ateşkes için anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Haberin ardından İsrail ve Hamas yetkilileri ateşkes iddialarını yalanlamıştı.

Hastane saldırısının ertesi günü ABD Başkanı Joe Biden İsrail’e giderek Başbakan Binyamin Netanyahu ve Başkan Yitzak Herzog ile görüştü.

Biden, Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi’nin Rafah sınır kapısını açarak 20 kamyonun girişine izin verdiğini belirtti.

İsrailli yetkililer yardımların “Hamas’a ulaşmaması” şartını koyarak geçişlere izin vereceğini açıkladı.

ABD Başkanı Biden, yardımların Cuma günü itibariyle Gazze Şeridi’ne ulaşmaya başlayabileceğini söyledi.

150 kadar TIR’ın beklediğini belirten Biden, 20 TIR’ın ilk etap olduğunu söyledi.

Biden, “İnsanları oradan çıkaracağız, ama şu anda detaya girmeyeceğim” dedi.

İki lider arasındaki görüşmeye ilişkin Mısır’dan yapılan açıklamada, yardımın iki ülkenin ilgili makamları ve uluslararası insani yardım grupları tarafından Birleşmiş Milletler’in gözetiminde koordine edileceği belirtildi.

Garantörlük teklifine Rusya’dan cevap

Türkiye de bölgede barış sağlanması için diplomatik çabalarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önceki gün yaptığı açıklamada Ankara’nın kalıcı barış için tarafların garantörlerinin olacağı bir sistem önerdiğini açıklamıştı.

Filistin için Türkiye’nin, İsrail için de başka ülkelerin garantör olabileceğini belirten Fidan, “Her iki tarafın da mutabık kalacağı bir antlaşmaya varıldıktan sonra, bunun gereklerinin yerine getirilmesi hususunda garantör ülkeler sorumluluk üstlensin.” demişti.

Rusya devlet ajansı TASS’ın haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Kuzey Kore’de yaptığı açıklamada Türkiye’nin teklifi ile ilgili “işbirliği yapmaya hazır olduklarını” belirtti.

Lavrov, “Her türlü yapıcı teklifi müzakere etmeye hazırız. Geçen gün duyduğum bu girişim açıkça gerilimi düşürme ve durumu normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor. Tam olarak ne kastedildiğini elbette bu konuda temas halinde olduğumuz Türk dostlarımızdan duymak isteriz,” dedi.

Rusya hastane saldırısının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni olağanüstü toplantıya çağırmıştı. BMGK’nin kararının çözüm için bir mekanizma oluşturabileceğini belirten Lavrov, buna yönelik Rusya’nın çağrılarının sonuç vermediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı İsrail’de

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da 19 Ekim’de İsrail’e gitti. Sunak’ın Netanyahu ve Herzog ile görüşmesi bekleniyor.

Sunak Tel Aviv’de yaptığı açıklamada “Her şeyden önce İsrail halkıyla dayanışma içinde olduğumu ifade etmek için buradayım. Tarif edilemez, korkunç bir terör eylemine maruz kaldınız ve bilmenizi isterim ki Birleşik Krallık ve ben sizin yanınızdayız” dedi.

Sunak, daha önce yaptığı bir açıklamada, Salı günü Gazze’deki hastanede meydana gelen ve Filistinlilerin büyük kayıplar vermesine neden olan patlamanın “bölgedeki ve dünyanın dört bir yanındaki liderlerin çatışmaların daha da tehlikeli bir şekilde tırmanmasını önlemek üzere bir araya gelmeleri için bir dönüm noktası olması gerektiğini” söylemiş ve Britanya’nın “bu çabanın ön saflarında” yer alacağını sözlerine eklemişti.

Dışişleri Bakanı James Cleverly de ilerleyen günlerde Mısır, Türkiye ve Katar’ı ziyaret edecek.

YetkinReport

Recent Posts

Beklenmedik görüşme: Bahçeli Beştepe’ye çıkıyor

Yeni anayasa, Gezi Tutukluları ve siyasette "normalleşme" tartışmalarıyla birlikte Ankara'da baş döndürücü bir görüşme trafiği…

2 saat ago

Ayasofya’dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden cami

Ayasofya'dan sonra Kariye Kilisesi de yeniden müzeden camiye çevrilerek 6 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uzaktan…

4 saat ago

Sinan Ateş dosyasında bir kilit soru: 06 AT 5021 plaka kime ait?

Gazeteci Asuman Aranca’nın T24’te yayınladığı bir haber, Sinan Ateş cinayeti davasında iddianamesindeki önemli bir eksiği…

5 saat ago

Öğretmenler eğitimde şiddete karşı iş bırakıyor

İstanbul'da bir eğitimcinin uzaklaştırma almış bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 68…

1 gün ago

Özgürlükler kalesi Türkiye’den ABD’deki üniversitelere üzülmek

Üniversite fikrinin temelinde aramak, araştırmak yatar. Bunun yapılabilmesi için soru sormak gerekir, hoşa gitmeyen aykırı…

1 gün ago

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

2 gün ago